香港長跑網  - 長跑長友

樓主: onon
打印 上一主題 下一主題

邪神霸腿傳功大會<2> 操後身體狀況滙報

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

星期6, 日我都去左花展~ 星期日去左2 個鐘我就宣告PK,

太多人,自已又累,
711MF 該用戶已被刪除

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 789 天

現在MSN寫了
    跑步很開心練跑就......+盲目追求里數,次數,時間......+有咁耐開心今次有咁耐......

總之這兩個星期,已往對跑步的信念都沒了
    見到面真是要分析下我

Kin in Running

升級   0%

該用戶從未簽到

星期五個晚冇敷冰,但就補拉筋,雙脾感疲累...
    第2朝訓醒感雙腿有少少痺,大脾肌肉硬哂,膝蓋感酸弱...
    當日下午的約跑時全程也慢跑,希望擊走乳酸...
    星期日個日雙腿好似冇哂力,不過今日好似冇乜事了...

升級   0%

該用戶從未簽到

7 兄你都好忡可以死頂去行山.我就 投晒降.
    今日明顯地無甘痛. 但上/落樓梯都仍然有小小 吃力.
    711MF 該用戶已被刪除

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-3-16 12:47 發表

快活人.你有無去慢跑幾k 再拉拫啊,如有應該會好好多喎...

星期六一早跑左幾k 甘.
    琴日無呀. 今晚落街街jog 下.....

升級   0%

該用戶從未簽到

今日明顯好左好多喎.....雖然仲有少許酸痛

升級   0%

該用戶從未簽到

邪神兄.. 你星期 5 晚教大家既蝴蝶腳... (即係係傷兵第一組動作)
    係未成個背應該緊貼在地面做好一 d ? 在下"鞏"起0左條腰無 野 support 條腰.... 有點怕傷腰~

升級   95.79%

該用戶從未簽到

我練習的重點.......

上身比較少機會練力量,除左腰、腹、背......

下身重點係臀大肌,大腿後肌,其次係大腿前肌,最後先係腓力肌......

當髖關節能展開,靈活運動之後,一切都變得簡單......

當肌肉練得好,是修長精華,圓碌碌的,而不是發達巨肌.......

下次沖涼時,俾你睇下吧......

衷心感激邪神兄賞賜......線條美肌  

邪神兄的修長身段,

一定"殺死人"!

奈何小弟要趕尾班車回家,

两次都 "早退"少少,

有緣份必看到,

感謝!

升級   78.3%

該用戶從未簽到

報告情況 - 星期五當晚沒有太大問題, 只係少少酸痛.
                   星期六下午去畢拉山15km pre trip, 當日早上行路已像企鵝, 大腿前後, 籮友,腹同腰都有痛, 跑完之後個人就非常之疲倦.
                   星期日都重係痛同好疲倦.
                   今日已經好好多同埋無咁痛, 但唔知點解仲係好攰, 可能係呢兩日瞓得唔好  

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-16 23:34 發表

條腰要用力< 頂 >住,有少少< 頂 >起的感覺.......

問下d孕婦有bb時,腰部的情況感覺就差唔多啦!

如果你全背應該緊貼在地面,咁條腰就會鬆左,訓練效果就差好多.........

如果在家做... 會唔會用少少野 sit 住條腰比較好一 d?

我星期 5 做果陣... 唔知係未頂得太用力.. 做完條腰好累..(腰骨好硬...)
    想問一問.. 係未條腰 lock 都夠實就可以減少受傷既機會?

升級   53.45%

該用戶從未簽到

今晚上工聯會課, 跑步, 提腿等練習時, 發覺髖關節鬆左好多, 練得好開心呀

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-17 00:16 發表

錯!

lock得實條腰,先可以練得到你的腰肌,同埋在做動作時,可以減少力量流失.......

如果你會用少少野 sit 住條腰,咁你條腰就練唔到野......

做呢d動作,係訓練你跑步時,身體腰腹肌的力量.....

...

好丫..你到時麻煩你再示範多一次丫...

p.s. 你都唔好同我講咩咩肌要 locker 死.. 小妹都只係識得分腹肌腰骨.. 至多識多個股巨肌...

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-17 00:16 發表

錯!

lock得實條腰,先可以練得到你的腰肌,同埋在做動作時,可以減少力量流失.......

如果你會用少少野 sit 住條腰,咁你條腰就練唔到野......

做呢d動作,係訓練你跑步時,身體腰腹肌的力量.....

...

邪神ching 唔駛勞煩你示範啦, 哩個就係我既問題, 我做比ee 睇啦

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 領跑員 於 2009-3-17 00:56 發表

多謝哂先!

事關ee係師姐,唔方面指俾佢睇邊方面要用力......

你上次做得幾好,用你的感覺話俾佢知就得.....

而我就可以睇下你有無講錯,兩者都有進步架......

謝謝邪神ching 既指點
    星期五再一齊研究下哩個動作啦
    每次比賽到尾段我都有哩個問題, 腳就向後踢, 但越跑越似原地跑, 越跑越慢........
    原來係腰腹無力