香港長跑網  - 長跑長友

打印 上一主題 下一主題

全港跑手排名, 長跑網佔?

升級   100%

該用戶從未簽到

根據 hkrunners.com 網所做的全港跑手排名:  
http://www.hkrunners.com/?q=node/1774 

10k (只紀錄 <38:00) 
有miller 、邪神 、梁兄、keifchan 及 水蛇神 五位 ching
(對唔住 Gills ching, 大埔10k係唔計!)

半馬, (只紀錄 <1:24:00)
有 miller、邪神 、梁兄 及 keifchan 四位 ching 

全馬 (只紀錄 <3:00:00) 
有邪神、梁兄、keifchan 及 白頭老 四位 ching  

因為揭露 Ching 真名唔係咁好, 所以要大家自己估下!

+1 0
上一篇︰2009, April 12 - 第三屆十公里復活跑暨青少年公路錦標賽 - Photo by -R-下一篇︰18-26 April 2009 請假

升級   78%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

e度有d高手只係睇/吹水但唔亮相...
梁兄10k都係<38:00啦...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-4-18 01:21 發表

重有蛇神,佢話自己好快,10k重快過terry's 39分鐘

水蛇神.....d神級跑手唔係同邪神比咩 ?? 水蛇神拿我同佢比,真係睇得起小第...  

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-18 23:14 發表

水蛇神.....d神級跑手唔係同邪神比咪 ?? 水蛇神拿我同佢比,真係睇得起小第...  

Terry 兄, 水蛇神想用神級吹水神功黎浸你,出街著定雨褸帶定遮啦 

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 piyrag 於 2009-4-18 23:34 發表

所以你好勁呀..俾條蛇神睇中。
haha...嘔死

唔好啦....我d肉又鞋又叔.....唔好咬我...

原帖由 kcchu 於 2009-4-18 23:38 發表
Terry 兄, 水蛇神想用神級水神功黎浸你,出街著定雨褸帶定遮啦 

咬我好啦.....唔好

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-4-18 23:14 發表

水蛇神.....d神級跑手唔係同邪神比咪 ?? 水蛇神拿我同佢比,真係睇得起小第...  

我好都係慢腳一名.........

全馬主項都只係排名39.......

半馬仲死得排得果50.......

10k更加無眼睇,都唔好意思講出口.......

全香港咁細,都排得咁後.....

今年開季都要比心機d先得.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-19 01:30 發表

我好都係慢腳一名.........

邪神,你d排名係努力返o黎架....唔係o黎架
今年開季大家都要比心機 !!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 bmc 於 2009-4-18 01:21 發表 重有蛇神,佢話自己好快,10k重快過terry's 39分鐘

bmc 兄,
咁蛇神 ching 時間幾多呢? 係咪 <38:00?

其實呢個網更新好慢, 有不少賽事重未更新...
Gills ching 响大埔10k已經做咗 36:xx 該可以上榜!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

應該唔係場場都計的~~~我hkaaa搞的比賽都未跑過37分頭

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-4-19 19:47 發表 應該唔係場場都計的~~~我hkaaa搞的比賽都未跑過37分頭

梁兄, 其實我都唔知賽事準則係點? 有啲計有啲唔計, 响 Race List
    去年所列的11項賽事中, 已沒有泰基盃10k, 大埔10k, 糖尿10k...

咦, 原來梁兄响石門2008(10k)已經做咗 37:xx, 又多一位上榜啦!
    但係點解佢地無 update 呢? 係咪要自己通知佢地更新?

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 邪神 於 2009-4-19 01:30 發表 我好都係慢腳一名.........

邪神 ching, 仲有大把青春同時間去練, 好似世界記錄保持者 --
    Haile Gebrselassie 响2007 柏林馬拉松, 以2:04.26
    完成馬拉松, 當年他34歲, 大家都認為這個紀很難打破...

點知响2008 柏林馬拉松, 他又竟以 sub 2:04 (2:03.59) 
    打破自己去年保持的記錄!

現年36 歲的他, 唔知仲可唔可以今年又打破自己的記錄呢?

睇嚟跑馬拉松的黃金年齡應該係30-35之間,
    邪神 ching 仲好後生, 假以時日, 一定可以進佔香港10大! 
    大家拭目以待!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-4-19 21:23 發表

梁兄, 其實我都唔知賽事準則係點? 有啲計有啲唔計, 响 Race List
    去年所列的11項賽事中, 已沒有泰基盃10k, 大埔10k, 糖尿10k...

咦, 原來梁兄响石門2008(10k)已經做咗 37:xx, ...

