香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-7 23:39 發表

Schnix 跑到十幾K 啦,真係好,慢慢黎呀,唔好咁急加速住,我個人覺得o岩o岩傷好加長先比較穩陣~~
我都唔知點解近一兩年都有時起水泡,係少少痛,不過我既處理方法係唔理佢繼續跑,跟住佢會自己爆,繼而變死皮,甩左皮之 ...

其實用番上星期既速度去加長會好d, 不過又忍唔住跑快左, 前段用多左力, 後段會辛苦d, 下次要提下自己先得
睇下個泡係咩位啦, 有d 位置唔會直接壓落地都可以忍下. 如果係比賽, 都無法架啦, 不過跑跑下爆, d 水流晒出黎, 都好嚇人下

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-11-7 23:42 發表

係呀,我試過跑2次石屎地的長課都生水泡...
我又冇諗過買水泡jelly貼喎..
生水泡,我會由得佢,等佢變成死皮...
想快d好,有人講過即刻"篤"穿佢,長痛不如短痛呀...

但穿左要小心細菌感染啦, 因為傷口好大, 我都試過吉穿佢, 之後要用黃藥水同貼膠布, 好煩的! 用左3個week 先好得番 (可能因為個泡實在有d 大, 傷口係跑時又再磨擦...), 所以唔係好大既話, 都只係可以等佢慢慢乾

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 7-11-2009 23:15 發表

對鞋又唔係太鬆... 亦唔係緊, 真係好奇怪
上年我著lsd 係咁, 今年著rider 又係咁
係咪鞋頭太大?
定係我既問題?" />" />
水泡係一隻腳既腳趾公, 另一隻腳趾公對下既肉.. 已經開始有少少水係入面啦" />" />, 如果再 ...

schnix c-tse,
下次你搽D凡士林係腳趾之間,另一隻搽係腳趾公下既肉,
令磨擦減低就唔會咁易起水泡,
操長課記住要搽呀!
呢個應該係既有效又便宜既方法,
你試下睇下對你有無幫助!

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-6 00:15 發表

龍龍, 你下次叫我啦, 我會認得你架....唔.... 你今日著咩衫跑架?
我唔係專心跑, 而係專心聽緊歌" />" />

格日你又跑, 真勤力, 仲要跑15k多, 我都唔知幾耐無跑過咁長...勁...

o個日我跑緊400m in...黑衫藍褲...瘦人一個...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 cu83 於 2009-11-8 01:40 發表

schnix c-tse,
下次你搽D凡士林係腳趾之間,另一隻搽係腳趾公下既肉,
令磨擦減低就唔會咁易起水泡,
操長課記住要搽呀!
呢個應該係既有效又便宜既方法,
你試下睇下對你有無幫助!

謝謝CU ching, 今個weekend 我會試下的!!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 龍龍 於 2009-11-8 01:44 發表

格日你又跑, 真勤力, 仲要跑15k多, 我都唔知幾耐無跑過咁長...勁...

o個日我跑緊400m in...黑衫藍褲...瘦人一個...

龍龍平日都係ssp 跑既? 我今日都有去, 仲見到tarry

升級   53.45%

該用戶從未簽到

11/10 >> 400mx17+200m --- 7 kms  in 0:38:06
(Pace: 5:26.6/km)
2'14"/2'07"/2'08"/2'08"/2'09"
2'11"/2'07"/2'08"/2'09"/2'12"
2'08"/2'10"/2'11"/2'12"/2'15"
2'12"/2'09"/1'06"
鼻敏感發作, 兩邊鼻已經塞左一半, 全程都要用口呼吸, 仲要鼻水倒流kick 住喉嚨... 好囉命, 跑得時快時慢
現在weekday 一節練均速, weekend 一節長課, 腳已經比左signal 我, 不能多練了
今日拉筋時見到tarry, 不過因為我快來快去 (趕番屋企個邊食飯), 未有時間慢慢吹水, 可惜可惜

升級   7.05%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-10 22:11 發表

龍龍平日都係ssp 跑既? 我今日都有去, 仲見到tarry" />" />

你真係好鬼勤力姐~~一個星期跑成3日~~ 7km 走38" 走得好好喎~~加油~~

tarry係ssp金爪黎喎...ssp 係我主場, 因家住ssp...我無系統嫁, 鍾意就跑下...

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 龍龍 於 2009-11-11 23:09 發表

你真係好鬼勤力姐~~一個星期跑成3日~~ 7km 走38" 走得好好喎~~加油~~

tarry係ssp金爪黎喎...ssp 係我主場, 因家住ssp...我無系統嫁, 鍾意就跑下...

龍哥 , 我係ssp既金瓜, 或者響金瓜後面+1號我都唔拘, 不過絕對而唔係金爪攞, 你唔識中文無人怪你, 你可以寫英文goldmelon  

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 schnix 於 2009-11-10 22:22 發表
    11/10 >> 400mx17+200m --- 7 kms  in 0:38:06
    鼻敏感發作, 兩邊鼻已經 ...

schnix, 妳d時間好好wor, le 幾日又會凍番, 小心d, 我星期二多數會去ssp, 今次傾唔道咪下次lor

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-11-10 22:22 發表
    鼻敏感發作, 兩邊鼻已經 ...

