香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

6-Aug (Thu) 斧山道運動場

拉筋熱身
熱身12大圈
神腿3式
跨步行30m x 3
鴨仔行30m x 1
cool down 4大圈
第一次復跑同做返少少體能, 感覺良好

升級   0%

該用戶從未簽到

8-Aug (Sat) 斧山道運動場

熱身3圈
神腿3式
4K慢跑 約26min
cool down 拉筋
這日5pm跑, 太陽未落山實在太熱, 本來想跑8K, 但跑完4K己覺得個人好熱好熱, 提早收工

升級   0%

該用戶從未簽到

10-Aug (Mon) 斧山道運動場

拉筋熱身
熱身7大圈約每圈 2:4X
神腿3式
快慢跑5組
原先想第一次計時跑圈set慢啲2:30 per 400M, 點知計錯數, 以為每100M要32.5s……第一圈就跑快咗, 之後就將target set在2:20' per 400M

時間如下               
Set 1        2'13"98        2'40"17
Set 2        2'21"40        2'49"20
Set 3        2'20"50        2'48"79
Set 4        2'21"48        3'00"33
Set 5        2'16"37        3'00"99
total 4k 25'53"21

本來係想跑多5組, 但跑完5組後己經覺得差唔多夠皮, 就拉筋cool down走人

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

菲菲,
見到你寫番blog真係好開心~
証明你可以跑番步~
我又可以約你去跑步lu~

加油呀~ 我係你ge blog's 粉絲

升級   0%

該用戶從未簽到

我都唔係勤力, 每次跑得慢又跑得少少, keep住有啲跑咋.
要train好啲體能先行到玉山呀~~~
來緊比賽咪11月unicef半馬囉

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WAY_LEUNG 於 2009-8-11 14:49 發表
菲菲,
見到你寫番blog真係好開心~
証明你可以跑番步~
我又可以約你去跑步lu~

加油呀~ 我係你ge blog's 粉絲

多謝way妹~~~都可以跑返運動場, 但唔跑街住先囉
之後記住多多捧場啦

升級   20.75%

該用戶從未簽到

菲菲好利害,咁耐無跑都跑得咁快~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-11 15:23 發表

我都唔係勤力, 每次跑得慢又跑得少少, keep住有啲跑咋.

菲菲我都有報unicef, 到時拍住走啦~(如果我跟到你既話)  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-8-11 15:36 發表
菲菲好利害,咁耐無跑都跑得咁快~~

山比一齊加油呀, 我哋有共同目標, 仲有個來月咋

山比, 真係慘, 呢頭講完要努力, 果頭就知道無得去~~~
無咗玉山無咗練跑動力啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 肥哥哥KC 於 2009-8-11 15:41 發表

菲菲我都有報unicef, 到時拍住走啦~(如果我跟到你既話)  

好嘢, 肥哥哥都一齊玩~~~你膝頭哥好番晒未?
咪玩啦, 你到時過晒我頭, 又點會跟到我呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-11 15:23 發表

菲菲師姐好耐無見啦~我都有報UNICEF呀,到時見啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-8-13 14:49 發表

菲菲師姐好耐無見啦~我都有報UNICEF呀,到時見啦!

hello Wingwing 你好呀~~~
可能唔使unicef之前都可以見下呢, 睇下有冇機會一齊約跑先, 不過tko我真係太遠難啲到呢~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

15-Aug (Sat) SSP 運動場

拉筋熱身
熱身5個大圈 約13.5mins
神腿5式
跨步行3set
跳跳虎10下
均速跑5 x 400m
1        2'31"34
2        2'33"02
3        2'30"83
4        2'27"64
5        2'26"45
Total        12'29"28
本來是一心想跑8k均速跑, 但第5圈後意志力薄弱, 最終停下來

升級   0%

該用戶從未簽到

17-Aug (Mon) 沙田運動場

拉筋熱身
熱身圈 5 x 400m
1        2'13"69
2        2'22"05
3        2'17"01
4        2'14"70
5        2'04"22
Total        11'12"38
神腿3式
快慢跑 2 x 4組
Set 1        2'37"26        2'12"36       
Set 2        2'43"95        2'15"53       
Set 3        3'07"83        2'16"61       
Set 4        3'04"96        2'14"46        20'32"96
Set 5        2'48"09        2'15"88       
Set 6        2'57"73        2'18"57       
Set 7        3'10"44        2'13"47       
Set 8        3'19"38        2'04"92        21'08"48
慢Jog兩圈cool down

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-18 10:11 發表

hello Wingwing 你好呀~~~
可能唔使unicef之前都可以見下呢, 睇下有冇機會一齊約跑先, 不過tko我真係太遠難啲到呢~~~

你地去邊處跑開o架? SSP+斧山我都未去過呀!你會唔會去晒草跑呢 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-8-18 10:16 發表

你地去邊處跑開o架? SSP+斧山我都未去過呀!你會唔會去晒草跑呢 ?

我通常都係ssp/斧山呀,
我自己跑的話就會到附近青衣/葵芳
hmm~~~我哋好似一個東一個西添, 得閒揾返啲中間位跑下啦

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag提督 於 2009-8-18 12:07 發表
菲菲去沙田唔叫我,我係大埔放工呀!!好近咋!

Aiya, 人哋ssp開咗post架啦, 以為你跑完10k要抖抖呀~~~
但沙田都係太遠, 呢排又要過網球場借locker同沖涼, 返屋企又要成個几鐘~~~
下次你跑運動場睇下時間啱唔啱預我啦

升級   56.2%

該用戶從未簽到

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-8-18 10:14 發表
拉筋熱身
熱身圈 5 x 400m
1        2'13"69
2        2'22"05
3        2'17"01
4        2'14"70
5        2'04"22
Total        11'12"38
神腿3式
快慢跑 2 x 4組
Set 1        2'37"26        2'12"36        
Set 2        2'43"95        2'15"53        
Set 3        3'07"83        2'16"61        
Set 4 ...

努力~~  不過個熱圈都好似好快咁...