香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

升級   99.67%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-9-19 22:51 發表
    今日放工之後, 又諗住去吸收下陽光精華, 點知SSP 封左場, 咁諗住食完飯去SSW啦 (小西灣), 用左成個幾鐘去到SSW, 又比賽緊, 真係好黑仔, 搵唔倒TRACK 跑... 心都實晒, 唯有再坐小巴轉地鐵去鰂公跑少少石屎 ...

你可以去九龍仔公園, 那裡一樣有track. 如果真的關了門,仍然可以跑運動外的緩跑徑,永不關門的 - 比石屎地好得多.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

23/9 >> 440m(?)x6 (2'25"/2'25"/2'25"/2'25"/2'18"/2'14") (total 2.64 k) + 基本功訓練1小時

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 arnold 於 2009-9-24 23:07 發表

你可以去九龍仔公園, 那裡一樣有track. 如果真的關了門,仍然可以跑運動外的緩跑徑,永不關門的 - 比石屎地好得多.

九龍仔公園無跑過, 如果就腳都可以去下既

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-24 20:28 發表

累到大家又要告別多一次粉嶺, 都係我黑仔啦, 無運動場喜歡我

尋晚個D 前掌支撐身體既動作, 係傷時一下都做唔倒, 尋晚係半年黎第一次做咋, 所以都做得好小心, 有D 都做唔足三組, 因為HAMSTRING 有少少 ...

妳而家都好小心...我都係...

升級   34.67%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-24 20:50 發表

尋日番大陸, 所以去北區好近咋
    去到運動場時, 見到又無開, 真係暈啦

我都試過幾次咁ge情形,一心諗住去沖番幾圈,去到先知封塲,
    真係激鬼死! 被逼跑公園
    所以依家如果要跑球場,一定會上网或者打電話問清楚先

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-9-24 23:30 發表

九龍仔公園無跑過, 如果就腳都可以去下既hgj091" />" />hj

我跑過九龍仔運動場外既緩跑徑...個人覺得同石屎地唔差得幾多.....個運動場好衰六點鐘就關門大吉...所以果次去跑最後係圍住整個九龍仔公園黎跑...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 schnix 於 2009-9-24 20:34 發表

叫我schnix 得啦, 都認識左好多個月啦!
    我上過ssp 政府website 睇, 係見到無封場, 但去到又封左, 你個schedule 都係上網搵既?
    現在未100%好番, 希望過多兩個月, 可以多d 出黎join 約跑, 你地既路 ...

我咊通常當日會打電話confirm, 係呀有時都唁係100%, 加油ar~~~
    妳跑得好快ar, 440m / around 2.25, 我400m/ around 2.4...., 犀利, 希望妳好快健復

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-9-25 13:04 發表

我跑過九龍仔運動場外既緩跑徑...個人覺得同石屎地唔差得幾多.....個運動場好衰六點鐘就關門大吉...所以果次去跑最後係圍住整個九龍仔公園黎跑...

運動場六點鐘就關門大吉? 嘩, 咁早既!!!
    有機會我都想去九龍仔運動場跑下. 以前讀書日日都望住九龍仔, 但真係好少會走入去... 因為我都唔運動既

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-25 10:55 發表

我都試過幾次咁ge情形,一心諗住去沖番幾圈,去到先知封塲,
    真係激鬼死! 被逼跑公園
    所以依家如果要跑球場,一定會上网或者打電話問清楚先

下次我都係打去問下先, 網上資料未必update 哩

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-9-25 13:11 發表

我咊通常當日會打電話confirm, 係呀有時都唁係100%, 加油ar~~~
    妳跑得好快ar, 440m / around 2.25, 我400m/ around 2.4...., 犀利, 希望妳好快健復

你跑親都好長, 無我咁短, 如果你跑短d, 一定快過我!
    多謝tarry~我會努力的!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

26/9 >> 4.2K (26'01") + 5.6K (32'55") + 400m cool down (total 10.2k)

頭4k 慢跑, 因為星期三既馬克操帶黎既酸痛未完全退去, 所以今日頭4k 腳提唔起, 腳拖住地下, 漸漸hamstring 又開始緊張, 4k之後休左2mins, 再開始跑, 就好少少, 腳慢慢越來越ok
    今次係7月底係跑馬地跑完(傷勢又惡化)之後第一次再係跑馬地跑, 相隔兩月再跑10k, 今次比上一次好好多了, 拉完筋腳都無咩問題了
    還未試過一次過完成10k, 希望十月份可以做得到吧!

升級   34.67%

該用戶從未簽到

唔好心急,慢慢來!
    長跑長友,長跑長有

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 馬仔 於 2009-9-26 21:47 發表
    唔好心急,慢慢來!
    長跑長友,長跑長有

知道啦, 馬仔都要小心腳仔

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 schnix 於 26-9-2009 21:24 發表
    26/9 >> 4.2K (26'01") + 5.6K (32'55") + 400m cool down (total 10.2k)

頭4k 慢跑, 因為星期三既馬克操帶黎既酸痛未完全退去, 所以今日頭4k 腳提唔起, 腳拖住地下, 漸漸hamstring 又開始緊張, 4k之後休左2mins, ...
    schnix 千祈唔好心急阿,最緊要唔好令自己再受傷,長跑長有阿。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

2/10 >> 約6K (城門河)
    第一次在石屎地做短途快跑, 速度去到比賽時速度既8成有多
    太耐無快跑, 雖然今晚涼涼地, 但尾段幾辛苦, 人同腳都無力, 同以往一樣, 全程均速, 不懂加速... 這一點需要慢慢改好
    腳係跑完後有一點緊, 拉完筋就好好多了.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-10-2 23:50 發表
    2/10 >> 約6K (城門河)
    第一次在石屎地做短途快跑, 速度去到比賽時速度既8成有多
    太耐無快跑, 雖然今晚涼涼地, 但尾段幾辛苦, 人同腳都無力, 同以往一樣, 全程均速, 不懂加速... 這一點需要慢慢改好
    ...

Schnix,o岩o岩好番,我覺得跑長少少,慢少少比較有利灰復喎~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-3 00:41 發表

Schnix,o岩o岩好番,我覺得跑長少少,慢少少比較有利灰復喎~~

要準備星期日呀, 加上今日有一女電兔係前面, 比佢帶快左
    番到屋企已經'FULL'冰啦, 不過快跑真係不能常練

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-10-3 00:47 發表

要準備星期日呀, 加上今日有一女電兔係前面, 比佢帶快左
    番到屋企已經'FULL'冰啦, 不過快跑真係不能常練

係喎,妳報左星期日~~
    咁妳比賽放鬆D 跑啦,最緊要唔好晌呢D 小賽事搏傷~~
    星期日加油啦~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-10-3 00:57 發表

係喎,妳報左星期日~~
    咁妳比賽放鬆D 跑啦,最緊要唔好晌呢D 小賽事搏傷~~
    星期日加油啦~~

只係希望順利完成, 不計成績, 其實現在快跑都有D 就住, 我會小心D 架啦