香港長跑網  - 長跑長友

樓主: schnix
打印 上一主題 下一主題

schnix 越跑越健康 blog

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix久休復出,星期日加油呀....

升級   0%

該用戶從未簽到

好高興今日見到你既復出,今場跑完如果腳仔無投訴,即係你已經正式康復啦,之後再慢慢加量加快,相信你好快就會回復返去以前既水平架啦,繼續加油呀。

升級   53.45%

該用戶從未簽到

2009.10.4『活力灣仔迎東亞』長跑比賽 4k

今日係7月以來第三次全程跑石屎地, 亦係我半年以來既第一個比賽
今日全程大腿都比前日鬆, 証明前天既快跑訓練好有用, 開始習慣快跑了, 但係4頭肌就好累, 腳完全提唔起
短途一向都唔係好強項, 我亦未有番比賽既感覺...一起跑, 見到D 人開始放... 由頭放到尾, 但我只係用自己既速度跑. LAST 1K 比幾個女子介左, 我亦無力去追了.
有點遺憾係入到運動場, 見到時間係19:0X, LAST 個圈無400M 咁多, 但我就跑得好辛苦, 個胃既食物同水又谷上黎 (已經忘記左比賽前唔應該食咁多野!), 前面既人我追唔倒, 後面又無人迫住我, 所以慢JOG 住去終點, 係全程最慢既一段, 完成21:13
時間mama 地, 但已經係我哩幾個月運動場跑4K 以來既PB原本target 22:00完成!

but it's really good to be back, 跑完後, 腳無問題, 順利完成比賽
下個target 係石屎地不停下來既10k, 仲有今日完全做唔倒既新跑姿... 好多野都要改, 要從頭開始

好多謝cookie, billy, joggingcat 同哩半年來一直好鼓勵我既ching ctse (太多啦, 不能盡錄), 無左大家既支持同鼓勵, 可能到現在都未可以開始跑番!

升級   0%

該用戶從未簽到

時間唔重要,最緊要順利平安完成又無咩問題,恭喜Schnix 重返賽場,俾多少少耐性慢慢灰復,一定可以跑番之前既時間,繼而再超越自己~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-10-4 15:50 發表

今日係7月以來第三次全程跑石屎地, 亦係我半年以來既第一個比賽
今日全程大腿都比前日鬆, 証明前天既快跑訓練好有用, 開始習慣快跑了, 但係4頭肌就好累, 腳完全提唔起
...

schnix ctse:
恭喜使.....可以再次參加並且順利完成比賽, 真係可喜可賀~

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 schnix 於 4-10-2009 15:50 發表

...
    恭喜 schnix 重上戰場,個時間都幾好架喇,都係 5 分多少少咗喎,而且係啱啱好番既比賽。遲 d 一定可以爭取更佳成績阿。加油。

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜schnix , 祝你之後無傷無痛, 跑得更好

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

恭喜Schnix康復復出, 快慢唔緊要, 至緊要身體冇事先可以長跑長有.
    唔好心急喎! 強化體能, 改好跑姿, 慢慢跑加距離, 完全康復才好加速度跑.

升級   0%

該用戶從未簽到

知道schnix 妳能順利完成當日的賽事,真是感到高興...
    慢慢來,只要腳仔唔再投訴,回復當年勇是旨日可待的事.... ^^

升級   0%

該用戶從未簽到

自從美津濃半馬見過schnix跑比賽外,就沒再見到...原來師姐已經開始復出了,希望日後多些在賽道上見到師姐久違的風釆.

升級   53.45%

該用戶從未簽到

多謝叮叮噹, 奇奇, 大圍兄, kc, 平兄同cat ctse, 腳已經好ok 啦, 但未有100%, 現在希望強化隻腳, target 12月上到半馬, 哩兩個月唔會急, 希望出年mizuno 可以同大家一齊比賽~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-10-8 19:49 發表
    多謝叮叮噹, 奇奇, 大圍兄, kc, 平兄同cat ctse, 腳已經好ok 啦, 但未有100%, 現在希望強化隻腳, target 12月上到半馬, 哩兩個月唔會急, 希望出年mizuno 可以同大家一齊比賽~

味精濃我都會玩喎~到時可以一齊跑啦~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

8/10 >> 40min gym (跑步機 @6'30"->4"40" 1k - 27'51") (total 5k)
    由慢到快, 當開始穿5' 1k, 腳就開始有點反應, 原來現時既limit 就係哩度

