香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-8-12 00:58 發表
10/8 斧山無跑咁耐

5圈熱身:2'34 / 2'48 / 2'47 / 2'54 / 3'15
踢腿2式,3sets
原想一圈慢一圈快,跑五set,結果:3'27 / 2'53 / 3'43 / 3'51 / 3'34 /
抖一陣,想跑埋佢,結果:3'24 / 3'42 /

腸痛到不行,今次除了棋隔膜,仲連肚臍對下都痛,打算睇醫生啦....

山比睇左醫生未呀??? 有無事呢? 等你下星期六逍遙歸隊呀!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我仲未睇醫生呀,想問埋公司保險點claim 先~~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

19/8 銅鑼灣運動場

4 kms in 30MINS (Pace: 7:30.0/km)
久休復跑,無腸痛!
熱身五個圈:2'55 / 2'57 / 2'58 / 3'00 / 3'02 / 2'57 / 2'23
踢腿三式
三個圈:2'56 / 2'59 / 2'34

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 囧山比 於 21-8-2009 13:42 發表
    4 kms in 30MINS (Pace: 7:30.0/km)
    久休復跑,無腸痛!
    熱身五個圈:2'55 / 2'57 / 2'58 / 3'00 / 3'02 / 2'57 / 2'23
    踢腿三式
    三個圈:2'56 / 2'59 / 2'34
    山比,無腸痛就好喇,不過穏陣起見,都係要睇吓醫生好喎。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

26/8 將軍澳運動場

2.4 kms in :18:18
    (Pace: 7:37.5/km)
    熱身六個圈:3'02 / 3'10 / 3'07 / 3'02 / 2'55 / 2'59
    神腿六式,1-2set 跨步行x2 鴨仔行x1
    無力跑啦!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

各位,我睇左醫生啦...

我先睇左醫療集團的醫生,一心諗住佢會轉介我去醫院。點知佢一聽就覺得我係跑得太快(2分40幾都太快??)同埋唔識抖氣....建議我去搵個教練學下先...如果要入院檢查,就可以自己去私家醫睇門診,等佢直接收我入廠....

到而家,我只希望感冒快d好,可以跑返...腸痛唔痛...跑慢d再睇下啦....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-8-28 23:06 發表

我先睇左醫療集團的醫生,一心諗住佢會轉介我去醫院。點知佢一聽就覺得我係跑得太快(2分40幾都太快??)同埋唔識抖氣....建議我去搵個教練學下先...如果要入院檢查,就可以自己去私家醫睇門診 ...

山比:
    原來妳果日唔舒服,咁就唔應該跑住啦,好危險架,下次唔好制呀~

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 28-8-2009 23:06 發表

我先睇左醫療集團的醫生,一心諗住佢會轉介我去醫院。點知佢一聽就覺得我係跑得太快(2分40幾都太快??)同埋唔識抖氣....建議我去搵個教練學下先...如果要入院檢查,就可以自己去私家醫睇門診 ...
    山比,醫生講得都啱架。不如正式揾個教練學吓啦,真係會有幫助架,我喺工聯會今晚最後一堂喇,覺得真係幾好,遲吓游完水都諗住會繼續學落去,有興趣一齊學丫。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

31/8斧山運動場

熱身五個圈
    2'47 / 2'56 / 2'58 / 2'55 / 2'48 /

踢腿四式 x 3set
    跨步行 / 鴨仔行各3set

慢跑四圈

今日大腿好酸呀!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

2/9 將軍澳

熱身五個圈
    3'06 / 3'19 / 3'09 / 3'11 / 3'10
    踢腿四式x3 sets

跑五圈,每一圈比上一圈快十秒:

第一回合
    3'34 / 3'26 /3'26 / 3'21 / 3'02

第二回合
    3'08 / 2'59 / 2'51 / 2'50 / 2'39

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-9-2 23:03 發表
    熱身五個圈
    3'06 / 3'19 / 3'09 / 3'11 / 3'10
    踢腿四式x3 sets

跑五圈,每一圈比上一圈快十秒:

第一回合
    3'34 / 3'26 /3'26 / 3'21 / 3'02

第二回合
    3'08 / 2'59 / 2'51 / 2'50 / 2'39

每個圈都比上一個快,成績好好呀!! 努力呀~山比!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

4/9 斧山運動場

謝謉wing~~ 我還要多多努力呀~~

熱身五圈
    3'29 / 3'19 / 3'28 / 3'24 / 3'16

踢腿三式 2sets
    呖步行     2sets
    踢多一式 2sets

今日功課 400慢 400快 x 3 (我聽錯左...原來我要跑6set 快...) 快圈2'45..

