香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   15.45%

該用戶從未簽到

"我諗係時候再開始地獄式減肥了"  <----你唔係一直0向地獄架咩

升級   49.45%

該用戶從未簽到

又酒又肉, 應該算响天堂定地獄呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-6-27 21:11 發表
今日响創新路玩左個水陸兩項. 原先諗住雷暴冇得玩, 好彩最後都有得玩. 呢個賽事是先游1.5KM, 之後再跑10KM. 今朝一早非常大浪, 以為好甘, 好彩到正式游水時已平靜了不少. 由於是繞三個圈, 又有幾個HEAT一齊游. ...

你地遊泳太快了,好難追,ginny 見她平時練習時好慢下(我指自行車),
但是每次比賽時間總是比我快

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo兄, 今年唔玩毅行?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2010-6-28 22:16 發表
kopo兄, 今年唔玩毅行?

大圍兄, 今年應該唔玩毅行啦. 太多野玩. 打算10月去台灣玩半鐵人, 而家要集中火力練呢樣. 不過會玩苗圃同做屈老大果隊的十卜.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

今朝在會所游左30來回(約1.98km), 用左43:58. 比平時快左半分鐘. 而家左手抱水動作已經比較自然, 而且真係快好多. 個人好似"chur"住去咁. 不過未可以保持住全程都做到呢個抱水動作, 同志仍需努力.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   49.45%

該用戶從未簽到

尋日1/7翔東路100km大遊行卒之响天朗氣清+烈熱天氣下完成. 今次映相已有21人 (加埋攝影師jason就22人). 大家打算走3個圈後再跑幾km. 一開始時覺得幾上力. 一直帶响前面. 之後到東涌回頭, 見到好似少左d人, 而馬王架車又開走左. 心裡覺得不妙. 之後响欣澳停下來打電話比馬王同loud兄, 但又冇人聽. 之後返到橋底, 見到dee兄 同 bee tse, 才知道原來bee tse比巴士嚇親, 出左小小意外. 好彩皮外傷, 希望佢早日康復. 不過可能今日翔東路比較多單車, d司機大佬揸得"燥"左d. 其實單車都係道路使用者, 點解咁多司機都鐘意以大蝦細, 成日搵架車 "i" 落黎d單車度. 如果香港人d心態咁唔尊重運動者, 搞乜鬼亞運會ar. 跑馬拉松又比人鬧阻住條街. 講番單車, 頭兩個圈都好好. 不過唔知係咪天氣太熱, 個人謝得好快, 第三個圈完全keep唔到速度. 只得24-25km/hr左右. 隻右腳板底及腳趾頭好痛. 平日會"luck"左個lock踏, 企起身, "fing"下隻腳黎鬆鬆就冇事. 但尋日太累, "luck"的時候想抽筋, 加埋極度肚餓, 最後索性睇下捱唔捱到去廸欣湖, 欣澳上廸士尼破了最低速紀錄, 得9.9km/hr. 最後捱到廸欣湖. 落車時大比四頭肌抽筋, 變左成個波咁. 真搞野, 幾分鐘後恢復. 之後收到老婆電話話阿仔等梗我去游水. 原來我約左佢1點去游水, 點解我自己唔知0既? 原本諗住跑, 而家變左要早走, 重搞到馬王loud兄都冇得跑. 真不好意思. 之後同阿仔去到泳池, 根本插針不入, 游水變浸溫泉. 只係同阿仔游左幾個來回. 之後同朋友去左大埔海濱公園玩, 踩三輪車載阿女玩, 又踩多45分鐘. 雖然架車超重, 不過呢45分鐘都ok! 對腳都冇乜問題. 之後仲可以跑幾下添.

今朝就同馬王, loud兄同dee兄去左粉嶺泳池游水, 由於早到, 自己游左1.5km先, 時間32:37. 之後同馬王佢地一齊游. 馬王睇黎已進步不少. 只要再做好對手, 好快就掂晒. dee兄的手就做得唔錯, 夾狗骨游時要"chur"盡已追到佢. 但踩水要再花點功夫. 但問題應該不大.

明天繼續, 應該會黎個4km的長課!!

升級   0%

該用戶從未簽到

後尾迫炒西人果個巴士佬仲離譜,同我部車距離半呎唔夠,呢D 人心地唔好,遲早受到懲罰~~

今朝唔該晒Kopo 兄指導,我同馬王得到一對一既專業訓練,相信好快可以游得好~~
下星期再來~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-2 09:39 發表
尋日1/7翔東路100km大遊行卒之响天朗氣清+烈熱天氣下完成. 今次映相已有21人 (加埋攝影師jason就22人). 大家打算走3個圈後再跑幾km. 一開始時覺得幾上力. 一直帶响前面. 之後到東涌回頭, 見到好似少左d人 ...