10/10 >> 1.4k 慢jog + 1.4kx4 (7'19"/7'23"/7'47"/7'42" - 30'12" 5.6k) + 變速跑 60m快40m慢x15 + 500m cool down (total 10.5k)

腳依然係無力, 特別係因為星期四先跑完一次, 今日跑完一圈已經.... 不過比兩星期前進步左既, 上次跑左好多個圈最快都只係7'5x"
    之後試下做危險動作變速跑, 今次有成年人陪伴! 最初小心地跑, 跑左幾次後, 開始計下時, 快衝個part...14", 再放鬆d... 13"... 改埋跑姿, 將身體向前傾... 一路跑有d 想pk 既感覺, 不過我相信我個對rider 12既, 放膽d 跑啦感覺真係快左...12"... 11"
    走前拉筋, 腿沒有問題, 只是感到好累, 腳力要多少時間先可以上倒10k... 不知道, 不過我都唔急既, 有得自由地跑, 已經係一個blessing啦...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

28/10 >> 4K (跑步機 average pace: 5:40.8/km)  6'30"->5'20" @1K
    29/10 >> 5K (30'26")

好耐無update 個blog, 因為今個月忙忙忙, 連跑既機會都少左... 體重亦隨住工作下降
    報左macau marathon 既半馬, 因為兩個week 前先開始跑番10k, 所以無期望咁快可以谷得起一對, 休息左半年既腳, 到時只希望慢慢跑, 去enjoy 哩個比賽!
    因為腳未係好stable...現在需要好好plan 下自己哩個月既訓練計劃... 耐力... 速度... 現在兩樣都無. 練得好混亂, 對我對腳都唔係一件好事, 真係要小心地思考一下................

升級   0%

該用戶從未簽到

schnix妳報了澳馬,加油呀....
    依我已見,暫時應先練番耐力,遲d才練速度追時間啦...
    雖然只得一個月的時間..
    但對於有半馬底的你,只求完成賽事應該冇難度...
    俾心機呀...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 曲奇 於 2009-10-30 23:58 發表
    schnix妳報了澳馬,加油呀....
    依我已見,暫時應先練番耐力,遲d才練速度追時間啦...
    雖然只得一個月的時間..
    但對於有半馬底的你,只求完成賽事應該冇難度...
    俾心機呀...

我都係咁諗既, 但成日都控制唔倒自己...訓練時無左重心, 連自己都唔知想點, 結果兩頭唔到岸
    多謝你呀奇奇

升級   53.45%

該用戶從未簽到

31/10/09 >> 1400mx9 (8'20"/8'17"/8'19"/8'19"/8'12"/8'02"/7'58"/8'09"/8'15" - 12.6k at 1:13:55)
    (Pace: 5:52.0/km)  +500m warm-up. (Total 13.1k)開始我既慢-長訓練啦. 今日一路keep 住唔比自己心急, 慢慢跑, 腳既力量keep 得唔錯, 雖然頭幾k 腿有d 緊 (可能係成個人都緊張!), 跑到6-7k... 開始越來越鬆, 可以跑快少少, 跑得越來越開心.
    10k 大約59'16". 今季第一次跑10k過外, 時間都幾滿意啦. 終於搵到訓練既方向了. 黎緊4個week, 每個week 加2-3k....到12 月澳馬就唔使比人的上車啦

升級   0%

該用戶從未簽到

半馬啫, 一定唔會比人的上車啦, 加油呀!! 下個星期如果攪青公, 叫埋你一齊如何?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-10-31 23:53 發表
    半馬啫, 一定唔會比人的上車啦, 加油呀!! 下個星期如果攪青公, 叫埋你一齊如何?

如果因為跑唔倒而要半行半跑, 好似今年渣打咁... 我都要2:2x, 澳馬限時2:30, 尋晚報名時都有點擔心的

練到21K先會同你地跑啦, 因為同人一齊跑既話, 自己感受唔倒對腳既反應, 又會跟左人地既pacing, 而家腳未係咁stable, 需要訓練出一個唔會令腳有負擔既速度
    總有機會架, 我從未跑過青公, 有機會一定join的~
    你都好勤力, 加油呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

好啦, 咁你自己練果陣要小針d啦~