香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-20 23:51 發表

可能係工作忙, 又要番大陸, 又冷又熱.. 作病左幾天先叫好少少
如果奇奇識好既中醫, 要介紹下我啦. 哩排食好多鼻敏感藥先止左感冒, 我都想睇中醫調理下, 唔想日日都鼻塞呀

我就冇乜睇中醫,我幫你問下我個FD啦...

食左藥,做運動時要多加注意呀~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-7-21 00:02 發表

我就冇乜睇中醫,我幫你問下我個FD啦...

食左藥,做運動時要多加注意呀~~

知道了

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-21 00:03 發表

知道了

schnix ctse...
食緊西藥唔好去跑步啦...

出唔到汗可能係因為你食緊藥
小心身體~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-21 00:07 發表

schnix ctse...
食緊西藥唔好去跑步啦...

出唔到汗可能係因為你食緊藥
小心身體~

應該係啦, 知道啦ee, 我會休息下的

升級   53.45%

該用戶從未簽到

仲未戒倒哩個惡習, 多謝大家提點 我會多d 提醒自己架啦

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 schnix 於 2009-7-21 00:21 發表
    仲未戒倒哩個惡習, 多謝大家提點 我會多d 提醒自己架啦

Schnix ctse, 妳隻腳好番未呀, 今晚SSP我會同bonnie跑wor, 不如一齊跑呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-20 23:54 發表

屋企最近既係c 記, 一落樓下就到, 但係我join 左p 記, 都係10mins 倒行到去. 我個centre 係鰂魚涌架
    其實我都好想去晒草, 不過要等忙完先, 等埋我呀, 我遲d 一定join 架

我等你呀~schnix, 我成個8月 (星期二+四) 都o向晒草等你~HEEHEE

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-7-21 13:59 發表

Schnix ctse, 妳隻腳好番未呀, 今晚SSP我會同bonnie跑wor, 不如一齊跑呀

昨晚係ssp跑左啦, tarry ctse 你地幾耐會係ssp 跑一次架

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-7-21 15:56 發表

我等你呀~schnix, 我成個8月 (星期二+四) 都o向晒草等你~HEEHEE

逄星期三係咪有上斜訓練哩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-21 21:19 發表

逄星期三係咪有上斜訓練哩

schnix都知道??? 似乎將軍澳上斜訓練宣傳好足喎~

不過你食緊藥有病唔准跑斜路! 等你好番之後, 我陪你上晒草跑跑步徑啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-7-21 23:41 發表

schnix都知道??? 似乎將軍澳上斜訓練宣傳好足喎~

不過你食緊藥有病唔准跑斜路! 等你好番之後, 我陪你上晒草跑跑步徑啦

你地宣傳部走遍大江南北, 點會唔知喎~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-7-21 23:54 發表

你地宣傳部走遍大江南北, 點會唔知喎~

係啦, 宣傳部咁有效率, 點會唔知呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

23/7 >> 45min gym (上身+腳器械+跑步機 斜度9.0 速度8.5 1.3k @10') (total 1.3k)

今日6點鬆d, 老闆話, 今日要'早走', 我見佢走左, 都急急腳走人
    本來諗住只做器械, 做完後覺得今日身體都ok, 仲有少少時間, 於是就披頭散髮咁上跑步機... 自71 之後無跑過斜路, 又諗住下個目標係訓練跑斜, 所以試一試, 斜路對hamstring 既壓力真係幾大, 我對腳既力量又唔夠, 跑到尾尾, 個人好似比地心吸力吸左落去咁幾辛苦, ... 但腳無事, 下次試下跑耐少少

升級   0%

該用戶從未簽到

下次....下次當然係31/7去哂草啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-7-24 12:22 發表
    下次....下次當然係31/7去哂草啦

宣傳部果然係強勁
    不過逄星期五晚我都唔得架~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-24 18:04 發表

宣傳部果然係強勁
    不過逄星期五晚我都唔得架~

噢.....我只係著眼於哂草後果個特訓咋~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

25/7 >> 跑馬地 4.2K (22'35") + 5.8K (36'08") (total 10k)

今日係傷後第一次全石屎地, 上次跑石屎地, 已經係71, 但只跑左一次上落斜
    可能開始跑得太快, 腳未適應個石屎地加埋d 暗斜, 2個圈之後開始後大小腿緊緊地, 於是3圈後停低拉左一陣筋
    之後再跑, 已經放得慢左好多, 覺得緊少少就慢d, 再緊d 又慢d... 只希望跑夠10k (當然情況太差就會停低啦), 跑到最後變左蟻爬...
    跑完都仲有d 緊, 睇黎肌肉未訓練好, 現在開始要著重去gym 做器械啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-25 20:26 發表
    25/7 >> 跑馬地 4.2K (22'35") + 5.8K (36'08") (total 10k)

今日係傷後第一次全石屎地, 上次跑石屎地, 已經係71, 但只跑左一次上落斜
    可能開始跑得太快, 腳未適應個石屎地加埋d 暗斜, 2個圈之後開始後大小腿緊緊 ...

其實都叫做慢慢康復中啦, 希望你可以一路咁向住完全康復既方向進發啦!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-7-25 22:28 發表

其實都叫做慢慢康復中啦, 希望你可以一路咁向住完全康復既方向進發啦!

雖然康復得好慢, 但我都係向住完全康復既目標進發
    睇今日既情況, 我都要再plan 下黎緊要點訓練先得啦

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-7-25 20:26 發表

可能開始跑得太快, 腳未適應個石屎地加埋d 暗斜, 2個圈之後開始後大小腿緊緊 ...

schnix ctse, 石屎地可免則免,以防受傷.在下剛開始跑時,是跑石屎地,膝頭常通,不能加哩又不能加速.
    後來跑泥地,比以前跑多幾倍都沒問題.草地,泥地,甚之track地都比石屎地好!