香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   20.35%

該用戶從未簽到

<----我好唔勤力

升級   20.75%

該用戶從未簽到

2/11 斧山運動場

熱身4k
3'06"95 / 2'57"83 / 2'55"54 / 2'50"75 / 2'42"12 14'33"19
2'47"96 / 2'36"35 / 2'41"48 / 2'47"14 / 2'39"41 28'05"53

見時間無多,今日跑下郁下腳
2'50"08 / 2'45"75 / 2'37"76 / 2'34"55 / 2'39"50  13'27"64
2'45"69 / 2'41"58 /                                               18'54"91

天氣轉涼,剛開始跑時,陣陣涼風十分醒神~~~

小計:6.8k

升級   20.75%

該用戶從未簽到

5/ 11晒草灣遊樂場

(Pace: 6:16.4/km)
3'09"62 / 3'05"48 / 3'02"59 / 3'07"48 12'25"17
3'09"55 / 3'09"41 / 3'08"46 / 3'06"67 24'59"09
3'10"05 / 3'13"01

2次衝斜 500米,藍田地鐵站→ 晒草灣頂地鐵站 / 閘口 / 晒草灣頂
2'18"65 / 56"57 / / 3'15"57
2'36"08 / 58"78 / /  3'34"86

小計:6公里

6/11 gym 一小時

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 囧山比 於 8-11-2009 17:33 發表
    (Pace: 6:16.4/km)
    3'09"62 / 3'05"48 / 3'02"59 / 3'07"48 12'25"17
    3'09"55 / 3'09"41 / 3'08"46 / 3'06"67 24'59"09
    3'10"05 / 3'13"01

2次衝斜 500米,藍田地鐵站→ 晒草灣頂地鐵站 / 閘口 / 晒草灣頂
    ...
    山比好勤力喎,加油阿。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

CatCat...我仲係長課不足呀,下星期要努力返啦....
    你參加廈門全馬,好利害呀!加油加油!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

9/11 斧山運動場

熱身4k,keep 住一圈2'40
    2'39"70 / 2'39"01 / 2'31"59 / 2'29"12 / 2'38"86 12'58"28
    2'33"52 / 2'28"72 / 2'32"31 / 2'33"80 / 2'31"37 25'38"00
    (Pace: 6:24.5/km)

踢腿3式 2sets

衝圈 4set 800m快 400m慢,目標4'20 800m
    2'01"06 / 2'06"19 / 3'05"59
    2'07"81 / 2'09"89 / 3'48"98
    2'14"77 / 2'15"98 / 4'04"02
    2'16"12 / 2'02"56 / 4'40"09 / 3'47"39

去到第三set 時,開始無乜力,但都頂多一陣,去到最後一圈,最後150m,見到個同自己差不多pacing 的ctse,一於死跟,最後俾佢帶快到2'02"56...橙色背心ctse ,多謝你

小計:9.2k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-11-9 23:59 發表
    熱身4k,keep 住一圈2'40
    2'39"70 / 2'39"01 / 2'31"59 / 2'29"12 / 2'38"86 12'58"28
    2'33"52 / 2'28"72 / 2'32"31 / 2'33"80 / 2'31"37 25'38"00
    (Pace: 6:24.5/km)

踢腿3式 2sets

衝圈 4set 800m快 4 ...

橙色背心ctse 可能係非比喎, 山比好勤力呀! 繼續努力

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-11-10 10:06 發表

橙色背心ctse 可能係非比喎, 山比好勤力呀! 繼續努力

我認得非比ka,橙色背心ctse 係另有其人喔~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-11-10 11:59 發表

我認得非比ka,橙色背心ctse 係另有其人喔~~~

原來另有其人, 下次要介紹佢入longrun呀!

