香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

山比 ~~~你琴日跑有無腸痛

升級   20.75%

該用戶從未簽到

13/10 銅記

cat cat :我開始加啦...今個星期試下加到11-12k,希望頂得順啦

活活:仲腸痛呀,但跑跑下就無理到啦

熱身五個圈 2'59 / 3'08 / 2'57 / 2'47 / 2'25   14'19

今日約左飯局,但都想衝下,點知衝得太快...跑左一set 就順唔順
3'24 / 1'49+26 / 2'06   7'45
4'06 / 2'26 ...死左..

下次都係跑得慢少少...

小計:4k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-10-13 23:22 發表
cat cat :我開始加啦...今個星期試下加到11-12k,希望頂得順啦

活活:仲腸痛呀,但跑跑下就無理到啦

熱身五個圈 2'59 / 3'08 / 2'57 / 2'47 / 2'25   14'19

今日約左飯局,但都想衝下,點知衝得太快...跑左 ...

死咗~~~山比唔好走呀~~~我唔捨得你架
仲有腸痛呀? 但係咪跑跑吓無咁痛啦?
今個week長課加油

升級   20.75%

該用戶從未簽到

菲菲:

我開始覺得,腸痛同跑步係孖仔,一齊出現,所以我愛跑步的話,就要愛屋及烏,愛埋阿細佬。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-10-14 11:34 發表
菲菲:

我開始覺得,腸痛同跑步係孖仔,一齊出現,所以我愛跑步的話,就要愛屋及烏,愛埋阿細佬。

希望跑跑下細佬唔會再煩你, 自己去玩啦

升級   20.75%

該用戶從未簽到

20/10 銅鑼灣會展來回

早少少放工,先在銅記熱身4k / 30mins

跟住就衝左去維園→避風塘→海濱公園→灣仔碼頭→會展
原想跑去中環,但要上一個平台公園,太黑太靜,我又細膽,所以打回頭

以前跑過尖咀,但一路遊客太多,加上又有一大堆金像獎 / 火炬及商店等一堆雜物,跑得一點不輕鬆。今次跑灣仔,雖然黑了點,但夠靜,好舒服呢~~~

連埋熱身的話,大約跑左12k/90mins

距離unicef 仲有一個月,要開始有規律的練習,不禁有d緊張:我到底應付到這21公里嗎?

小計:12k

升級   0%

該用戶從未簽到

山比,你最長試過一口氣跑幾長距離呀?~
搵日試下跑一次15km的距離,增強你應付聯合國半馬之信心啦...
加油.... ^^

升級   20.75%

該用戶從未簽到

曲奇,我最長都係跑10k

周日一於試下來回銅記同會展兩次先~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-10-21 18:14 發表
曲奇,我最長都係跑10k

周日一於試下來回銅記同會展兩次先~~

加油呀山比~~~
跑下長課真係會多番信心, 俾心機啦

升級   20.75%

該用戶從未簽到

21/10 晒草灣遊樂場

注:每圈500m

八點開跑,先來熱身4公里
(每兩公里計)
3'24 / 3'26 / 3'29 / 3'26 13'46
3'19 / 3'19 / 3'27 / 3'30 24'03

小休

主菜:10k tempo
(每兩公里計)
3'37 / 3'31 / 3'36 / 3'37 14'23
3'32 / 3'38 / 3'37 / 3'36 28'48
3'39 / 3'34 / 3'33 / 3'35 43'11
3'28 / 3'32 / 3'33 / 3'36 57'22
3'35 / 3'48 / 3'43 / 3'17 1:11'45

拉筋走人。

可能熱身耐左d,所以今次係無腸痛,但由於連續兩日都跑12k 同14k,膝頭哥有d 冤。

小計:14k

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 囧山比 於 22-10-2009 13:06 發表
    注:每圈500m

八點開跑,先來熱身4公里
    (每兩公里計)
    3'24 / 3'26 / 3'29 / 3'26 13'46
    3'19 / 3'19 / 3'27 / 3'30 24'03