3'18  / 2'21
    3'24 / 2'18
    4'02 / 2'29
    3'41

今日慢跑五個圈,熱晒身先再做其他...雖然都係有腸痛,但都完成到打左五折的功課....
    天氣好似清涼左,而且好好風,所以跑落好舒服。雖然今次都係腸痛,但慢jog 抖返順就可以再衝過...希望條腸快d 聽話啦

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 3-9-2009 23:35 發表
    謝謉wing~~ 我還要多多努力呀~~

熱身五圈
    3'29 / 3'19 / 3'28 / 3'24 / 3'16

踢腿三式 2sets
    呖步行     2sets
    踢多一式 2sets

今日功課 400慢 400快 x 3 (我聽錯左...原來我要跑6set 快... ...
    山比,慢慢黎啦,唔好心急阿,天氣再涼d 會跑得好 d 架,好祈望聽同你一齊跑阿,真係好耐無見 law。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-9-4 12:20 發表
    山比,慢慢黎啦,唔好心急阿,天氣再涼d 會跑得好 d 架,好祈望聽同你一齊跑阿,真係好耐無見 law。

哈哈,希望聽日知醒,又可以跑到9.5k啦~~~
    我買左黑超...可以出場了~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

7/9 斧山

今日較忙,下午回到公司,又要處理一大堆東西...想早走也不行

熱身五大圈,超慢跑
    3'19 / 3'21 / 3'12 / 3'11 / 3'18

踢腿四式 2sets
    跨步行 1set

菜單:慢400m 快800m•3sets
    400m 800m
    3'05   2'14 / 2'18
    3'02   2'24 / 2'20
    3'23   2'23 / 2'15
    3'22

無特定目標...只想跑快一點...無腸痛

以後次次跑前,都要慢跑五大圈lor~~

下次要試下跑長d~~唔跑interval 住啦...

小計:6公里

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-9-8 00:52 發表
    今日較忙,下午回到公司,又要處理一大堆東西...想早走也不行

熱身五大圈,超慢跑
    3'19 / 3'21 / 3'12 / 3'11 / 3'18

踢腿四式 2sets
    跨步行 1set

400m 800m
    3'05   2'14 / ...

時間比上 一課好好多呀 ~~
    加油 ~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-9-8 00:52 發表

熱身五大圈,超慢跑

踢腿四式 2sets
    跨步行 1set

400m 800m
    3'05   2'14 / ...

yeah, 山比無腸痛就好啦,
    來緊努力完成長課呀

升級   20.75%

該用戶從未簽到

9/9 斧山•向宮崎伯伯學習

熱身五個圈:3'23 / 3'15 / 2'53 / 2'51 / 2'45

踢腿2式 3sets

菜單:4k•小休•4k                                                                              小計
    首4k:2'32 / 2'46 / 2'45 / 2'42 / 2'47 / 2'59 / 3'24 / 3'28 / 3'09 / 2'53 29'28
    尾4k:3'32 / 3'19 / 3'17 / 3'19 / 3'16 / 3'00 / 3'06 / 3'15 / 3'17 / 3'07 32'34

尾段開始腸痛,尾三圈幾乎是捱著跑,大腿也不敢提高。

整個夏天,都被腸痛弄得無啥心機,當好似找到出路時,原來夏天已過,賽季又開鑼。看見大家都有所進步,當然羨慕啦。連小華都忍不住話:你今日跑左好耐lor wor...

對,的確跑了好耐。也許,眼見unicef 將近,說沒有壓力是騙你。但想深一層,我到底是為甚麼跑步?跑步的目的是甚麼?如果跑得不開心,簡直是本末倒置吧。

晚間新聞看到日本99歲的宮崎英吉伯伯,六年前已是93歲,才開始玩田徑,短跑。好利害呀,別說是93歲,我連我33歲是甚麼樣子也想不到,但看到宮崎伯伯,真是由衷的尊敬他呀。

既然報了名,就跑吧!

小計:10公里

升級   0%

該用戶從未簽到

山比,在比賽自己做好自己就得啦..
    唔好把自己逼得太緊...
    記得凡事"平常心"最重要呀...
    你今日能在運動場上能完成10k,已是一個進步..
    繼續加油~

升級   0%

該用戶從未簽到

同意奇奇所講~「 平常心最重要 」

山比唔好俾咁大壓力自己,跑步都係為左健康, 當比賽係大型約跑, 享受氣氛, 盡力跑已經足夠!

回想當初跑步, 5K已經跑得好辛苦, 到今日跑到10K已經係一個進步!

山比腸痛o既情況一定會有改善, 千祈唔好心灰, 大家都會支持你o架