香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Hong
打印 上一主題 下一主題

2014.03.23 AXA 安盛香港街馬10公里@九龍東2014

升級   45.4%

開心
  • 簽到天數: 2 天

nacorner90 發表於 2014-1-13 22:36
    睇佢地個facebook, 有師兄提出路線,  如何計算扣除成本後之收益等問題,  但有關人士好像對這些問題視而不見 ...

真正喜歡跑步的,出街跑個圈都10K,8K,我唔參加就唔講咁多!

升級   10.67%

• 簽到天數: 15 天

佢成個offering似係全馬,又有牌又嘉力華又可以有親人打氣,加上要區議會支持一定有野益返佢地,所以收全馬既錢佢冇錯。不過實際係跑10k就顯得好低能

升級   75.67%

開心
  • 簽到天數: 5 天

想大家思考一點,是否基層人仕就不能參加比賽呢? HKD480 is much as 2 days wage for the lower working class.

Like: 5.0
    Like: 5
    同意。自稱大善人,卻把基層拒諸門外,奇怪。  發表於 2014-1-19 10:50

升級   28.35%

開心
  • 簽到天數: 23 天

升級   60%

該用戶從未簽到

爬左咁耐文章,我覺得$480報名費係笑話啦,會報一定係early bird既$280,一係就唔玩,所以$480既報名費只係市場技巧,希望早些確定報名人數,因為搞一個幾千人既活動,當中涉及幾多資源調配,早點確實人數會好安排。
    至於活動我睇到係首次可以申請到係市區封路,都係一種突破,今次可以係10K,下年可以有半馬,又可能再封多D市區路。我地成日話渣馬跑五隧一橋無人地帶,今次未嘗不是突破。

不過作為跑友,我都覺$280係比一般賽事略貴,但我係經跑會報,聽講搞手有優惠比各大跑會,不如長跑網問下囉。

好奇問吓,師兄可選擇答唔答?師兄是否比較少參與本地賽事?因為渣馬是三橋三隧,但師兄卻説五隧—橋。 剛好知道師兄報了名。我都想了解吓,少參與本地賽事的人,可能比較容易接受這項活動,可以這樣假設嗎?  詳情 回覆 發表於 2014-1-19 03:30
    真係封路?定跑行人路? 睇佢路線, 又上行人天橋又落行人隧道. 點睇都係跑行人路多  詳情 回覆 發表於 2014-1-17 13:17
    280/480 如果係慈善賽, 我唔覺得貴.. 好似渣馬, 聯合國, 清水灣咁.. 我覺得唔算貴.. 但有人係FB 問佢點解要成 480 , 佢答係慈善賽, 講自己係慈善賽, 但又搞咁多嘉年華, 開演唱會, 咁D 錢點駛就大問題.., 因為佢扣除  詳情 回覆 發表於 2014-1-16 13:56

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 178 天

sporxxoho has the post. interesting discussion
    http://www.sportsoho.com/pg/match/read/3645279/axa-102014

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 7 天

donald_duck 發表於 2014-1-15 23:23
    爬左咁耐文章,我覺得$480報名費係笑話啦,會報一定係early bird既$280,一係就唔玩,所以$480既報名費只係 ...

280/480 如果係慈善賽, 我唔覺得貴.. 好似渣馬, 聯合國, 清水灣咁.. 我覺得唔算貴..
    但有人係FB 問佢點解要成 480 , 佢答係慈善賽, 講自己係慈善賽, 但又搞咁多嘉年華, 開演唱會, 咁D 錢點駛就大問題.., 因為佢扣除一切開支先捐D 錢出去, 我之前係FB 問佢, 480 用作慈善既比例有幾多, 受助機構有邊D, 佢寫九龍東青年團體, 我問佢即係邊D機構, , 佢完全迴避唔答, 咁佢令我好懷疑果480 元既比賽費用係俾佢攪場大龍鳳出位, 定真係幫人..
    佢肯答人清清楚楚就唔會攪到咁多人對佢有咁大疑問..
    岩岩睇番, 佢答番有邊D 機構.. 咁就得番個問題.. 就係比例有幾多, 係唔係扣除晒包括演唱會等活動先會捐錢出去.

升級   60%

該用戶從未簽到

我都希望搞手clear比例的問題,其實類似的問題我地唔會過問UNICEF,渣打(渣打盤數舊年都比傳媒報導帳目不清)只因為此等機構有一定知名度同公信力。作為一個新馬仔,要取信於人係要多點力度,希望搞手明白。

升級   100%

無聊
  • 簽到天數: 33 天

去以下網頁睇下主辦機構嘅主席幾猛料啦 -

http://www.baincapitalprivateequity.com/team/leong-cheung

當當國際級大鱷, 秒秒鐘幾百億上落, 收你幾舊水算少啦

踩渣打踩得咁盡, 佢參加過邊幾個本土搞嘅馬拉松賽? 憑咩下定論?