如果有裝 cam, o個巴士 c 機可能會被控不小心駕駛 (佢太快切線, 其實當時對頭無車, 應該可以响則鏡,
完全過曬先切入黎咪無事), 有時 d 人心態係咁, 唔好話單車, 响高速, 揸緊 90km/hr ( 80km/hr 路段 )
都可以貼到得半秒, 仲要经常抽出半架車响你後面 (叫你開快 d),
d 大車又经常係過你時踩行油, 貼一貼, 真係騖嚇你唔死。
正苦班大袋成日要搞乜搞乜, 講多過做, 做完資詢又無影, 又益曬 d 顧問。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-7-2 10:01 發表
後尾迫炒西人果個巴士佬仲離譜,同我部車距離半呎唔夠,呢D 人心地唔好,遲早受到懲罰~~

今朝唔該晒Kopo 兄指導,我同馬王得到一對一既專業訓練,相信好快可以游得好~~hgjD115" />" />hj
下星期再來~~

Dee hing, 見你游, 有好大 大進步, 可以練下d 耐力, 有耐力o個 form 會 keep 得好 d

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-2 10:21 發表

Dee hing, 見你游, 有好大 大進步, 可以練下d 耐力, 有耐力o個 form 會 keep 得好 d

明白,7月份我都打算主力做好個form,8月先開始練速度,希望九月比賽可以做好d,謝謝Loud 兄指導~~

升級   100%

該用戶從未簽到

>明天繼續, 應該會黎個4km的長課!!

Kopo兄:
你幾點會係泳池?
聽朝啱時間既話,指點下點解我踢極都唔去水

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-7-2 10:38 發表

明白,7月份我都打算主力做好個form,8月先開始練速度,希望九月比賽可以做好d,謝謝Loud 兄指導~~

Dee兄:
啱啱睇左篇台灣朋友既blog,佢經驗都係從長課入面會不自覺地(我諗當然有留心自己個泳姿),手腳會越游越協調.

游泳我必須面臨的第一項挑戰是游泳,雖然游完一千五百公尺沒問題,但是要全程用自由式游完卻有困難。三項運動的後兩項都是用腿力,游泳項目應該盡量用上半身,也就是用自由式來完成。我以蛙式自由式交替著游,加上每三百公尺休息一下,得花一小時才完成一千五百公尺。練了許久,都沒什麼進展,不知道是姿勢還是體力有問題。我的朋友有泳渡日月潭的經驗,也報名了這次比賽,我向他請教游泳的問題,他建議我先練耐力,試著用自由式慢慢游兩三千公尺,耐力練起來了再練速度。接下來幾次練習,我強迫自己全程用自由式,硬是游了兩千公尺。這時起了奇妙的變化,手腳產生協調的韻律,好像游再久都不會累。原來我原先的姿勢太僵硬了,經由耐力訓練,游到一千公尺以後,手腳都沒力了,不得不以用力最少的姿勢來游泳,就這樣抓到了游自由式的節奏。有了這個重大突破,終於可以連游一千五百公尺不必休息,而且時間進步到 40 分鐘。

游泳的耐力是解決了,可是效率似乎不太高,自由式游得比蛙式還慢。在比賽前兩週,我再請教曾經參加游泳校隊的朋友,從他那邊我才知道我的划水行程太短,游 50 公尺要划八十幾下。之後下水練習,我在划水時除了手掌盡量往前伸,也把行程加長到腿側,練習了兩三天,游 50 公尺只要划六十下,而一千五百公尺的成績也進步到 37 分鐘。我感覺每次游泳練習都沒有盡到全力,也不知道要如何盡全力,進步的空間應該還很大,不過賽事已近,先以這樣的成績過關再說吧!

原先我以為游泳項目會是我的罩門,只希望能在及格時間 50 分鐘內完成就好。經過不斷的練習,我反而愛上這項全身放鬆協調的運動。每次游完泳,全身酥酥麻麻的,一點都不累,而且不會汗流夾背,也不會全身發熱,就舒適來講遠勝另外兩項運動。自由式練久了,肌肉往上提,很有男人的味道,呵呵。

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-2 11:50 發表
    >明天繼續, 應該會黎個4km的長課!!

Kopo兄:
    你幾點會係泳池?
    聽朝啱時間既話,指點下點解我踢極都唔去水
    Kopo兄真犀利, 我4m都游唔到, 又係踢極都唔去水
    聽朝啱時間的話, 我都想來學下野~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-7-2 12:20 發表
    Kopo兄真犀利, 我4m都游唔到, 又係踢極都唔去水
    聽朝啱時間的話, 我都想來學下野~

如果今晚睇完 告魯夫對比利, 有精神都可能去游下,
    要改下 d 時间, 日日都 30 幾度, 分分中署
    今朝 8:00 温度牌已经打出 33 攝氏

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-2 14:52 發表

如果今晚睇完 告魯夫對比利, 有精神都可能去游下,
    要改下 d 時间, 日日都 30 幾度, 分分中署
    今朝 8:00 温度牌已经打出 33 攝氏

Loud兄:
    咁夾下你d時間,大概幾點到?如果有精神的話

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-2 15:37 發表

Loud兄:
    咁夾下你d時間,大概幾點到?如果有精神的話

通常游 6:45, 8:00 度完, 因為仲要返工,

升級   100%

該用戶從未簽到

Loud兄:

ok喎,聽朝見,起早身對我黎講冇難度,有alarm就得
    到時比d意見吖

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-2 16:23 發表
    Loud兄:

ok喎,聽朝見,起早身對我黎講冇難度,有alarm就得
    到時比d意見吖
    預埋我, 希望起到身