升級   0%

該用戶從未簽到

山比 ~~~因 時間關係我個人認為  盡量跑多小小 長課 , 練耐力.
    但去到11月22日後 就run 10k 1,2日好la .吾好太多. 留力 1129
    加油ar ~~~~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-11-10 15:24 發表
    山比 ~~~因 時間關係我個人認為  盡量跑多小小 長課 , 練耐力.
    但去到11月22日後 就run 10k 1,2日好la .吾好太多. 留力 1129
    加油ar ~~~~~

山比, 我都同意活活既意見
    仲有幾個week, 應該開始練長課了, 因為需要時間慢慢加上去, 腳需要時間慢慢適應, 因為一次過加得太多, 好易會受傷的. 加油呀!!!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

活活 schnix,

我都擔心unicef 會跑唔晒,所以早排見涼返d,跑起來無咁辛苦,已經練長少少,但都得去到14k 左右。餘下日子仲有兩課,就一於完成埋佢。29/11 跑成點我無咩望,就望可以完成全程啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-11-11 00:03 發表
    活活 schnix,

我都擔心unicef 會跑唔晒,所以早排見涼返d,跑起來無咁辛苦,已經練長少少,但都得去到14k 左右。餘下日子仲有兩課,就一於完成埋佢。29/11 跑成點我無咩望,就望可以完成全程啦。

山比, 大家咁話, 一齊努力啦, 你有無報HK 10k 呀, 有就星期日天水圍見~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

kc, 我有報呀...到時見啦!加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-11-11 00:03 發表
    活活 schnix,

你下兩次長課,堅持跑夠最少16K呀....

只要比賽時有那份對完成比賽的堅持,應該冇問題....

山比,加油...

升級   20.75%

該用戶從未簽到

11/11 來回銅記會展兩次

由維園去到會展,全平路,來回夾埋7k,而且有條行人天橋。

跑兩圈:5'39"85
    維園→寵物公園門口:13'17"98
    寵物公園門口→會展電箱:14'28"21
    會展電箱→寵物公園門口:13'28"96
    寵物公園門口→維園:12'42"33

維園→寵物公園門口:12'37"92
    寵物公園門口→會展電箱:14'06"11
    會展電箱→寵物公園門口:14'23"96
    寵物公園門口→維園:12'30"00
    需時:1小時53分

今次用比平時熱身更慢的pacing,但全程對腳都好重,無乜點用大腿力,所以小腿好快感到緊緊的。
    由會展回程時,腳腕都有d 痛,但原來跑多陣就唔覺得痛;係有少少腸痛,但跑跑下都係無乜事。
    也許,之前我太怕痛怕辛苦,但原來只要多一點點堅持,就可以捱返去終點 ^^

里數:15.3k

下次會先跑五個圈,再加兩次來回,咁就夠16k 了解^^

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 12-11-2009 23:50 發表
    由維園去到會展,全平路,來回夾埋7k,而且有條行人天橋。

跑兩圈:5'39"85
    維園→寵物公園門口:13'17"98
    寵物公園門口→會展電箱:14'28"21
    會展電箱→寵物公園門口:13'28"96
    寵物公園門口→維園:12'42"3 ...
    山比繼續努力阿,加油,你得架。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

15/11 10公里挑戰賽

5'45"19 / 5'47"47 / 5'47"39 / 6'15"48 / 6'00"45 29'35"98
    5'56"71 / 5'48"50 / 5'50"59 / 5'53"28/ 5'19"04  58'24"10
    (Pace: 5:50.4/km)

成績比3月的城門河10k 的1小時3分,快了少少
    早兩天又打war game 又攀石,都擔心自己應付不來。

等開跑時,很高興認識到平嫂,傾傾下無咁緊張就開跑了
    首兩公里好像快了一點,所以之後有點不繼 ><
    沿途見好好多ching ctse,雖然係不停咁俾人界,但在同一條跑道上遇到大家,實在好開心呢~~~
    到了第七公里時,遇到一位ctse,我看不清她的跑衣,大家傾傾下又不知不覺跑快左~~
    去到終點前xxx米,見仲有少少力,就一於爆埋佢...估唔到自己仲有力呢~~之後因為要趕返教會,所以只好先行告退。

還有,我終於見到在賽道上的葉伯,見到他默默的走,不得不由衷佩服他。雖然在回程的輕鐵上也見到他,但不敢走去合照...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-11-15 23:28 發表
    5'45"19 / 5'47"47 / 5'47"39 / 6'15"48 / 6'00"45 29'35"98
    5'56"71 / 5'48"50 / 5'50"59 / 5'53"28/ 5'19"04  58'24"10

早兩天 ...

勁呀, 最後個K 可以爆到咁快~~ UNICEF 齊齊努力~

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 15-11-2009 23:28 發表

早兩天 ...
    恭喜山比有好成績,SUB 60 好叻阿,琴日見你喺我前面,叫咗一句加油之就見唔到你喇,真係快咗好多喎,繼續努力丫。