Schnix,就轉天氣啦,係妳最辛苦既時候...
    灰復得唔錯丫,好快可以跑番5:30 1k 之內,加油啦~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-11-12 00:29 發表

龍哥g" />" />jhlkj , 我係ssp既金瓜, 或者響金瓜後面+1號我都唔拘, 不過絕對而唔係金爪攞, 你唔識中文無人怪你, 你可以寫英文goldmelon" />" />   

比你地兩位笑死啦

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-11-12 00:36 發表

schnix, 妳d時間好好wor, le 幾日又會凍番, 小心d, 我星期二多數會去ssp, 今次傾唔道咪下次lor" />" />

SSP 好煩, 成日都有人BOOK 左, 時間好難就, 我通常會星期四去, 因為好早就開比公眾人士, 我會放工即刻過去, 跑完快快番屋企食飯
    下星期五見啦!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

14/11 >> 1400mx12+200m (total 17k, 1:38:43 Pace: 5:48.4/km, 10k@58'20")
    哩個星期, 另一隻腳已經開始在投訴, 所以今日諗住唔跑咁多, 同埋一定要比上次慢, 最初3-4k, 腳已經唔係咁順, 之後開始提腿跑, 腳跟落地, 感覺好好多了, 亦可以跑多d, 不過這樣提住腿跑真係幾累, 十分唔慣
    得到前輩指點, 原來我條腰需要處理下, 否則會再出現年頭既'腳神經痛'. 暫時唯有多d 熱'full" 同按摩
    hamstring反而差不多沒有問題了

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-11-12 14:22 發表

Schnix,就轉天氣啦,係妳最辛苦既時候...
    灰復得唔錯丫,好快可以跑番5:30 1k 之內,加油啦~~

哩幾日都幾辛苦, 好彩今日跑跑下個鼻無咁塞.. 下午又去再睇中醫, d $$$ 無晒啦
    現在10k target 55'= 5'30' 1k
    半馬target 5'45" 1k
    今年skip 左練速度, 都唔望10k 會跑得快啦, 反而比去年早左一個月練長課, 希望腳耐力可以好d
    你明天都加油呀!

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 schnix 於 2009-11-14 21:57 發表
    哩幾日都幾辛苦, 好彩今日跑跑下個鼻無咁塞.. 下午又去再睇中醫, d $$$ 無晒啦
    現在10k target 55'= 5'30' 1k
    半馬target 5'45" 1k
    今年skip 左練速度, 都唔望10k 會跑得快啦, 反而比去年早左一個月練 ...

加油啊!
    我今年睇中醫$$$足夠買幾對跑鞋啦!
    冇計,跑步+睇中醫=急不得+耐力+堅持
    希望打好個底,身體好已經係冇價寶.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-11-20 19:13 發表

加油啊!
    我今年睇中醫$$$足夠買幾對跑鞋啦!
    冇計,跑步+睇中醫=急不得+耐力+堅持
    希望打好個底,身體好已經係冇價寶.

"身體好已經係冇價寶", 全對呀, 雖然中醫係慢少少, 但係如果有D 效用, 都可以試試的
    最近天氣成日轉, 叮叮噹都要小心身體~!

升級   53.45%

該用戶從未簽到

22/11 >> 1400mx15 (total 21k, 02:02:33 10k@56'42")

上星期17K, 因為今次係澳馬前LAST 一節長課, 腳又休左一個WEEK, 無咩問題, 所以試一試完成年初美記以來第一個半馬 (渣打時傷住半行半跑... 唔計啦!!)
    去年12月, 係同一跑道, 做出1:56, 現在均速同年初仍有一段距離, 而且腳力仍未夠. LAST 3K, MP3無電, 我對腳亦一樣, 所以越跑越慢
    不過可以完成21K, 都算係支強心針.... 曾經懷疑對腳已經唔可以再跑步了, 整個夏天都在休息/2K/4K 中渡過... 現在雖然比以前慢, 但跑完既感覺已不同了... 腳累既位置已經由以往集中係小腿, 到現在上左去大腿了

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 schnix 於 22-11-2009 22:20 發表
    22/11 >> 1400mx15 (total 21k, 02:02:33 10k@56'42")

上星期17K, 因為今次係澳馬前LAST 一節長課, 腳又休左一個WEEK, 無咩問題, 所以試一試完成年初美記以來第一個半馬 (渣打時傷住半行半跑... 唔計啦!!)
    去年1 ...
    schnix 恭喜你可跑完 21k 時間仲咁好,跑完對腳又無唔妥証明你己康復喇,繼續努加油阿。

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix,看來你對腳仔應該冇問題吧...
    完成埋今個星期的10K race,可能更有信心應付12月6日的澳馬呢~