香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

Schnix 加油呀, 忍耐都係訓練既一種, 大家一齊努力, 好番跑道上再出發

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-8-11 16:46 發表

多謝wingwing 既關心
針完之後hamstring即刻鬆左好多 (雖然針完後既反應令到膝蓋出面條筋痛痛地),都真係好神奇! 之後比隻腳休息4 日再做少少運動, 本來都好ok架啦, 不過尋日上大陸工作, 全日都行/. 今日腳又唔多舒服, 所以今晚會再去針多次, 又要去受苦了

就算熱一點, 辛苦一點都好啦, 真係好想輕鬆地跑, 不過暫時都只係一個夢想, 希望夢想快d 可以成真啦

全日行+企??? 我企半日已經膝痛啦!schnix工作好辛苦啊~ 又要OT又要番大陸! 揀D舒服D o既鞋+鞋墊幫助一下,等對腳壓力唔好咁大呀!!!

輕鬆跑絕對唔係夢想o黎o架~腳仔傷患一定會好番,不過你記得要好好休息! 就算慢跑都唔好跑太長時間! 一定長跑長有~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-8-11 16:46 發表

多謝wingwing 既關心
針完之後hamstring即刻鬆左好多 (雖然針完後既反應令到膝蓋出面條筋痛痛地),都真係好神奇! 之後比隻腳休息4 日再做少少運動, 本來都好ok架啦, 不過尋日上大陸工作, 全日都行/企.  ...

輕鬆跑哪是夢想呢?...
我相信schnix只要好番,一定冇問題...
慢慢來,切忌急呀...
你好似10.1 會打算再戰東區10K喎,為此而邁進啦~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

好多謝cat ctse, 肥哥哥, wingwing 同奇奇既鼓勵, 暫時東區10K 都未敢諗住, 上咁多山路, 就算好番都唔會即刻去試, 君子報仇, 10年未晚
針完第二日, 腳鬆左好多啦, 感覺仲鬆過無事個隻腳今日買左對平既REEBXK 鞋, 有少少AIR 底, 用黎行街用, 好好保護對腳
雖然傷勢反復令我好沮喪, 不過好彩有大家係我身邊, 我會努力去慢慢好番的

升級   0%

該用戶從未簽到

相信拮多幾次你既傷勢會越來越好...到好得七七八八...先至諗報比賽啦...比賽既野...年年都會有架....唔洗心急架....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-8-13 22:33 發表
    好多謝cat ctse, 肥哥哥, wingwing 同奇奇既鼓勵, 暫時東區10K 都未敢諗住, 上咁多山路, 就算好番都唔會即刻去試, 君子報仇, 10年未晚
    針完第二日, 腳鬆左好多啦, 感覺仲鬆過無事個隻腳今日買左對平 ...

加油! 針多幾次, 好快好番架!

升級   29%

開心
  • 簽到天數: 3 天

schnix,

加油呀!!其實有好多其他師兄及師姐都好支持你的!!只不過係無回應你咋!!

努力!忍耐!一定會好快好返既!!

升級   0%

該用戶從未簽到

Schnix 可以慢跑得未呢?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝billy, 叮叮噹同埋tomde, 我會再比d 耐性等隻腳好番架啦!

dee 兄, 上星期二針完之後, 今個week 做過下體能同上身既訓練, 今晚正式上跑步機, 蟻爬10min (1.3k), 腳比針前好好多啦, 無咁緊, 不過針完後, 腿既肌肉好酸痛, 應該需要多1-2weeks 先好得番
    現在進展都好positive既, 只係慢d, 等下運到囉, 你哩排仲有無跑哩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-8-20 21:00 發表
    dee 兄, 上星期二針完之後, 今個week 做過下體能同上身既訓練, 今晚正式上跑步機, 蟻爬10min (1.3k), 腳比針前好好多啦, 無咁緊, 不過針完後, 腿既肌肉好酸痛, 應該需要多1-2weeks 先好得番
    現在進展都好positive既, 只係慢d, 等下運到囉, 你哩排仲有無跑哩

最緊要係postive,慢慢黎啦~~

星期日玩左南區比賽囉,跑完又沒咩惡化...都係咁上下陰陰痛,好討厭,呢個星期練左三日水,聽日練車,而家主力練下三鐵啦,唔痛都會慢jog 下既~~

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Dee Ching,

Better seek medical advice wor if your pain substain for such a long time.

