香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ~~菲菲~~
打印 上一主題 下一主題

菲菲跑步日記

升級   0%

該用戶從未簽到

菲菲, 20/6得閒去行山嗎?? https://www.longrun.hk/forum/vie ... p;extra=&page=1

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

呢排好忙, 好耐冇跑步~~~
(mon) 15/6 ssp 運動場
慢跑5圈
神腿3式
慢跑5圈

只係跑咗10圈同埋3式踢腿, 第二日腳仔都有啲攰添,
仲有跑完塊面勁紅呀 ~~~好似中咗暑咁, 夏天我應該都會游水多啦

升級   0%

該用戶從未簽到

(tue) 16/6 游水

這日自己游咗1500m
頭1000m 係100m自100m蛙
後500m自

今日腳有啲攰, 全程都游得嘆啲, 慢慢來
時間如下:
頭500m:15'13"91
1000m: 31'12"70
1500m: 46'13"68

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-6-17 13:22 發表
    這日自己游咗1500m
    後500m自

今日腳有啲攰, 全程都游得嘆啲, 慢慢來
    時間如下:
    頭500m:15'13"91
    1000m: 31'12"70
    1500m: 46'13"68

嘩, 菲菲好勤力呀, 7月忙完未呀, 好耐無一齊練神腿功la, 幾時學潛水呀, 加油呀

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-6-17 13:22 發表
    這日自己游咗1500m
    後500m自

今日腳有啲攰, 全程都游得嘆啲, 慢慢來...

菲菲強勁喎, 1500m轉塘轉到頭暈
    妳點樣數架??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-6-17 13:35 發表

嘩, 菲菲好勤力呀, 7月忙完未呀, 好耐無一齊練神腿功la, 幾時學潛水呀, 加油呀" />" />

TarTar, 我7月個3福就會完啦, 仲有個language course6月尾就完, 到時無course一身輕呀,
    多啲一齊玩啦
    潛水就應該遲下8月先睇下夾唔夾到時間玩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-6-18 01:17 發表

菲菲強勁喎, 1500m轉塘轉到頭暈
    妳點樣數架??

叮叮噹, 無錯呀, 成日都唔知自己游咗几多架~~~數到亂晒
    所以我會帶表游, 每次轉堂就按一下咁囉,
    同埋望到時間都大約知自己游咗几多既~~~

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 21 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 2009-6-18 13:26 發表

TarTar, 我7月個3福就會完啦, 仲有個language course6月尾就完, 到時無course一身輕呀,
    多啲一齊玩啦
    潛水就應該遲下8月先睇下夾唔夾到時間玩

我7月都係完晒D course 啦, 但係我無學潛水wor, 但係游水, kayak, 山藝都可以一齊玩啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Tarry 於 2009-6-18 13:42 發表

我7月都係完晒D course 啦, 但係我無學潛水wor, 但係游水, kayak, 山藝都可以一齊玩啦" />" />

好嘢, 咁我哋可以一齊游水, 睇定kayak 啲course呢, 仲想學埋wind surf~~~
    山藝上次miss 話應該要9月先開course呀, 夏天太熱同埋天氣不穩定, 唔開班啦

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我都要游多d,練好d體能先~~~

菲菲報的language course 係邊度攪ka?好唔好呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-6-18 15:38 發表
    我都要游多d,練好d體能先~~~

菲菲報的language course 係邊度攪ka?好唔好呀?

我報個course係响HKU SPACE讀, 都几好架, 有好多互動環節, 仲有遊戲玩添

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

菲菲,

腳仔好番咪? 呢排練水多?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-11 18:19 發表
    菲菲,

腳仔好番咪? 呢排練水多?

叮ctse, 好耐冇update個blog, 發晒mo
    腳仔而家好返啲, 今個月開始跑多少少, 會繼續update番架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

20-Jun        (Sat)                荃灣公園 -> 深井嘉頓 單程
                            約6K in 40mins

22-Jun        (Mon)                SSP運動場
                            慢跑5圈
                            神腿3式
                            慢跑5圈

新疆之旅緣固停跑1星期

升級   0%

該用戶從未簽到

7-Jul        (Tue)                葵芳運動場
                            慢跑5圈
                            神腿3式
                            慢跑4圈
                            這晚一路跑一路胃痛,有几次跑跑下要停下來休息,最後都提早收工

10-Jul        (Fri)                港島東區約跑
                            西灣河->鰂魚涌公園海旁->亞公岩道->柴灣道頂 來回
                            約7K慢跑

12-Jul        (Sun)                龍騰虎步上獅頭
                            登上495m獅子頭
                            約3小時

升級   0%

該用戶從未簽到

14-Jul        (Tue)                游水1500m        約55mins
    17-Jul        (Fri)                游水
                            頭1k一程蛙式一式自由式
                            後0.5k全自由式
    分段時間:
    500m        15'12"87
    1000m        32'33"16
    1500m        49'18"28
    好攰冇跑同游水, 好似游得辛苦咗好多 , 又慢咗好多

升級   0%

該用戶從未簽到

18-Jul        (Sat)                川龍行山
                            約5hrs
                            這次行完山後左邊大脾又痛番, 可能耐無跑同埋多落斜之固, 之後又休息咗一個week.

27-Jul        (Mon)                SSP 運動場
                            熱身5大圈
                            神腿4式
                            cool down 3大圈

升級   0%

該用戶從未簽到

3-Aug (Mon) 開始做stretch and rolling

http://runningtimes.com/Article.aspx?ArticleID=6099&PageNum=1
    做完好似好啲喎, 大脾雖然有啲軟, 但好似鬆啲啲

升級   0%

該用戶從未簽到

5-Aug (Wed) Gym room 做上身weight

20 x 3 set pull + push up + push forward
    跑步機跑6k 約40 mins (包括熱身行 & cool down行)
    Start at 6k/hrs walk, then increase up to 10.5K/hrs run, cool down last K at 8K/hrs