香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan
打印 上一主題 下一主題

中銀香港第五十二屆體育節 – 2009 分齡組三項鐵人賽

關閉 [複製鏈接]

升級   98.8%

該用戶從未簽到

各位好呀, 今日比賽點呀 ?

我最後都忍唔住負傷比賽, 雖然傷了三星期冇練水, 幸好狀態唔錯, 仲愈游愈上力, 最後更超左幾個鬼佬;

單車嗰段, 果然出事, 之前巳知頭嗰400m上斜叫死亡400m, 結果用了最低波都捱唔住, 喺300m後巳經要推車, 幸好之後冇乜問題, 雖然沿途勁比elite組別班勁人爬頭, 但係都預左, 而最開心係比偶像李致和爬頭, 要知道他巳是第二個lap, 而我仲係第一個, hehe.

踩完車立即跑步係最辛苦的一part, 因為之前用哂大腿, 結果跑步要集中用小腿, 頭嗰3k真係龜速咁慢, 之後轉項時食左嗰隻蕉開始起到作用, 體能突然標升, 爆左1k倒, 點知大腿之前喺單車嗰part去得太盡, 兩隻都想抽想抽咁, 結果便決定停下拉筋, 拉左一兩下即刻好轉, 可以繼續跑, 結果順利完成, 可惜游水時忘了按錶, 所以完全唔知時間, 唯有等明天大會公佈.

你地又點呀, 很想知道你地比賽嘅detail同感受, 快d同我地分享吓吖 !!

總括今天, 我都好開心, 此終是第一次比賽山路, 果然係梗好多, 希望下次可以喺迪士尼ITU約埋大家, 分享多D比賽經驗.

升級   0%

該用戶從未簽到

多謝cf兄及key兄的分享!

小弟今日終於完成了自己第一個的三項鐵人比賽!
昨夜睡眠質素很差,只睡了兩、三小時,可能心情緊張的關係,整夜難眠...

大約七時五十分到達會場準備,而全奧比賽正在進行中,第一次親身去到現場觀看賽事,十分有趣~
原本無精打彩的我都因為比賽氣氛而拍醒了我!

接過單車及號碼布後就馬上做好賽前功夫:替單車、頭盔等掛上號碼牌,放好跑鞋及power gel的位置,掛好頭盔等等......確保每個細節做好才敢離開轉項區,向起點出發。

繽紛組雖然得一百人左右參加,但感覺十分熱鬧,後生仔女明顯比例很多,感覺自己跟他們一起比賽好像異類。 而大部份男仔身材真的很健碩,跟平時長跑比賽所見的對方身形上有明顯分別,頓時覺得自己好像去錯地方一樣。 其他人全部落水試水溫,我就繼續左岸上拉筋熱身,因為試完水後會有賽前講解,不想到時上水後靜止冷病。 自己實在太耐沒游水了,賽前痛了根本沒有機會練水,都知道比賽會吃力的,最後抱著have fun的心情,一群人浩浩蕩蕩游出浮波列陣準備,而我是有生以來第一次游出大海那麼遠! 起步比之前想像中多麻煩,因為浮泡的位罷要移好、所有人排好才可以起步,但竟然要在水中心擾讓了成十分鐘,我淨踩水兩分鐘都覺開始累了! 有理無理,我立刻拉實浮泡先,因為不知道還要等多久才可起步,而其他參賽者就捉緊大會的獨木舟以免浪費體力。

比賽終於展開了! 雞聲一響,我立刻按錶計時! 頭幾十米用自由式前進,放慢來游,不敢太急,而從後"界"我的人越本越多,明顯看到水上強弱的分別......當被過了一大半人後,就轉用蛙式繼續前進,一心只想保持自己的速度完成水項這部份。  自知水項是自己最弱的一項,所以全程都不敢太進取,但求第一次出海安全上岸就可以了。 出了岸發現原來起步時沒有按到錶,不知道用了多少時間......不過起碼知道自己不是最遲上水的一個。

鐵人賽最有趣而令我享受的地方就是轉項環節,但享受還享受,不可以沉醉得太耐! 由上岸點跑至轉項區,雙腳開始有反應,是地心吸力的反應! 腦海中都來不及顧慮疲倦的身軀,只想到轉項時當心的細節,"要緊要先帶頭盔"! 由於知道自己落後其他人太遠,轉項時都不敢太"滋油",最後用了38-39完成。  不過最成後差點犯規,因為我急不及待企圖上單車走人,而忘記了應該要在上落車點才可上單車,現在回看女友替我拍的轉項片段都十分惹笑~

