香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-22 22:20 發表
22/11 >> 1400mx15 (total 21k, 02:02:33 10k@56'42")

上星期17K, 因為今次係澳馬前LAST 一節長課, 腳又休左一個WEEK, 無咩問題, 所以試一試完成年初美記以來第一個半馬 (渣打時傷住半行半跑... 唔計啦!!)
去年1 ...

2:02,無得彈呀!!
o岩o岩叫好番玩HM 咁長,澳馬小心為上呀,等狀態上番至做時間啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix 在Nikko 扶輪社10K比賽奪獎....

升級   53.45%

該用戶從未簽到

因為腳傷既關係, miss 左unicef 半馬, 到最後決定報10k.. 先發現剛在幾小時前full 左. 想試下腳之下, 報左扶輪社既10k
今日狀態好差, 跑到亂晒, 由4'52 1k 到5'48' 1k 到有, 無提腿又無腳跟落地之下, 番到終點時hamstring 又開始緊緊地... 其實hamstring 都有1個月倒無發生過問題, 今次因為keep 唔倒之前訓練既跑姿, 腳擦住地下跑, 唔只hamstring 唔妥, 另一隻腳都起左水泡 比賽之後, 哩埋一邊係咁拉筋, 之後好好多了
半個月前連均速訓練都停左, 原來自己未ready 去跑10k 既比賽好彩12月再無10k 比賽咋.
好好彩, 今次囉左個第8, chip time 應該係53'5x", 雖然今天跑得好唔順利, 亦好唔滿意, 但總叫有番一點點既紀念, 亦上左一課. 最開心係蘇樺偉頒獎比我... 不過佢無同我握手, 咁我唯有做主動啦

今早係沙田第一城坐taxi去運動場:
"今早微微雨喎, 有運動會呀?"
"係呀, 有跑步比賽"
"不過你都唔使跑架啦, 你做miss 咋ma"
"唔係呀, 我黎跑架"
"吓?! 跑咩呀, 1000m?"
..........

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-11-29 22:08 發表
恭喜schnix 在Nikko 扶輪社10K比賽奪獎....

多謝奇奇, 我都恭喜你unicef 得獎呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-29 22:22 發表
因為腳傷既關係, miss 左unicef 半馬, 到最後決定報10k.. 先發現剛在幾小時前full 左. 想試下腳之下, 報左扶輪社既10k
今日狀態好差, 跑到亂晒, 由4'52 1k 到5'48' 1k 到有, 無提腿又無腳跟落地之下, 番到終點時ham ...
今早係沙田第一城坐taxi去運動場:
"今早微微雨喎, 有運動會呀?"
"係呀, 有跑步比賽"
"不過你都唔使跑架啦, 你做miss 咋ma"
"唔係呀, 我黎跑架"
"吓?! 跑咩呀, 1000m?"
..........

schnix真係好似miss, 恭喜miss 重出江湖再度獲獎

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix 今日攞獎!

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 schnix 於 29-11-2009 22:22 發表
    今日狀態好差, 跑到亂晒, 由4'52 1k 到5'48' 1k 到有, 無提腿又無腳跟落地之下, 番到終點時ham ...
    schnix 再上戰場就攞奬,係一個好開始,恭喜晒。 繼續努,加油呀。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-29 22:22 發表

恭喜schnix 又攞獎,可惜我放左飛機睇唔到妳拎獎...
    時間唔差啦,又有獎攞,進展唔錯啦,均速係做得衰左D,下次再加油啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜Schnix復出有好成績同埋攞獎呀

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝wingwing, cat ctse, 力士, dee兄同菲菲!
    Wingwing, 等我留長d 頭髮電個狂野爆炸頭轉下形象先

