香港長跑網  - 長跑長友

樓主: kopo1128
打印 上一主題 下一主題

Kopo1128又游又踩又跑又食又減肥

升級   100%

該用戶從未簽到

Kopo兄:
心有同感,唯有儘量囉個平衡.

升級   0%

該用戶從未簽到

有時 目弟 新聞見到 d 父母可以鎖住 d 子女或者又看到 d 爸爸拿住份馬經0向投注站,
自己做 d 強身健體運動又會錯。不如做個不負責任的爸爸好過。
(講笑詐)

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

有家室真係冇咁自由, 我無子女, 大人都仲要投訴, 話我跑得太多, 一星期跑三四次都叫多?
    想操下山又唔比, 話會中暑, 我地呢d做開運動的咁易中暑?
    唔理啦, 照報苗圃, 實行先斬後奏

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-7-11 13:47 發表
    有家室真係冇咁自由, 我無子女, 大人都仲要投訴, 話我跑得太多, 一星期跑三四次都叫多?
    想操下山又唔比, 話會中暑, 我地呢d做開運動的咁易中暑?
    唔理啦, 照報苗圃, 實行先斬後奏

報左苗圃的話遲D就要搵埋其他北友搵時間操下山嘞! 操山同平日練跑有D唔同架. 係你苗圃有冇TARGET的時間?

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 kopo1128 於 2010-7-12 10:10 發表

報左苗圃的話遲D就要搵埋其他北友搵時間操下山嘞! 操山同平日練跑有D唔同架. 係你苗圃有冇TARGET的時間?
    老婆唔鐘意我大熱天時操山, 兩公婆既野, 有時都要相就下...
    我諗住等九月, 十月冇咁熱時才同老婆講, 唔知到時才練趕唔趕到切? 我都唔知我target應該幾多?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-12 10:10 發表

最遲幾時報 ? 我聽你講好多野食, 所以諗字去食下野,
    今年行下山, 遲下可以帶家人行下山, 應該幾好玩。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2010-7-12 14:23 發表
    老婆唔鐘意我大熱天時操山, 兩公婆既野, 有時都要相就下...
    我諗住等九月, 十月冇咁熱時才同老婆講, 唔知到時才練趕唔趕到切? 我都唔知我target應該幾多?

坐得泠氣房多都唔係幾好呀 stan hing, 出外呼吸下新鮮空氣人都精神 d ,
    行山我估郁應該有 d 樹陰掛, 到時可能又要買 d 行山用品,

升級   49.45%

該用戶從未簽到

今日去左粉嶺泳池游水. 原先諗住人少少, 可以慢游4K, 但後來愈來愈多D放假學生哥, 最後只游3K作罷. 分段時間如下:

500M        10:53         10:53
    1000M      21:38          10:45
    1500M      32:55          11:17
    2000M      44:30           11:34
    2500M       56:15          11:45
    3000M       1:08:09       11:53

中間撞左兩次車. 但整體比之前慢, 踢腳方面想試TI的一下手一下腳, 但好難平均. 但明顯會省力點, 不過慢慢再試吧. 但感覺近日的狀態愈來愈差, 感覺心肺明顯弱左好多. 都唔知10月中個半鐵頂唔頂得順?

升級   95.6%

該用戶從未簽到

近排我都覺狀態好差, 依家忙到飛起, 一星期只能操 2-3 課.......

kopo 依家天氣熱所以狀態差啫, 10月都涼涼地狀態就會返黎!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-15 16:12 發表
    今日去左粉嶺泳池游水. 原先諗住人少少, 可以慢游4K, 但後來愈來愈多D放假學生哥, 最後只游3K作罷. 分段時間如下:

500M        10:53         10:53
    1000M      21:38          10:45
    1500M      32:55         ...