一出車後,我忍不住在緩衝區過了兩個對手,不知道會否犯規? 我只知道回程時一定不可以在該區超前,起步不及回程時速度快,應該不會罰時間吧?!
當時有沒犯規都未有在意,只一心去挑戰最斜的大斜坡! 肌肉還未踩順,就要上大斜,真是對我這個十多年來沒有飛單車的人的一個極大考驗! 眼前看到了兩個正在落車推上斜坡的選手,他們真的很辛苦的樣子......不過沒有動搖到自己戰勝它的決心,還逢車過車! 見到一個外國女選手也拼命地上斜,我過了她時都不忘對佢"GO!GO!GO!",她從扭曲的面容轉為笑容回應我"GO!GO!"互相鼓勵。 攻頂後就立刻落斜,我馬上轉gear準備飛奔落斜,爽透了! 很久很久沒感受過這種速度,是一種遺忘了很久的快感! 在馬路上除了被一個後生仔過了我後,一直都沒有人爬我頭(可想之知我有幾落後),形勢轉變了,輪到我做"界"人的角色。 這條路段踩過十幾廿年,無數多次,都沒有這次去得那麼放,原因是今次是在封路的情況下進行,不怕有對頭有汽車,落斜都肯放膽去踩盡! 雖然這樣,不過都沒有用盡我"拍檔"十成的威力,因為這單車是租回來的,第一次夾,沒有用到最快的一組gear,這方面我對用車有少許保留。

再返回到轉項區,看一看錶,由上岸點開始計起不用半小時,覺得這部份完成得不錯了。轉項時我小心亦亦地做妥,先泊好單車後才可脫下頭盔!

去到最後一項,亦是近年做得最多的......跑步! 又是地心吸引的作動,感覺兩腿極重,可幸的是我前面的選手雙腿比我更重,使我逢人過人。  上到大壩見到一個號碼162的選手迎面而來,很熟口面,原來是ginny師姐,之前在她的blog見過她的相。 說聲"加油"之後大家都作最後衝次。 趕過再、三位同組的選手後就完成了第一次的鐵人賽事。

由上岸至終點用了37'31",而游水的環節沒有idea用了多少時間,不過已經對自己今次的表現好滿意,下次一定再玩!

升級   67.95%

無聊
  • 簽到天數: 3 天

回復 102# 的帖子

恭喜馬王兄完成第一個三鐵賽事,下次再接再勵,爭取更好成績!
    有冇見到Loud兄?唔知佢成績點呢...
    711MF 該用戶已被刪除

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-9 22:42 發表

原來有泳帽送?早知唔洗買啦

買左都唔會哂既, 練習有多幾頂更換下都好呀

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-5-11 02:46 發表

昨夜睡眠質素很差,只睡了兩、三小時,可能心情緊張的關係,整夜難眠...

大約七時五十分到達會場準備,而全奧比賽正在進行中,第一次 ...

好多謝你的打氣, 你第一次玩,成績幾好呀, 不過最緊要係你enjoy個比賽,覺得開心就係好

我地唔記得影番張相tim!

希望31號會再見到你,到時可以補影

升級   84.4%

該用戶從未簽到

比賽前一晚好早訓,無上唻睇下大家的no, 唔可以逐一同大家相認, 好彩上水馬王眼利認得我,等我地可以相認

我覺得今次自己都玩得幾好, 下面係我的比賽報告
    http://ginnywong9111978.mysinabl ... p;articleId=1717398

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-11 00:10 發表

各位好呀, 今日比賽點呀 ?

我最後都忍唔住負傷比賽, 雖然傷了三星期冇練水, 幸好狀態唔錯, 仲愈游愈上力, 最後更超左幾個鬼佬;

單車嗰段, 果然出事, 之前巳知頭嗰400m上斜叫死亡400m, 結果用了最 ...

ITU幾個之後先到, 有無諗過玩下之前d水陸同陸上兩項呀?

今個月31號係創新路有陸上兩項喎

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-5-11 10:37 發表

好多謝你的打氣, 你第一次玩,成績幾好呀, 不過最緊要係你enjoy個比賽,覺得開心就係好

我地唔記得影番張相tim!