星期日就係期待左好耐既澳馬啦, target 可以enjoy 比賽. 好想快d 跑過澳門同’tum” 仔之間既大橋呀

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜使呀, 一復出就攞獎...真係勁勁~
    期待睇到妳個爆炸狂野look...heehee~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-12-1 10:15 發表
    多謝wingwing, cat ctse, 力士, dee兄同菲菲!
    Wingwing, 等我留長d 頭髮電個狂野爆炸頭轉下形象先

星期日就係期待左好耐既澳馬啦, target 係…可以enjoy 比賽. 好想快d 跑過澳門同’tum” 仔之間既 ...

schnix, 澳門半馬加油呀,相信你可以輕鬆完成賽事呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜晒schnix , 澳門半馬加加油呀!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝大家, 澳馬我會努力邊跑邊睇風景

升級   53.45%

該用戶從未簽到

1/12/09 >>8.4 kms  in 46'25"
    (Pace: 5:31.5/km)

今晚在跑馬地見到sealion, lorena 同邊跑邊打招呼既slowrunner
    slowrunner 為我既澳門之旅打氣, 我未及回應就跑過左啦. slowrunner ching, 你星期日都要加油呀!!!

未有按原先定立既5'45" 1k 慢跑, 跑下跑下又快左. 星期日一定要控制好速度先得
    今日練完, 腳要休息啦!

升級   13.2%

該用戶從未簽到

耶!!, 澳門! 一起加油!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 slowrunner 於 2009-12-1 23:27 發表
    耶!!, 澳門! 一起加油!!

星期日見啦!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 曲奇 於 2009-11-29 22:08 發表

x2, schnix 恭喜晒 , 犀利ar, 澳馬加油~~~~~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-12-1 23:40 發表

x2, schnix 恭喜晒 , 犀利ar, 澳馬加油~~~~~~ " />" />

多謝tarry, 好快就到我同你打氣啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

跑完澳馬番黎啦, 雖然未有pb, 都係同上兩個week 係跑馬地跑一樣, 2:02. 但比起我上兩星期既21k 練習, 哩次唔係全平路, 其實都快左架啦.
    賽前自己行埋一邊拉筋時, 扯親pat pat, 處理左一陣之後先上線, 可能比較遲啦, 前後左右都唔見長跑網人, 起跑時只孤獨一個.
    最初幾k pat pat 位置都係扯扯地, 好彩慢慢無咩事啦
    頭兩k 太塞人啦, 到大約2k, 見到幾個長跑網全馬ching在前面... 太黑, 唔睇得清楚, 好似係細明哥同屈老大
    一路跟住佢地尾, 跑下跑下, 又見到bolo ching 同亮哥, 跟埋佢地過左橋, 已經過左半程啦, 開始比佢地放甩
    自7月係晒草跑過斜之後, 到今日先再上斜, 出澳門過橋時還可以keep 倒5'45" 1k, 但回程時上斜好辛苦, 我附近d 跑手都行住, 而我就堅持慢jog 上去, 但係就比行上去既跑手慢... 用左6'45" 先完成上斜個1k, 看著錶時... 仲以為自己睇錯

落左橋仲有3k 倒, 腳已經勁跌watt 啦. 時間就跟住跌, 臨尾100m, 聽到後面有急速既腳步聲, 我即刻加速, 唔想比任何人介我

總結今次都算ok 架啦. 而家唔提腿跑, 腳又會有事, 提左腿又會慢左, 一切都仲要慢慢適應
    因為都算慢跑, 身體上唔錯, 全程都唔需要深呼深吸, 又無上星期日既不適情況, 而且可以一路跑一路睇下風景. 跑過星際酒店門口時好熱鬧!! 幾enjoy 啦!
    跑道比我想像既難, 以為得條橋, 點知過到澳門市中心, 有隧道, 有n 咁多個燈位...
    都係怪自己上斜訓練不足, 好多個月都係跑平路, 睇黎一月前要多練斜路, 否則mizuno 半馬都要捱住去

用左一個月去練半馬, 雖然腳未穩定, 但總算健康地跑完比賽好開心啦!