香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sleung2002hk
打印 上一主題 下一主題

17-5-09必達夏日長跑 2009(8K)

關閉 [複製鏈接]

升級   19.4%

該用戶從未簽到

今日果然係正宗既"夏日"長跑, 四月報名時點都諗唔到會跑得咁辛苦, 能順利完成已算唔錯!!
希望不適既跑手冇事, 尤其是要送院嗰D.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 340 天

原帖由 迪迪仔 於 2009-5-17 11:42 發表
    馬鞍山長跑比賽8人暈倒

http://hk.news.yahoo.com/article/090517/4/c82d.html

馬鞍山長跑賽2跑手疑中暑送院
    http://hk.news.yahoo.com/article/090517/3/c82f.html

多謝迪迪仔發出的最新消息.

升級   52.4%

開心
  • 簽到天數: 9 天

原帖由 哈利330 於 2009-5-17 11:44 發表
    估唔到今日個比賽因為多人中暑而上左頭條,啱啱睇有線見到有個著網衫o既師兄比人訪問喎。

好似是 龜速行 師兄

升級   19.4%

該用戶從未簽到

原帖由 althea_suen 於 2009-5-17 11:45 發表
    3km second runner up

Congratulations x 2!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-5-17 11:51 發表
    今日跑得好辛苦, 跑到半程有少少中暑跡象, 個身發滾, 散唔到熱, 呼吸不暢, 無謂摶了, 停低半行半jog返終點, 現在返到屋企個身仲好慶.

今場完全發揮唔到, 時間52分幾, 仲慢過上次吐露港10K的48分半.

沿途見到幾 ...

身體有任何不適, 都是無謂搏了, ching做得很啱呀, 長跑長有

希望不適者早日康復.

升級   0%

奮鬥
  • 簽到天數: 1864 天

[LV.Master]伴壇終老

Just completed the 8 Km RRAC Summer Run in a moderate slow time of 42 mins in the extremely sunny and hot morning today.  I really could not adapt racing in such sunny and hot condition now.

I leart that 8 runners suffered from unfortable during the race and some were sent to hospital.  I wish they all recover soon.

Nice to meet so many runners friends before, during and after the race (including runners pals from hkrunners.com / LongRun.hk / Leisure Runners and others)

Thanks all the photographers for taking pictures for the race including my younger brother.

Enjoyed the race still.

升級   19.4%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2009-5-17 11:44 發表
    估唔到今日個比賽因為多人中暑而上左頭條,啱啱睇有線見到有個著網衫o既師兄比人訪問喎。

有線段新聞片 (註: 睇完廣告之後就會播新聞片):
    http://cablenews.i-cable.com/webapps/news_video/index.php?news_id=303208&category=

升級   100%

鬱悶
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 Riffalo 於 2009-5-17 12:18 發表
    stan兄, 明智既做法 !

我去到第5k都頂唔順, 太熱了, 要減速, 達唔到sub40既target (其實我係想38"的...)

頭4k 5"/km, 之後大約 5"30/km, 自己計錶係42"17, 算啦, 盡左力了.

Stan兄,  Riffalo,

真係好熱和好曬, 回家後雙肩通紅....
    時間在目標內完成...算達標.
    祝各位ching.ctse長跑長有

升級   0%

該用戶從未簽到

第一次跑8K...但感覺好辛苦...
    開跑前已曬到滾....頭半程還好...後半程又熱累無晒力...
    跑完後感覺辛苦過跑10K好多好多....
    半程時間:20'51  總計44'57"....

回程見幾位跑友暈倒、抽根...希望佢地無事啦...

TVB新聞都有報導...

升級   0%

該用戶從未簽到

有冇片睇呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 althea_suen 於 2009-5-17 11:45 發表
    3km second runner up

小suen師妹:
    勁呀....跑咩時間呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-5-17 11:51 發表
    今日跑得好辛苦, 跑到半程有少少中暑跡象, 個身發滾, 散唔到熱, 呼吸不暢, 無謂摶了, 停低半行半jog返終點, 現在返到屋企個身仲好慶.

今場完全發揮唔到, 時間52分幾, 仲慢過上次吐露港10K的48分半.

沿途見到幾 ...

stan兄:
    飲返多D水,休息下啦~
    咁熱唔習慣真係好難發揮,下次努力過。

升級   19.4%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-5-17 12:42 發表

有冇片睇呀?

只係搵到一條片 (refer to post #467), 不過就冇所謂訪問片段.
    但係呢條片臨尾, 會見到幾位著長跑網衫既人經過鏡頭前.

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

感冒加上整晚訓唔到,所以我今日臨時缺席比賽了..................

升級   19.4%

該用戶從未簽到

原帖由 saki 於 2009-5-17 12:49 發表
    感冒加上整晚訓唔到,所以我今日臨時缺席比賽了..................

今次缺席, 咁下次補番. 長跑長有嘛!
    祝早日康復!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 山貓 於 2009-5-17 12:48 發表

只係搵到一條片 (refer to post #467), 不過就冇所謂訪問片段.
    但係呢條片臨尾, 會見到幾位著長跑網衫既人經過鏡頭前.

唔該使,睇左...果位係速行兄呀!
    希望不適既跑手們都平安冇事。

升級   19.4%

該用戶從未簽到

原帖由 Parco爸 於 2009-5-17 12:41 發表
    第一次跑8K...但感覺好辛苦...
    開跑前已曬到滾....頭半程還好...後半程又熱累無晒力...
    跑完後感覺辛苦過跑10K好多好多....
    半程時間:20'51  總計44'57"....

回程見幾位跑友暈倒、抽根...希望佢地無事啦...

TVB新聞都有報導...

就黎1點, 開定電視機睇新聞先!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 1 天

有上年的慘痛經驗(水站唔夠),今年學精了,自己帶水、慢jog,好輕鬆。但見到有d跑手瞓低,仲要送院,真是替他們擔心,希望他們休息過後無恙。

今日大會安排有兩個失當之處,一是遲開跑,二是唔夠水站。但睇電視見大會負責人講話水站安排是合符國際規定(4k一個水站),佢地仲提前3k有個水站,但大佬,呢場唔係國際賽,大部分係業餘跑手,有d仲係第一次跑,完全唔考慮下呢個問題,仲話中暑的人係佢地自己身體有問題,唔係安排不當。真係涼薄過曾蔭權,人命攸關呀!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 4 天

升級   19.4%

該用戶從未簽到

係呀! 今日見倒St. John既人, 好緊張咁推住一位訓係擔架床既跑手上救護車. 希望佢地會冇事啦!