小休

主菜:10k tempo
    (每兩公里計)
    3'37 / 3'31 / 3'36 / 3'37 14'23
    3'3 ...
    山比慢加,唔好急阿,已經做得唔錯 gala,比心機丫你得架。加油。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

26/10 斧山運動場

先來熱身4k,約28分鐘

好耐無做下體能,所以做左
    神腿六式 x2 sets
    跨步行3 sets
    鴨仔行 2 sets

cool down 收工

今日約了朋友游水,游了一小時。

升級   0%

該用戶從未簽到

山比真係好勤力呀, 繼續努力~ 下次比賽期待你有更好成績~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝菲菲、cat cat 同kc 的鼓勵呀
    既然報左名...就惟有練多d 啦 hehe

升級   20.75%

該用戶從未簽到

28/10 銅記會展來回

原先熱身4k,但朋友遲到,所以跑多2k

每2k
    2'42"22 / 2'48"54 / 2'43"51 / 2'45"78 / 2'55"11 13'55"16
    2'52"78 / 2'48"25 / 2'51"95 / 3'03"15 / 2'40"62 28'11"94
    2'53"88 / 2'55"29 / 2'52"38 / 2'54"35 / 2'47"07 42'34"91
    (Pace: 7:05.8/km)

踢腿

跟住朋友甩底,所以立即開跑:

維園(天后)← →會展
    來程 22'31'75
    回程 22'30"91
    約8k (Pace: 5:37.5/km)

望返個時間,自已都嚇一跳,但之前度過地圖,點都應該有8k...
    anyway,天氣涼左,又熱夠身,所以跑得好舒服呢

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 囧山比 於 28-10-2009 23:50 發表

每2k
    2'42"22 / 2'48"54 / 2'43"51 / 2'45"78 / 2'55"11 13'55"16
    2'52"78 / 2'48"25 / 2'51"95 / 3'03"15 / 2'40"62 28'11"94
    2'53"88 / 2'55"29 / 2'52"38 / 2'54"35  ...
    山比好叻阿, 5 分多d 1k 真係唔講得少喎,加油阿。

升級   0%

該用戶從未簽到

山比果然好勤力, 無偷懶
    下個月兩個比賽加油呀, 實有好成績

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-10-28 23:50 發表

每2k
    2'53"88 / 2'55"29 / 2'52"38 / 2'54"35  ...

5.37/k 比賽見唔到你尾燈啦..

升級   20.75%

該用戶從未簽到

30/10 斧山運動場

多謝cat cat 、菲菲、和KC~~~

講返今日先,一朝早起身,就想偷懶放工唔跑,事關一、三都跑左,個人好想早d 返屋企休息。但想到定了每周跑三天的目標,仲有菲菲的鞭策,所以今日就算遲收工,九時才到運動場,都一於跑下

先來熱身七圈:
    2'49" / 2'42"65 / 2'38"56 / 2'46"00 / 2'38"61 / 2'43"98 / 2'31"59
    (Pace: 6:43.8/km)

踢腿四式 2sets
    主菜:衝圈 慢400 ;快800 @ 4'20,點知開頭跑太快,腸痛返來 ==

2'41"90 / 1'58"47 / 2'02"40
    要跑三圈解腸痛: 2'47"44 / 3'45"15 / 3'14"03
    再跑 2'15"89 / 2'08"84
    3'15"40 / 2'21"48 / 2'11"20
    3'51"63 / 2'20"48 / 2'19"15
    cool down 兩圈,拉筋走人

好明顯,係頭一set 衝得太快,先係左邊痛,跑到第三set 時,就到右邊痛
    但今次一於唔停,寧願jog 多兩個圈,抖順個人再跑過,雖成時間亂七八糟,但終算找到趕走腸痛的方法

小計:8.4公里
    十月小計:88.5公里

升級   0%

該用戶從未簽到

山比好勤力 ∼∼加油