時間已經好好,也不用 1'15s/50,不用擔心還有 三個月時間給你訓練,
    不要給自己太大壓力,這次我們是去觀摩和完成便可以。
    我要利用 7-8 月時間提升自己狀態,九月便沒有哪麼多時間了。
    我想你感覺自己狀態越來越差,我想你的訓練可以改變下,我見你耐力訓練多,
    長途應該沒有什麼問題,但是要突然加速,你可能力不從心,聽阿 Pete 說
    遊水可以樣提升你的心肺功能,你可以選擇 1-2 天,操 interval,
    e.g 2.5k, 分 4 組, 500m warm up 我見你最舒服的時間是 1'10s/50m 用 1'20s/50m
          500m 沖 1'/50, rest 15 sec, 又一組 500m 沖 1'/50m, rest 15 sec , 第三組 500m 沖 1'/50m
          cool down  500m 1'20/50m

升級   0%

該用戶從未簽到

康森襲港,不然還想約你去黃金來個 3 項,

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-15 21:01 發表

時間已經好好,也不用 1'15s/50,不用擔心還有 三個月時間給你訓練,
    不要給自己太大壓力,這次我們是去觀摩和完成便可以。
    我要利用 7-8 月時間提升自己狀態,九月便沒有哪麼多時間了。
    我想你感覺自己狀態越 ...

我諗我而家耐力同速度都冇乜. 我的訓練愈來愈冇系統. 量又小, 加上體重上升, 所以特別辛苦. 我諗而家最重要是減肥, 其次先係訓練方法. 今日黃昏跑入古洞 (6KM+), 以前平均31-32分鐘左右. 跑完好似冇跑到咁. 雖然今日D時間都差不多, 但就跑到死下死下咁. 我諗要加番重跑步的運動量.

星期日我本身都JOIN唔到, 因為星期六開始會同屋企人去新加坡玩幾日.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-15 22:19 發表

我諗我而家耐力同速度都冇乜. 我的訓練愈來愈冇系統. 量又小, 加上體重上升, 所以特別辛苦. 我諗而家最重要是減肥, 其次先係訓練方法. 今日黃昏跑入古洞 (6KM+), 以前平均31-32分鐘左右. 跑完好似冇跑到咁. 雖然 ...

馬王話要跑 d 長課, >30k, 又可以試下一個月跑一次去鹿頸。
    新 + 坡有左個環球片場,好似話比較以前貴左乘兩乘。
    5 好又增磅回來

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-15 23:07 發表

馬王話要跑 d 長課, >30k, 又可以試下一個月跑一次去鹿頸。
    5 好又增磅回來

我揀酒店都專登揀有個靚gym room的黎住. 我帶晒衫去, 每朝一早都會做下運動先. 費事增磅!!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2010-7-15 23:07 發表

5 好又增磅回來

係呀,要練苗圃,大家夾夾時間~

升級   0%

該用戶從未簽到

kopo hing, 膝頭無乜事嗎 ?

升級   49.45%

該用戶從未簽到

27/7/2010

好耐冇UPDATE過個BLOG. 原因是近來真係少跑步, 主要游水, 連踩車都少. 上星期旅行時在GYM ROOM 就跑左兩次10.5KM咁大把. 今日放工決定要跑番10KM.  雖然毛毛雨, 但天氣仍然好熱, 最後都捱到10KM. 不過需時55:54. 不過跑得真係好辛苦. 上氣唔接下氣咁. 以前長跑果個感覺好似冇晒咁. 跑步時個膝頭就冇痛, 反而平時屈到某D角度就痛. 希望冇乜大礙啦!! 不過咁0既狀態, 半鐵都真係唔知完唔完成到.....

升級   49.45%

該用戶從未簽到

今朝費事因雷暴無得游水, 所以直接去左粉池操水, 睇下撞唔撞到loud兄佢地操水. 6:50am去到已見到loud兄操梗, 不過佢條lane好多人, 所以响隔離線游. 不過我條線慢車多, 成日要越線超車, 好鬼煩!! 1km之後, 去番loud兄條lane度游. 游左100m, 見到loud兄同三水兄小休, 於是一齊勾水, 最後游左1.3km. 平均速度大約1:10/50m, 游得好舒服. 最後條lane比我地3條友勾(out)到冇晒人. 真搞野, 最後游多100m收工, 最後2.5km埋單. 睇下今晚可唔可以跑下步.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2010-7-29 10:07 發表
    今朝費事因雷暴無得游水, 所以直接去左粉池操水, 睇下撞唔撞到loud兄佢地操水. 6:50am去到已見到loud兄操梗, 不過佢條lane好多人, 所以响隔離線游. 不過我條線慢車多, 成日要越線超車, 好鬼煩!! 1km之後, 去番 ...

跑幾典呀 ? 睇下撞唔撞到你

升級   49.45%

該用戶從未簽到

應該6點鐘鬆d開始跑粉嶺上水來回!!