香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

山比~我見到有關跑步腹痛問題方面, 有D資料可能對你有幫助~我PM俾你呀 ! 長跑長有

升級   20.75%

該用戶從未簽到

13/7 斧山

多謝wing 姐的資料,但我最近比較忙,不可以在公司吞pop 上來,惟有 吞pop 時看~~

在facebook 加了"I Just Ran"功能,實在太好啦!
幫你計埋pacing,實在太好啦!

1.6 kms in :10:56.0 on: track
(Pace: 6:50.0/km) 2'38 / 2'48 / 2'46 / 2'43

今日一返工,個人都係慣性牛牛地,加上最近比較忙,食左份公司三文治同個橙就無野到肚。

放工落場跑,點知出事,跑左四個圈,做了幾式踢腿,就見頭暈同腳軟,仲好似有d抖唔到氣,要坐底抖抖...

雖然今日食少左,但都唔肚餓...做乜差成咁呀?

...我前一日捐左血...450cc...姑娘話捐完後十二小時可以如常做運動,佢仲讚我有恆心跑步ka... 點解最近三次捐血...都係姑娘老點ka...

btw,捐血時,我滴血無沉底,職員就幫我驗血紅素..剛剛好11.5..可以捐

比:「係咪我唔夠訓?」
紅:「唔關事,係你吸收得夠唔夠鐵質的問題...血紅素係講緊載氧量...」

唔...食返多d牛肉先...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-7-14 02:11 發表
多謝wing 姐的資料,但我最近比較忙,不可以在公司吞pop 上來,惟有 吞pop 時看~~

在facebook 加了"I Just Ran"功能,實在太好啦!

(Pace: 6:5 ...

山比,你做運動時頭暈兼腳軟...
係唔係近排太累,少了做運動呀?又或者你跑之前食野太少?~~
在夏天時,運動的消耗會較大呀...
可能你的身體未集慣啫,唔駛咁擔心...
見頭暈就要即刻休息,飲少少水補充一下...

升級   0%

該用戶從未簽到

山比... 你係未日日都飲奶茶咖啡???

升級   0%

該用戶從未簽到

山比~唔好客氣! 腹痛問題解決之後應該可以跑長少少同埋無咁辛苦o架

下次mill姐再搞晒草約跑+打邊爐預埋你, 到時一齊食多D肥牛補充鐵質!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WinggniW 於 2009-7-14 09:44 發表

山比~唔好客氣! 腹痛問題解決之後應該可以跑長少少同埋無咁辛苦o架

下次mill姐再搞晒草約跑+打邊爐預埋你, 到時一齊食多D肥牛補充鐵質!

我記得山比係有飲奶茶既習慣...
奶茶既單寧酸(希望無記錯)會影響鐵質吸收...
我想呢個才是主要原因山比既血紅素唔夠...

其實山比已經有捐完血做運動既經驗...
應該知道自己捐完血第二日做運動既身體狀況...
下次捐完血再隔多一日才做運動...
如果暈過好可能有一排唔可以跑步 gala...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-14 10:07 發表

原來係咁~唔該晒羅拉ee!!!

山比你哩兩日仲見暈的話記得抖下啦~  星期六有時間記得o黎逍遙跑呀!

升級   20.75%

該用戶從未簽到

多謝大家~~明日我會去跑澳景...之前會食定d得力素ka la

ee,奶茶其實一日半杯...但就成日飲香片...加上我本身唔鍾意食牛,多食魚同雞...唔知關唔關事?

其實昨日的運動量唔係好大,食量同平時都係差唔多,但勢估唔到踢下腿就咁大鑊...
呢個夏天,真係跑一課上一課。汲取教訓,總結經驗,希望可以再好d 啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-7-14 16:35 發表
多謝大家~~明日我會去跑澳景...之前會食定d得力素ka la

ee,奶茶其實一日半杯...但就成日飲香片...加上我本身唔鍾意食牛,多食魚同雞...唔知關唔關事?

其實昨日的運動量唔係好大,食量同平時都係差唔多,但勢 ...

而家夏天啦, 天氣咁熱, 消耗就更加大..

