香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-2 11:56 發表

Dee兄:
啱啱睇左篇台灣朋友既blog,佢經驗都係從長課入面會不自覺地(我諗當然有留心自己個泳姿),手腳會越游越協調.

游泳我必須面臨的第一項挑戰是游泳,雖然游完一千五百 ...

好好既文章,謝謝小虎兄分享~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-2 11:50 發表
>明天繼續, 應該會黎個4km的長課!!

Kopo兄:
你幾點會係泳池?
聽朝啱時間既話,指點下點解我踢極都唔去水

我係陪仔上泳班, 所以要9:00先去. 游到10:30. 呢段時間好似仲少人個早上.  你果段文章好似我以前學長途自由式. 我覺得最基本要訣就是要放鬆全身. 只要懂得放鬆, 就可以游好耐. 踢水都係要放軟雙腳來踢, 咁就有排你游. 除非你係沖INTERVAL啦, 對腳踢水就要用力. 長途就最好當自己冇左對腳.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-2 16:23 發表
Loud兄:

ok喎,聽朝見,起早身對我黎講冇難度,有alarm就得
到時比d意見吖

siu fu and stan hing,
天日我應該唔去游住, 連續 3 日早起有 d 累,
今晚可能去上水廣場, 支持阿告魯夫

升級   100%

該用戶從未簽到

Kopo兄:

>所以要9:00先去. 游到10:30.
都好喎,我又等埋你先

文章中,主要提到作者由原先1小時既蛙式,進步到3x分既自由式
對我黎講,好大的動力啊
計過自己都要成一粒鐘游1500m.

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-2 17:27 發表
siu fu and stan hing,
天日我應該唔去游住, 連續 3 日早起有 d 累,
今晚可能去上水廣場, 支持阿告魯夫

Loud兄:
好的,日後大把時間請教你呢~

告老夫今期得咩?

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 kopo1128 於 2010-7-2 17:20 發表

我係陪仔上泳班, 所以要9:00先去. 游到10:30. 呢段時間好似仲少人個早上.  你果段文章好似我以前學長途自由式. 我覺得最基本要訣就是要放鬆全身. 只要懂得放鬆, 就可以游好耐. 踢水都係要放軟雙腳來踢, 咁就有排 ...
    呢個係我死症, 所以仲未游得掂
    我聽朝都去撞下你先

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-7-2 17:40 發表
    呢個係我死症, 所以仲未游得掂
    我聽朝都去撞下你先

Stan兄:

我諗每個游水既初時都會面對哩個問題
    有d人呢段時間短d啫.
    游耐左,習慣多左便沒事嘛

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-2 09:39 發表
    尋日1/7翔東路100km大遊行卒之响天朗氣清+烈熱天氣下完成. 今次映相已有21人 (加埋攝影師jason就22人). 大家打算走3個圈後再跑幾km. 一開始時覺得幾上力. 一直帶响前面. 之後到東涌回頭, 見到好似少左d人 ...

今朝又上了寶貴一課,唔該Loud兄 & Kopo兄!

熱身果陣見到有個人勾住Kopo兄的水,仲勾得好貼,原本係Loud兄!
    之後我試勾Loud兄,但游左5-6米已經跟唔住……

見Dee兄雙手做得幾好,我都要改善下至得!

升級   100%

該用戶從未簽到

呵呵
    哩度又變左北區鐵鬥

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2010-7-2 17:54 發表

今朝又上了寶貴一課,唔該Loud兄 & Kopo兄!

熱身果陣見到有個人勾住Kopo兄的水,仲勾得好貼,原本係Loud兄!
    之後我試勾Loud兄,但游左5-6米已經跟唔住……

見Dee兄雙手做得幾好,我都要改善下至得!

見馬王兄雙腳做得幾好,我都要改善下至得!

仲有見你個動作好鬆,又可以兩邊抖氣,睇上去好爽呀~~

自己多花時間練當然重要,有時交流下都好緊要,得益不少,今日多謝三位~~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-7-2 18:12 發表

見馬王兄雙腳做得幾好,我都要改善下至得! " />" />hiuijhkj

仲有見你個動作好鬆,又可以兩邊抖氣,睇上去好爽呀~~

自己多花時間練當然重要,有時交流下都好緊要,得益不少,今日多謝三位~~" />" />hk

DEE兄, 其實你的手已經做得好好. 好去水!! 你只要改善一下對腳, 只要放鬆咁踼就得GALA!! 對腳就唔會再沉, 到時包保你可以飛咁快!! 信我!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-2 20:23 發表

DEE兄, 其實你的手已經做得好好. 好去水!! 你只要改善一下對腳, 只要放鬆咁踼就得GALA!! 對腳就唔會再沉, 到時包保你可以飛咁快!! 信我!!!

尋日有留意Kopo 踢水,你講既野我其實都get 到,不過真係要時間去習慣,我會加油,真係唔該晒~~

升級   100%

該用戶從未簽到

Kopo兄, Stan兄:
    今朝見你地唔到

自己係副池練左六次(六個直池)踢水,都係麻麻地,隔離d小朋友踢得都不知幾快!!
    之後走左去主池游左1K蛙式,要39分幾

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 wong.siufu 於 2010-7-3 13:16 發表
    Kopo兄, Stan兄:
    今朝見你地唔到

自己係副池練左六次(六個直池)踢水,都係麻麻地,隔離d小朋友踢得都不知幾快!!
    之後走左去主池游左1K蛙式,要39分幾
    今朝原來我有野做, 所以來不到呀~

升級   49.45%

該用戶從未簽到

SORRY! 原來我個仔會停兩個月泳班. 我於是淨係去左樓下會所游1.5KM而已.  因為好累同好迫, 所以游唔到4KM.

升級   100%

該用戶從未簽到

係我sorry先啱
    落錯左個表情

下次再睇下撞唔撞到你地

升級   21.55%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-7-3 09:31 發表

尋日有留意Kopo 踢水,你講既野我其實都get 到,不過真係要時間去習慣,我會加油,真係唔該晒~~

係youtube 睇多d ti japan, 好合亞洲人泳式. 我都剛開始tune 緊d自游式.

升級   49.45%

該用戶從未簽到

近日天氣太熱, 基本上冇乜點跑, 呢星期都係跑左兩次咁大把. 最慘係兩之次都跑得相當慢. 原先打算跑10km, 但跑到6-7km左右, 已經又累又熱, 完全唔想郁. 好辛苦半行半跑咁先返到屋企. 打算報10月半鐵人, 而家真係"ou" "ou" 地. 感覺好似返番去以前初初開始跑步的階段.

另外, 大人投訴我放太多時間响運動度, 成日去練車又比賽咁, 唔理d仔女. 成日吵野!!!  唉......而家我已經搵早晨同剛放工的時間去做運動, 有時都唔夠1個鐘.頂籠星期日早上去操車,  咁都仲投訴, 好彩冇玩毅行, 否則家變.

升級   100%

該用戶從未簽到