香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 山比
打印 上一主題 下一主題

不止十公里•山比遊樂blog

升級   0%

該用戶從未簽到

山比, 完成長課仲都跑得几好添呀~~~我今年第一次跑時都只跑到4k咋, 繼續加油呀
其實離半馬都仲有兩個月, 唔使擔心呀, 仲有時間練
而腸痛問題, 係咪去到尾段呼吸開始急速所以會痛呢 ?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 ~~菲菲~~ 於 10-9-2009 09:32 發表
    山比, 完成長課仲都跑得几好添呀~~~我今年第一次跑時都只跑到4k咋, 繼續加油呀hgj091" />" />hj
    其實離半馬都仲有兩個月, 唔使擔心呀, 仲有時間練
    而腸痛問題, 係咪去到尾段呼吸開始急速所以會痛呢 ?
    山比,知道腸痛問題的確會令人很困擾 gai,不過你都千祈唔好恢心阿,因為可以跑其實已經係一種恩典黎 gala,加油丫,我地支持你。

升級   0%

該用戶從未簽到

山比 ~~~ 琴晚夜番.未能一齊操練tim .
    跑的時間好好ar..慢慢來,不用急 .   加油 .

升級   20.75%

該用戶從未簽到

16/9 巴富街運動場

這個運動場,一圈只有三百米,所以今天是七五折大酬賓。

熱身7個圈
    2'03 / 2'09 / 2'07 / 2'04 / 1'58 / 1'59 / 1'55
    total:14'19"

踢腿三式 3sets

功課:400慢 400快 x4•小休四分鐘•400慢 400快 x4

2'06 / 1'18 / 2'46 / 1'20 / 2'49 / 1'19 / 3'15 / 1'16
    total16'25"

2'51 / 1'37 / 3'19 / 1'47 / 3'08 / 1'42 / 3'02 / 1'20
    total 18'49"

收工走人,小計6.9k

今次一圈獲得七五拆優惠,加上不時有涼風送爽,跑起來舒服左,無腸痛呀。
    熱身時尾段好似跑得順左,但最尾一set 開始時左邊又作痛,但我理到佢,慢圈時跑慢d,跟住又捱完兩set 啦。

心想離家只有二十分鐘路程,所以帶了長褲和風褸,回家才洗白白。可是跑完後全身是汗,於是沒有換長褲便回家。下次不要長褲和風褸,帶多件快乾衫便算了。

多謝曲奇、cat、活活、wing 和菲菲的鼓勵,我無事啦。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 囧山比 於 2009-9-16 23:35 發表
    這個運動場,一圈只有三百米,所以今天是七五折大酬賓。

熱身7個圈
    2'03 / 2'09 / 2'07 / 2'04 / 1'58 / 1'59 / 1'55
    total:14'19"

踢腿三式 3sets

功課:400慢 400快 x4•小休四分鐘•400慢 400快 x4
    ...

無腸痛未好 LAW ~~~加油AR
    依段日子小心D 吾好 傷 吾好 病~~

升級   0%

開心

山比,繼續努力丫。lee 個星期六黎唔黎消遙跑阿?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

我周六短周,唔入tko 啦,但會在屋企附近跑

升級   20.75%

該用戶從未簽到

20/9 九龍仔運動場

熱身8線,五大圈:
    3'02 / 3'07 / 2'58 / 3'03 / 2'46 / → 14'48
    踢腿3式,3sets

菜單:6k

2'57 / 3'06 / 2'58 / 2'53 / 2'56 / 2'55 / 2'54 /           → 20'42
    2'50 / 2'57 / 3'06 / 3'17 / 3'14  / 3'23 / 3'24 / 3'41  → 46'38 6k

下午實在太焗,只到中段已跌得很快...

小計:8km

升級   20.75%

該用戶從未簽到

21/9 斧山運動場

熱身五個圈:
    2'54 / 3'08 / 3'06 / 2'55 / 2'36  14'41

踢腿3式x2sets

菜單:慢400m 快800m x2  中間小休三分鐘,目標4'40 完成兩個快圈

2'54 / 2'24 / 2'17   4'41
    3'13 / 2'25 / 2'18   4'43
    3'35 / 2'21 / 2'20   4'41
    3'58 / 3'07 / 2'39   5'46  第一圈腸痛,頂住頂住

第2set 改為跑2set,3'30完成
    3'16 / 2'28 / 2'24   4'52
    3'42 / 2'37 / 2'31   5'07
    是日里數:9.2公里

跑前,三點九食左豬扒炒公仔麵,一個橙,一個蘋果,仲有大家樂早餐

升級   20.75%

該用戶從未簽到

銅鑼灣運動場•秋分後

對銅記情有獨鍾,因為今年初,我在這兒發現我克服了跑一圈就腳板痛的問題。今晚秋風送爽,跑起來好舒服呢。

熱身五個圈:
    2'52 / 2'56 / 2'57 / 2'43 / 2'37   14'07

踢腿3式 2 sets

菜單:8k
                                                       分段累計
    3'02 / 2'58 / 2'58 / 2'55 / 2'53    14'48
    2'50 / 2'45 / 2'46 / 2'38 / 2'39    28'28 (13'xx)
    2'36 / 2'30 / 2'33 / 2'37 / 2'38    41'24 (13'xx)
    2'50 / 2'39 / 2'38 / 2'40 / 2'28    54'42 (13'xx)

今次場內無熟人,於是出埋場咁呼氣,鬼殺咁嘈。個人覺得專心係呼吸度,反而跑起都仲有力。而且無腸痛,可能是秋風作怪,可能是調節到呼吸,可能是前日衝圈見效,anyway,多謝天父!