希望31號會再見到你,到時可以補影

我和馬王在終點見到你冲線後,找了一會也找不到你。

升級   78%

該用戶從未簽到

多謝key,cfchan,馬王的分享,我的報告要晚一些才有時間打

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 102# 的帖子

恭喜馬王順利完成第1個三項鐵人賽...
    你的分享很精彩呀...
    游水方面在下多點苦工,下次所做的成績一定更加好....

升級   98.8%

該用戶從未簽到

大約七時五十分到達會場準備,而全奧比賽正在進行中,第一次 ...

你的成績非常好呀, 你以前經常踩依度? 半小時完成20k真是非常好的成績, 而你再用多7分鐘就完成餘下5k,真是超快的成績, 真令我羨慕!!

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-5-11 10:40 發表
    比賽前一晚好早訓,無上唻睇下大家的no, 唔可以逐一同大家相認, 好彩上水馬王眼利認得我,等我地可以相認

我覺得今次自己都玩得幾好, 下面係我的比賽報告
    http://ginnywong9111978.mysinablog.com/index.php?op=Vi ...

好厲害呀你!! 肚痛都可以完成全奧, 仲要係山路賽, 同埋咁快嘅成績; 我都要加油, 準備9月的ITU

升級   98.8%

該用戶從未簽到

想問一個問題, 我以為今次中銀贊助是有t-shirt送, 我就收唔倒, 你地有冇呀?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 stanwong 於 2009-5-11 10:03 發表
    恭喜馬王兄完成第一個三鐵賽事,下次再接再勵,爭取更好成績!
    有冇見到Loud兄?唔知佢成績點呢...

事情就係甘 , 唔好厭悶

今次都好滿意自己表現 , 由於一早知道要好早開始 heat one start at 6:10am , 星期四 , 五便比平時早 1 鐘頭上床 , 就算星期六睡得唔係太好 , 都應該不會有太大影响 , 星期日一早 2:15am 自己就準時起床 , 照平時習慣吃過一碗麥皮一個小麥包 , 放輕脚步避免噪醒熟睡中既 2 名債主及大人 , 取過戰車 , 行裝 望望表 3:15 , ! 出發。
    本來今次應該响沙田出發 , 但由於自己懶沒有預先放部車响阿媽處 , 所以唯有搭的士去大尾篤 , 用左 $93.00 , 可惜既係我己经預先訂左總會既接戴服務俾左 $100.00 , 但沒有用到好浪費呀 , 當報名費啦 , 無偈。

去到大尾篤都只係 3:55am, 仲見到幾個後生仔响停車場放同箏 , 燒烤場 o個邊仲傳黎一大班
    約有 15-18 個學生哥模樣既哥仔响處大聲吹水。
    我见時間尚早 , 揾張櫈坐坐;
    望住個海 , 感覺有 d , 怱然见到有位 ching 着住潛水衣 , 手取住电筒和蛙鞋 , 向住岸邊水下面好似照什么?

大家打個照面 ,
    ching : 咁早去踩車 ? 小心 d ?
    :有心 , 我去比賽 ,
    ching : 嘩咁早到 ? 諗住企櫈仔呀 ?
    :講笑啦 , 笑左 2 聱好大聲 , 哈哈! 咪反啦 ching.
    Ching : 3 ?
    :係呀 ! 陪太子讀書啫
    ching : 個個好似李致和咁勁 , 你都無㽼啦。去o個邊睇睇有無魚先。
    :ching 都玩開 ? 唔阻你……………

就咁自己等到 4:45 call 埋個 friend 响停車場跟手去放低 d 行理响 locker, 預備去報到, 放置單車 , 突然响轉項區 , 有人叫左聱 Andy….
    把聲好熟原來係 Jason ..大家打個招呼之後再 set 完轉項物品

每次 3 , 都會见到好多好毒好毒既單車 , 好易毒發身亡 …..