Add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 blurmax 於 2009-8-21 13:00 發表
    Dee Ching,

Better seek medical advice wor if your pain substain for such a long time.

Add oil ah!

http://hk.myblog.yahoo.com/blurmax

有呀賽王兄,照左x-ray,不過政府好慢,9月中至有report,出左report 再決定下一步啦~~

謝謝賽王兄關注~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今日隻腳感覺OK, 所以一點鐘放工就即刻去附近既SSP 慢跑下TRACK, 前幾日蟻爬, 今日試下慢跑
    從未試過全個場得我一個人跑... 感覺有D 奇怪, 但又好好feel...到尾段先有兩個男子出黎行下, 可能真係太晒啦
    雖然跑得2.5K, 但已經係我近期兩次針灸之後跑得最長既一次, 為左一步一步來, 今日都唔敢跑多, 前幾日1.3K, 今日2.5, 下次會試4K...
    22/8 >> 2.5K (14'41")+踢腿 10-15 sets

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-21 14:14 發表

有呀賽王兄,照左x-ray,不過政府好慢,9月中至有report,出左report 再決定下一步啦~~

謝謝賽王兄關注~~

Dee兄,我兩日前都開始有你的症狀,朝早起床腳板底就痛

敷過冰之後就無乜野,呢一兩日都無再痛

不過今晚操山時,同一位置又開始有少少反應,但又未至於痛,有少少擔心

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-23 01:47 發表

Dee兄,我兩日前都開始有你的症狀,朝早起床腳板底就痛

敷過冰之後就無乜野,呢一兩日都無再痛

不過今晚操山時,同一位置又開始有少少反應,但又未至於痛,有少少擔心

我上年苗圃前已經有事,好勤力敷冰,跑完苗圃反而自己好番~~
    都唔駛咁擔心既,好多人都有,多數都唔太影響練跑既,我自己就發覺玩interval 就出事,可能我年紀有番咁上下,姿勢又有問題,唔係好適合練interval 啦,馬王兄而家主力操山同三鐵,減少練in 希望問題唔大啦~~
    如果再痛d 可以考慮試下冰火,我之前連敷幾日效果真係幾好,呢幾日懶左又無咩進展...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-23 03:29 發表

我上年苗圃前已經有事,好勤力敷冰,跑完苗圃反而自己好番~~
    都唔駛咁擔心既,好多人都有,多數都唔太影響練跑既,我自己就發覺玩interval 就出事,可能我年紀有番咁上下,姿勢又有問題,唔係好適合練interval 啦,馬王兄 ...

謝謝dee兄的建議,小弟琴晚同今朝都有敷冰,基本上都無問題

查實咩叫冰火?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-23 15:29 發表

謝謝dee兄的建議,小弟琴晚同今朝都有敷冰,基本上都無問題

查實咩叫冰火?

無問題就好~~
    查實冰火好簡單,冰敷+熱敷,一次過反覆進行,我多數每次都係冰火三重天(三冰三熱),Patrick 兄之前好似玩到5重,馬王如果下次長山有反應可以試試,唔好等到我咁咁大鑊至去搞...
    而家冰火中~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-23 23:25 發表

無問題就好~~
    查實冰火好簡單,冰敷+熱敷,一次過反覆進行,我多數每次都係冰火三重天(三冰三熱),Patrick 兄之前好似玩到5重,馬王如果下次長山有反應可以試試,唔好等到我咁咁大鑊至去搞...D123hj ...

到時有藉口搵靚女醫師....

而家盡量一得閒就敷冰,希望雙腳平平安安無事

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 92 天

毅行0791小隊仝人
    多謝馬王兄支持

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 running-sue 於 2009-8-24 09:08 發表
    毅行0791小隊仝人
    多謝馬王兄支持

SUE兄太客氣~