順便寫埋我今日食左乜先:
    早餐 - 肯得基雞肉包+奶茶
    午餐 - 海鮮味杯麵
    小食 - ikea 熱狗
    跑完 - 咁高興,飲左罐忌廉
    晚餐 - 鴨胸沙律

今日比較忙,所以一有時間就食少少。平時我唔會食咁多呢d 無營養的東東ka!

是日里數:10k

升級   20.75%

該用戶從未簽到

5/10 斧山運動場

熱身五個圈
    2'48 / 2'40 / 2'35 / 2'37 / 2'31  13'14

踢腿三式 2sets

主菜:6 公里
    3'07 / 2'51 / 2'54 / 2'54 / 2'42  14'26
    2'48 / 3'06 / 3'15 / 3'00 / 2'58  29'36
    2'53 / 2'56 / 2'58 / 2'46 / 2'29  43'41

是日小計:8公里

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 6-10-2009 13:06 發表
    熱身五個圈
    2'48 / 2'40 / 2'35 / 2'37 / 2'31  13'14

踢腿三式 2sets

主菜:6 公里
    3'07 / 2'51 / 2'54 / 2'54 / 2'42  14'26
    2'48 / 3'06 / 3'15 / 3'00 / 2'58  29'36
    2'53 / 2'56 / 2'58 / 2'46 / 2'2 ...
    山比 lee 排練習仲有冇腸痛阿?得閒黎吓消遙跑丫,不過 lee 兩個星期我都去唔到喎。

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-10-6 13:22 發表
    山比 lee 排練習仲有冇腸痛阿?得閒黎吓消遙跑丫,不過 lee 兩個星期我都去唔到喎。

我昨日跑都有腸痛呀,於是跑慢d...跑跑下又無事lu~~
    我睇下遲d 長周就入來拖慢下大家先~~呵

升級   20.75%

該用戶從未簽到

7/10 銅鑼灣運動場

熱身五個圈 約15mins

踢腿三式 2sets

主菜:10k
    但跑左六、七圈後,個肚狂打鼓且手軟腳軟...於是跑左八個圈就草草收工...

諗住食左個tea 就無有怕,點知都係越跑越肚餓...

下次都係食d 野好d...

小計:5.2k

升級   20.75%

該用戶從未簽到

11/10 九龍公園運動場

原想去浸大聯校運動場跑,點知今日有陸運會...兜兜轉轉,去左九龍公園玩跑步機

熱身:15mins

小休

主菜:9.48 km in 1 hr

小計:10k

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 11-10-2009 20:07 發表
    原想去浸大聯校運動場跑,點知今日有陸運會...兜兜轉轉,去左九龍公園玩跑步機

熱身:15mins

小休

主菜:9.48 km in 1 hr

小計:10k
    浸大聯校運動場係咪 open to public 架,地點係咪喺聯合道呢?

升級   20.75%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2009-10-12 08:13 發表
    浸大聯校運動場係咪 open to public 架,地點係咪喺聯合道呢?

catcat
    我係浸大校友,所以申請左張卡來用下個場。周末好多運動場都俾人bk 左,我又怕人多,所以咪去試下lor。

個場唔sure係咪open to public,但無申請證的話,入場要俾20蚊。

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 12-10-2009 13:01 發表

catcat
    我係浸大校友,所以申請左張卡來用下個場。周末好多運動場都俾人bk 左,我又怕人多,所以咪去試下lor。

個場唔sure係咪open to public,但無申請證的話,入場要俾20蚊。
    原來係咁,我諗住如果喺聯合道咁近我,仲方便過去九龍仔就正 lor

升級   20.75%

該用戶從未簽到

12/10 巴富街運動場

cat cat :我再問清楚係點情況,跟住匯報你知~

熱身300m 10個圈
    1'57 / 2'01 / 2'06 / 2'10 / 2'06   10'23
    1'59 / 1'58 / 2'04 / 2'08 / 1'55   20'29
    1'48 跑多左 XD                            22'18

跟腿三式 2 sets ,但踢踢下右邊pat pat 拉住痛,於是跨步行 + 鴨仔行 2set
    跑多兩個步鬆,拉埋筋,右pat 無事,放心走人

小計:3.9 k

升級   0%

開心

原帖由 囧山比 於 12-10-2009 23:56 發表
    cat cat :我再問清楚係點情況,跟住匯報你知~

熱身300m 10個圈
    1'57 / 2'01 / 2'06 / 2'10 / 2'06   10'23
    1'59 / 1'58 / 2'04 / 2'08 / 1'55   20'29
    1'48 跑多左 XD                            22'18

跟 ...
    唔該晒山比,e 家開始練長課未阿?要開慢慢加過 lor 喎,山比加油阿。