所以練習之餘都要好好保重呀~

升級   0%

該用戶從未簽到

...我前一日捐左血...450cc...姑娘話捐完後十二小時可以如常做運動,佢仲讚我有恆心跑步ka... 點解最近三次捐血...都係姑娘老點ka...

btw,捐血時,我滴血無沉底,職員就幫我驗血紅素..剛剛好11.5..可以捐
紅:「唔關事,係你吸收得夠唔夠鐵質的問題...血紅素係講緊載氧量...」

我估你有可能畀人老點左多次一啦

我今日捐血,都險些兒唔達標 - 我今日既READING係13.1,而男仔要13先可以捐.
我最近一年都食過兩三次炸糊無得捐.
而食炸糊後,姑娘第一個問題一定係問"你尋晚唔夠訓咩"?

佢地話,READING唔達標通常係因為鐵質唔夠,而原因可能係
[A] 唔夠訓
[B] 近日少左食肉
[C] 前幾日有劇烈運動,大量出汗而流失礦物質[包括鐵質]
[D] 女性的週期問題

另外,姑娘話有一個唔知有無科學根據既方法令捐血者達標,
佢地話有個捐血者成日食炸糊,
之後佢捐血前24小時就飲一罐威路士提子汁,
跟住就次次都得了.

今日姑娘其實都有問我:
迪迪仔,你無飲提子汁咩,個READING咁低既......  

至於捐血後做運動,我諗都係因人而異啦.
捐血後即日就一定唔做運動了,第二日通常都問題不大的.

升級   20.75%

該用戶從未簽到

...咪我咪即係拎正牌食甜品lor~~~

14/7 摩士泳池...
1小時,約十個塘...全蛙式

升級   20.75%

該用戶從未簽到

15/7 衝斜特訓

熱身一個圈 3'02

運動場 → 起點 :14'55

起點(3'31)→馬路(7'01)→右邊避車處(3'19)→終點 = 14'03"

兩次衝到馬路口:3'30 / 3'43

小計:7.1公里

升級   0%

該用戶從未簽到

山比 . 今日身體好d 嗎 .. 琴日見你都吾多出聲
話時話 琴 日你衝完幾時走架 . 我 同車仔係山腳想等齊人.但 數來數去都吾見你 .

升級   20.75%

該用戶從未簽到

活活
昨日無乜心機跑,所以都down左一陣,但訓醒後無事啦...

我昨日衝完時,見到你同車仔跑上去搵auntie佢地lor~~你呀...大近視...

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

唔夠訓去捐血, 血紅素可能會唔達標, 就算達標捐血, 捐完血容易缺氧頭暈甚至暈低.
    我捐血後唔會即日去做運動, 比平日容易氣喘同頭暈,
    何況去衝圈咁劇烈運動, 唔暈低真係好彩.

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 ee_tpk 於 2009-7-14 10:07 發表

Thank you.
    Agree, 小心啲留意自己身體反應, 捐血後隔一天才做劇烈運動.
    我試過人事不醒, 醒番週身唔舒服, 有排休息.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-7-16 14:13 發表
    活活
    昨日無乜心機跑,所以都down左一陣,但訓醒後無事啦...

我昨日衝完時,見到你同車仔跑上去搵auntie佢地lor~~你呀...大近視...

哈 ~~~ 係AR ~~~
    SAY 個笑話你聽 .我地食完飯行出來時 . 見吾到 "R " CHING 依為佢跟左陸嬸佢地果邊行
    等我 係街大聲 叫佢做咩吾行我地依邊  . 原來佢係我 後面 . 係我見佢吾到佢 炸~~

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

山比今日無咩啦ma, 見你尋日心情唔係咁好, 成晚都無咩出聲.

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-16 15:54 發表

Thank you.
    Agree, 小心啲留意自己身體反應, 捐血後隔一天才做劇烈運動.
    我試過人事不醒, 醒番週身唔舒服, 有排休息.

其實今次係我第七次捐血,平時都無乜事,仲照樣去打桌球...估唔到今次差d出事。
    叮叮噹ctse好耐無見啦~~~ 希望快d一齊跑呢~~

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2009-7-16 16:25 發表

哈 ~~~ 係AR ~~~
    SAY 個笑話你聽 .我地食完飯行出來時 . 見吾到 "R " CHING 依為佢跟左陸嬸佢地果邊行
    等我 係街大聲 叫佢做咩吾行我地依邊  . 原來佢係我 後面 . 係我見佢吾到佢 炸~~" />" />

你...唔係...第一次呢~~~呵呵~~