香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

5/11/09 >> 400X17+200M @SSP (Total 7k)
2'20"/2'19"/2'15"/2'13"/2'13"
2'12"/2'10"/2'09"/2'10"/2'12"
2'11"/2'10"/2'10"/2'11"/2'10"
2'09"/2'10"/1'04"
total 38'37"

今日狀態不大好, 而且仍然係初跑時未能放鬆, 所以初段又係要慢d
怎樣才可以放鬆一點...?!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

my next target: 改好跑姿, 咁就可以放開對Rider 12啦, 好想換對輕d 既跑鞋!!!

升級   7.05%

該用戶從未簽到

schnix 師姐: 我今晚見到你係ssp...我真係無認錯人...不過你咁專心...都無叫你...仲有叫你, 你都唔知我係咩水...hehe...加油呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-5 22:58 發表
5/11/09 >> 400X17+200M @SSP (Total 7k)

今日狀態不大好, 而且仍然係初跑時 ...

schnix,慢慢來,唔好心急呀..
查實我都唔係咁識"放鬆"..
或許妳可以試下潛意識上叫自己放鬆d、放腳輕d....

升級   70.33%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-5 22:58 發表

schnix ctse,....加油呀,...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-11-5 23:29 發表

schnix,慢慢來,唔好心急呀..
查實我都唔係咁識"放鬆"..
或許妳可以試下潛意識上叫自己放鬆d、放腳輕d....

以前我就開始時快, 之後慢番, 現在相反, 一落場成個人都緊, hamstring 就更加有d 緊啦, 次次都係越跑越鬆, 所以跑長d 腳反而舒服d
放腳輕d 哩樣野, 我都改緊, 但越叫自己放鬆, 腳就越緊

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 西環伏特加 於 2009-11-5 23:33 發表

schnix ctse,....加油呀,...

西環伏特加ching, 全馬要努力呀!~!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2009-11-5 23:22 發表
schnix 師姐: 我今晚見到你係ssp...我真係無認錯人...不過你咁專心...都無叫你...仲有叫你, 你都唔知我係咩水...hehe...加油呀

龍龍, 你下次叫我啦, 我會認得你架....唔.... 你今日著咩衫跑架?
我唔係專心跑, 而係專心聽緊歌

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 schnix 於 5-11-2009 22:58 發表

schnix 慢慢黎,加油阿。

升級   0%

該用戶從未簽到

你下場比賽係幾時呀?

你岩岩好返, 頭果記場當係習慣返比賽, 唔洗太理時間, 慢慢就會識得放鬆架啦!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-11-6 12:35 發表
    你下場比賽係幾時呀?

你岩岩好返, 頭果記場當係習慣返比賽, 唔洗太理時間, 慢慢就會識得放鬆架啦!!

下場係nikko 10k... 因為報左先決定過大海, 所以會小心行事
    可能現在跑步仍然有陰影 所以一落場就人都梗晒咁

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-11-6 08:13 發表
    schnix 慢慢黎,加油阿。

cat ctse 進步得好快, 好快到收成期啦, 加油!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-6 12:58 發表

下場係nikko 10k... 因為報左先決定過大海, 所以會小心行事
    可能現在跑步仍然有陰影 所以一落場就人都梗晒咁

就係你太過驚...所以放鬆唔到囉...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

2009/11/07 --- 15.5 kms  in 1:28:23 on: road
    (Pace: 5:42.1/km)  Where: Happy valley
    上個星期六跑左12.6K, 今次加多少少, TARGET 15K
    今次一開始跑就聽住MP3... 腳完全唔覺得緊, 所以開得快左, 10K 56', 已經比上星期快左3分鐘
    到10K 後, 腳力開始下降, 加上兩隻腳都開始有水泡, LAST 2個圈, 每步落地都痛, 慢左唔少
    上年開始長課時, 又有同一個問題...
    現在連行路都痛
    哩個月以來, 腳力上左唔少, 進展相當滿意, 現在少少少少加上去, 希望快D 練好隻腳, 可以同大家一齊跑

升級   0%

該用戶從未簽到

兩隻腳都都有水泡?係唔係鞋唔啱啫所影響呀?...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-11-7 22:54 發表
    兩隻腳都都有水泡?係唔係鞋唔啱啫所影響呀?...

對鞋又唔係太鬆... 亦唔係緊, 真係好奇怪
    上年我著lsd 係咁, 今年著rider 又係咁
    係咪鞋頭太大?
    定係我既問題?
    水泡係一隻腳既腳趾公, 另一隻腳趾公對下既肉.. 已經開始有少少水係入面啦, 如果再跑多兩個圈, 個泡會仲大個

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-7 23:15 發表
    兩隻腳都都有水泡?係唔係鞋唔啱啫所影響呀?... 對鞋又唔係太鬆... 亦唔係緊, 真係好奇怪
    上年我著lsd 係咁, 今年著rider 又係咁
    係咪鞋頭太大?
    定係我既問題?
    水泡係一隻腳既腳趾公, 另一隻腳趾公對下既肉.. 已經開始有少少水係入面啦, 如果再跑多兩個圈, 個泡會仲大個

我的腳趾都有起水泡...
    但我諗係跑o個陣,不斷錯用腳趾擦地呀..
    我跑緊o個陣遇到水泡問題,好多時我都唔理...
    忍住少少痛,跑完後才處理....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-11-7 23:25 發表

我的腳趾都有起水泡...
    但我諗係跑o個陣,不斷錯用腳趾擦地呀..
    我跑緊o個陣遇到水泡問題,好多時我都唔理...
    忍住少少痛,跑完後才處理....

不斷錯用腳趾擦地呀..-> 都有可能喎, 你係咪長課先會咁架?
    我年頭時買左d 水泡jelly貼, 貼得好緊, 你點郁都係黏住你d 肉, 唔怕磨擦地下/鞋, 好有用, 不過太貴... 成50蚊先得幾粒, 所以唔捨得用

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-7 21:21 發表
    2009/11/07 --- 15.5 kms  in 1:28:23 on: road
    (Pace: 5:42.1/km)  Where: Happy valley
    上個星期六跑左12.6K, 今次加多少少, TARGET 15K
    今次一開始跑就聽住MP3... 腳完全唔覺得緊, 所以開得快左, 10K 56', 已 ...

Schnix 跑到十幾K 啦,真係好,慢慢黎呀,唔好咁急加速住,我個人覺得o岩o岩傷好加長先比較穩陣~~
    我都唔知點解近一兩年都有時起水泡,係少少痛,不過我既處理方法係唔理佢繼續跑,跟住佢會自己爆,繼而變死皮,甩左皮之後再生D 皮好似仲靚,呢招唔知妳work 唔work~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-7 23:33 發表

不斷錯用腳趾擦地呀..-> 都有可能喎, 你係咪長課先會咁架?
    我年頭時買左d 水泡jelly貼, 貼得好緊, 你點郁都係黏住你d 肉, 唔怕磨擦地下/鞋, 好有用, 不過太貴... 成50蚊先得幾粒, 所以唔捨得用

係呀,我試過跑2次石屎地的長課都生水泡...
    我又冇諗過買水泡jelly貼喎..
    生水泡,我會由得佢,等佢變成死皮...
    想快d好,有人講過即刻"篤"穿佢,長痛不如短痛呀...