終於 5:50am. 要預備下水了 , 拉住筋聽 briefing , 又见到 Jason ,
    呢次仲有 Ginny 師姐..大家吹下水 , 自我介紹下 , Ginny 己经忘記我係邊個了。
    由於幾個組別一齊落水 , 我估計都有 100 人以上 , 今年自已只係游過一次水咁大把 , 唔好阻人發達 .一于包艇出發啦 , 300 米用住輕鬆自由弍游下先 , 都仲跟到大隊 , 但去到最尾浮波 , 風浪明顯大左 , 又驚消耗太多體力 , 改游蛙式 , 慢慢俾大隊放開 , 終於游左一圈 , 望下表 19’xx , 好意外
    ITU disneyland 750m 快左,但望下前後左右 , 大隊己经離遠去,
    得前面 1 個自由式 , 1 個蛙式 , 後面有 6-7 個人到 (其實自已也不大清楚)
    ! 為避免上水望而消耗過多體力 , 一放決定跟住那個蛙式 ching 尾游住自由式 , 反正佢游得都唔慢 , 仲有游蛙式一定游到比較直 d 既線道 , 只要我望住佢脚影便成 , 果然策略無錯 , 上水望望表 37”28 , 即係呢圈仲比頭先快左 1’ 體力仲留得幾好。去到單車轉項區 , 見到我個 friend 着緊鞋 , 有點意外仲見到佢 , 原來他的頭盔扣不見了响處找緊 , 等我換好佢己经出發左,
    出到上車區 , 我己经 set 50T 拖住 19T 去衝左個頭 200米直路 ,…
    一直利用頭段既速度衝到 1/4 21T ., 23T., 25T …仲有 1/4 先到 400米亡命斜頂 , 無法起身搖車上去 , 仲有 2 件老外响我後面一齊搖車爽呀!
    4 laps 既來回單車賽道 , 對我黎講並不陌生 , 以前末結婚前都经常來 , 對於上波我問題不大 , 但下波 , 可能人越大胆就越細 , 竟然有時煞住制先敢衝下去 , 眼見大部 ching 下波速度都接近 >60km/hr….自已頂多 45km/hr..
    單車環節都無想像辛苦 (就梗係一路俾人界..不過好開心..見到咁多猛車, 自己都好開心)…去烏咬騰上完斜 , 回程下波可以休息 , Disneyland 要一路踩可能仲舒服 , 1hr 42min 終於完左單車環節換完跑鞋隻腳有少少麻, 但無緊既現象自己呢年跟 longrun,ching& ctse 約跑
    北區兄弟馬王, stan, kopo, cyw, dee”每星期既基本功既努力無白費到 , 心跳得 149 , 咪同我跑 lsd 一樣 , keep 住呢個心跳跑埋尾呢 10km, 反正望望表 , sub 3 無望 , 好好享受呢次比賽 , 等到 9 Disneyland ITU 先再谷過 , 成個賽事用左
    3 hr 14 min 16 sec

非常滿意自已表現 , 身體狀况比之前 ITU Disneyland 強左好多, 要改善既地方仲有好多 , 事後同我朋友食早歺 , 大家都估跑步沒有 10km , anyway…今次只不過是當 ITU 前之熱身。之後踩車返回上水都是 12:00 ,
    仲可以陪家人去吃午餐 , 仲去埋公園玩 , 最緊要大人唔好詐型。

升級   31.05%

該用戶從未簽到

同馬王兄一樣, 我終於完成我第一次嘅三項鐵人比賽, 亦同佢一樣只係瞓咗兩個鐘.  第一次玩好多嘢都唔知, 都係靠晒喺轉項區問格離嘅師兄咋.  

真係無諗個咁辛苦, 19.5”上水, 見到後面仲有D人, 點知衰咗喺我諗住無乜問題嘅單車上面, 喺第一圈個大斜坡上, 左小腿抽筋, 立刻落車, 即刻左右一齊小腿嚟抽, 喺地上面典嚟典去, 1’44”放低架車, 跑嘅時候兩隻腳都想抽, 2’23”收工, 好似只有一個玩full嘅喺我後面.  真係要好好練吓先得囉.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-5-10 00:07 發表

大家都加油!小弟no.305

bmc, 下次 ITU 一定同 ching 見,
    今次大家時间唔啱 miss 左

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王 : 响 ITU 前可以報下水陸 , 增加自已经驗值 ,

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-5-11 13:52 發表

事情就係甘 , 唔好厭悶

今次都好滿意自己表現 , 由於一早知道要好早開始 heat one start at 6:10am , 星期四 , 五便比平時早 1 個鐘頭上床 , 就算星期六睡得唔係太好 , 都應該不會有太大影响 , 星期 ...

我無唔記得你呀, 只係我認唔到人, 一樣講你個名,我即刻記得你唻過跑步啦
    我會比心機記住你個

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 key 於 2009-5-11 12:48 發表

好厲害呀你!! 肚痛都可以完成全奧, 仲要係山路賽, 同埋咁快嘅成績; 我都要加油, 準備9月的ITU

大家的年度目標都係ITU
    你平時係邊到練習多呀?