要玩我情願跑同日 ANS 10k, 百三蚊搞掂, 仲可能有 energy gel 送

呢位師兄似乎好熟主辦單位既人,不過討論應該係針對事實同事本質,太針對人就影響了討論喇。 我地都係希望搞清件事值唔值得支持。  詳情 回覆 發表於 2014-1-17 13:22

升級   80%

鬱悶
  • 簽到天數: 4 天

報左名,$230,用discount code

Benny, 我都自訂咗個車牌名  發表於 2014-1-17 17:13
    我今日都報咗  發表於 2014-1-17 17:12
    師兄, 這是什麼 Discount Code, 什麼人有資格, Discount Code 是否分Grading, 會否有些人會更平或免費 ?  詳情 回覆 發表於 2014-1-17 15:13

升級   80%

鬱悶

俾個機會佢,一試無妨~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 77 天

http://www.am730.com.hk/column-190947
    am730        2014-01-17

《強風吹拂》香港版        
    園丁

最近這個月,我介紹過三浦紫苑的小說《強風吹拂》及社企「全城街馬」(Run Our City)舉辦的青少年長跑訓練班。讀到全城街馬創辦人之一的張亮,在主場新聞分享訓練學生的經驗,恍如《強風吹拂》的觀塘版,令我想起「竹青莊」宿友的奮鬥。他們都是抱著同一信念去跑步,在訓練與比賽中成長。

其中一個與全城街馬合作的青少年機構,是觀塘的荷蘭宿舍(宿友多是無家可歸的青少年)。最近認識宿舍的院長陳永忠,他談到宿舍內7名參與長跑訓練的年輕人如何成長,由4個月前完全不知道甚麼是長跑,一開始狂踩油門向前衝、衝、衝,直至經過8課的長跑訓練,以及課餘時間的額外練習,今天終於跑完10公里,時間大約1小時左右。

「盡管他們的速度不算快,但也算是一項值得高興的成就,令學生在訓練的過程中,學習堅持與不放棄,相信他們的經驗有助日後感染更多宿友,一起參與長跑訓練。」

其中一名宿友、14歲的何樂軒說,以往沒有參與長跑,看到宿舍內的宣傳,便膽粗粗報名試試,當作鍛鍊身體。「其實都幾辛苦,通常都要夜晚訓練,但放學返到宿舍都好累……不過,最大得著係覺得身體好咗,訓練到耐性同專注力,呢方面對返學讀書都有幫助。」

下周日,這群年輕人將會在沙田的一個10公里賽事小試牛刀,這也是他們一生的第一個公開長跑比賽。對這群青少年來說,跑步的意義同樣不在勝負和速度,而是一個奮鬥的目標,重拾他們的自信。祝願他們把跑步視為畢生的志業,在漫長的人生路上,無論順風、逆風還是狂風暴雨,都一直堅持跑下去。有意參與支持全城街馬的學校、團體、義工和捐助者,請電郵[email protected]

升級   44.6%

該用戶從未簽到

希望主辦單位之後會搞下全馬或半馬,
    例如將路線延伸右至藍田或油塘區,
    上至經彩虹村至鑽石山繞志蓮淨苑再截返

此次賽事路線圖:
    http://www.runourcity.org/tc/event5.html

升級   13%

該用戶從未簽到

其實佢地一D都唔專業,面對眾多評擊都係見招拆招.最不齒佢地未搞掂個慈善牌就話自己會捐錢,要捐我自己捐都得,點解要比佢地利用呢樣野而幫自己出名?正一掛羊頭賣狗肉.佢話自己純搵錢都無咁嬲,一於抵制佢地啦.點解要比佢地利用哩?

升級   100%

無聊

除咗利用慈善作包裝之外, 推銷手法都令人好反感啦 :

先話報告費係 $480, 但早報平兩舊, 你估 $280 平呀?!  學健身中心收會員嘅招數! 擺明係昆人早落搭, 低下 marketing 手法!

樓上師兄又話有 discount code 可以收順 d, 搞手又唔係跑會, 何來 members? 咩人有 code 先??? 無 code 果班跑友比多 $50 咪好 on 居?

有冇人有 friends 做 AXA?  我估員工 / agents 免費, 成本由 on 居跑友承擔!

升級   66.25%

奮鬥

donald_duck 發表於 2014-1-15 23:23
    爬左咁耐文章,我覺得$480報名費係笑話啦,會報一定係early bird既$280,一係就唔玩,所以$480既報名費只係 ...

真係封路?定跑行人路?
    睇佢路線, 又上行人天橋又落行人隧道. 點睇都係跑行人路多

升級   60%

該用戶從未簽到

大力 發表於 2014-1-16 14:39
    去以下網頁睇下主辦機構嘅主席幾猛料啦 -

http://www.baincapitalprivateequity.com/team/leong-cheung

呢位師兄似乎好熟主辦單位既人,不過討論應該係針對事實同事本質,太針對人就影響了討論喇。

我地都係希望搞清件事值唔值得支持。

佢係我同學, 我好了解佢為人。 我上文係講佢搞長跑, 但完全無相關經驗; 踩其它馬拉松比賽, 但自已又無參過。咁點算對人不對事?  詳情 回覆 發表於 2014-1-17 14:40

升級   17.8%

該用戶從未簽到

唔講價呢條路就算星期日早上封路,個吸引力都唔係大

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

有晒跑手資料 , 到時一人一份proposal都未定, 咁就真是一跑多得, 好著數吓.

升級   100%

無聊

donald_duck 發表於 2014-1-17 13:22
    呢位師兄似乎好熟主辦單位既人,不過討論應該係針對事實同事本質,太針對人就影響了討論喇。

我地都係 ...

利申: 佢係我同學, 我好了解佢為人。

我上文係講佢搞長跑, 但完全無相關經驗; 踩其它馬拉松比賽, 但自已又無參過。咁點算對人不對事?

至於收費同 marketing 手法, 你可以爬下文, 睇下其他跑友嘅睇法。

如果師兄有唔同意見, 可以分享下。