只係o向一d田總認可或者佢地主辦o既賽事入面所做o既成績先會正式計入香港排名,我記得o既認可道路賽就有﹕

- 聯合國10km / 半馬
    - 沙田10km
    - 石門10km
    - 中國沿岸馬拉松 / 半馬 (AIMS event)
    - 馬拉松推廣社搞o既半馬拉松
    - 黃金海岸15公里賽

可能有漏…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2009-4-19 21:54 發表

只係o向一d田總認可或者佢地主辦o既賽事入面所做o既成績先會正式計入香港排名,我記得o既認可道路賽就有﹕

- 聯合國10km / 半馬
    - 沙田10km
    - 石門10km
    - 中國沿岸馬拉松 / 半馬 (AIMS event)
    - 馬拉松推 ...

佢連我第一槍的全馬< 19/10北京全馬>都無計.....

我的pb呀!

升級   13.16%

該用戶從未簽到

The purpose of this ranking is to give runners some ideas about their performance compared to other runners. This is not intended to replace the one compiled by HKAAA, but because of the expanded ranking list, more runners are included so that they can compare their results with others. For example, if you are now 50th in 10K, you know what improvement you need to make in order to make the top 20th or top 10th. For new runners, maybe their goal is simply to make the ranking. We hope this can give runners some motivation to train harder or give them a goal to work towards.

We try to include as many races as possible, but some races that are obviously short must be excluded, such as the Taipo 10K and the Diabetic Run, and many of those 10Ks held at Tai Mei Tuk main dam. Of course, there are also different views on which one should be included or not. Tracking the performance of runners from Hong Kong in oveseas races is also a difficult part; as you can imagine, it's hard to track every overseas race and identify the runners from Hong Kong.

This ranking is managed by a runner as busy as us, so he can only work on it when he has some free time from his training and family/business commitments. So updating may not be as fast as many would like to see. But you can certainly help. Anyone who like to see this project going can help by submitting the data and informing us any omission and mistakes; or submitting your results especially for overseas races. Please send email to [email protected]

Keith Chan
    HKRunners

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-4-20 11:37 發表
    The purpose of this ranking is to give runners some ideas about their performance compared to other runners. This is not intended to replace the one compiled by HKAAA, but because of the expanded rank ...

多謝 keifchan ching 詳盡解釋...

因恐怕有 ching/ctse 不諳英文, 小第不材, 只將大意翻譯:

成立香港跑手排名榜的目的, 只在互相砌磋, 希望藉此激勵大家, 更進一步。
    例如: 假若閣下於10k賽事排名50, 若果想晉身頭20或者頭10位,
    至少知道自己跟其他跑手的距離, 才可以有進步/改善空間。
    對入門跑手來說, 最基本的目標該是放在如何擠身排名榜上啦!

由於部份10k賽事, 甚至大尾督主霸舉行的賽事、大埔10k及糖尿10k, 距離明顯不足,
    所以不會納入排名榜! 當然, 到底哪些賽事應該記錄或者不記錄仍具爭議...
    至於海外賽事中, 跑手的成績就更加難核實...(這個容易理解, 我在廣州半馬居然跑到 1:21:XX!)
    所以要証明每一場海外賽事的跑手身份真係好難!

香港跑手排名榜乃業餘跑手工餘打理, 所以未必如大家所料, 可以做到每一場賽事立即更新,
    若果長跑網眾 ching/ctse 可以幫手的話, 只需將資料(包括錯漏)直接通知他們,
    或者將閣下成績, 尤其是海外賽事成績, 直接電郵去 [email protected] 便可。
    (如翻譯有誤, 請通知一聲)

各位 ching/ctse 大家知道點做啦?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 rockiec 於 2009-4-13 15:51 發表
    根據 hkrunners.com 網所做的全港跑手排名:  http://www.hkrunners.com/?q=node/1774
    10k (只紀錄 <38:00)
    只係得miller 及 邪神 ching 兩位。
    原來仲有 梁兄。(對唔住 Gills ching, 大埔10k係唔計!)

半馬, (只紀錄 <1:24:00)
    有 miller、邪神 及 梁兄 ching 三位

全馬 (只紀錄 <3:00:00)
    都係得邪神及梁兄兩位。

因為揭露三位 Ching 真名, 唔係咁好, 大家自己估下!

其實Keifchan師兄10K都係38分內,而全馬都係3小時內架

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-4-20 22:43 發表

其實Keifchan師兄10K都係38分內,而全馬都係3小時內架

多謝 迪迪仔 ching 提醒... 己經更新咗!

keifchan ching 好似半馬都係 1:23:xx, 連半馬都上埋榜!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 keifchan 於 2009-4-20 11:37 發表
    The purpose of this ranking is to give runners some ideas about their performance compared to other runners. This is not intended to replace the one compiled by HKAAA, but because of the expanded rank ...

THanks !!!