香港長跑網  - 長跑長友

樓主: =chairman=
打印 上一主題 下一主題

隨心跑步的回憶

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-7-20 00:23 發表

女仔之家,要含蓄D,
係公眾地方問人地點樣追佢,會嚇親人架......

哎呀 ~ 我竟然笑左

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 =chairman= 於 2009-7-20 00:32 發表

咁應該係你自己估中「社會科學」喇 ~ 因為上次行山時我都未諗過會讀樹仁 ~~

我之前一直也是擺engine在前,而家反而覺得當時好無謂同埋覺得而家好好彩,
    因為原來我根本唔鍾意讀engine!而之前揀係因為engin ...

對於選engine科
    我係報嶺南哲學副學士後都有差不多諗法
    乘機擺脫原本ge 路線 去開創另一條路
    實不相瞞 此舉其實亦受我另一位朋友影響
    佢都報同樣課程 以前亦唔清楚佢ge 取向 可謂不謀而合
    當時思想了一段時間
    就得出中學時期讀理科就被視為只係漫長人生ge 一段學習過程(當然無可否認此層仲有大把野可學)
    今次ge 選擇就像由技術層面去到較為學術ge 層面(形而下→形而上??)

只是我認為由理科轉去讀文科成分較高ge 學科
    要有好大勇氣@@....因此想到要惡補(尤其文科)
    另外 仲要面對周圍人ge 意見....我當然想一意孤行 但對佢地充耳不聞又好似太過....

對了 可能我頭先記錯
    你話傾向讀社會科學係電話對話時提到....你仲問我有無諗過讀樹仁
    跟住我當時話d 科唔啱@@

p.s. 出呢個post 花多咗時間係道執d 用字....

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2009-7-20 00:35 發表

你知我吹水唔抹咀gala ~~~ 大人有大量唔好記o係心上丫 ~~

我見過d 場果邊某版有位以道人自居ge 版友常道"上網不認真 認真不上網"
    我就未做到喇~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-7-20 01:01 發表

對於選engine科
    我係報嶺南哲學副學士後都有差不多諗法
    乘機擺脫原本ge 路線 去開創另一條路
    實不相瞞 此舉其實亦受我另一位朋友影響
    佢都報同樣課程 以前亦唔清楚佢ge 取向 可謂不謀而合
    當時思想了一段時間 ...

所以我而家才真真正正第一次領略到,向著自己的興趣去發展是很重要的。

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2009-7-20 21:45 發表

所以我而家才真真正正第一次領略到,向著自己的興趣去發展是很重要的。

不過我呢個決定就真係唔易做....要考慮唔少野
    但有得呢個念頭又要付諸實行就唔擔心得咁多啦~
    勇氣/勇敢只係第一步.....

升級   0%

擦汗

回復 345# 的帖子

為了說服別人/自己
    我更曾經追溯當初選理科的原因及當時的背景~
    猶記起中三時, 我文科及理科科目的成績都很平均(其實文科比理科高少許)
    再加上當年上學期考試成績差勁, 個選科權利幾乎蕩然無存, 科選我而非我選科
    再加上我當時對學習並無特別興趣(就當是一件"差事"吧), 就萌生一念頭"係書都啱我讀"
    此念頭一直陪伴我至當年選科結果公布之時, 就算下學期學業成績好轉亦如是

不過, 這四年來的理科"生捱"的確助我獲益良多
    除了增長了不少科學知識外
    亦學習了如何學習 尤其自學的能力
    還有思維能力之建立等等....(講得空泛或抽象了)

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 347# 的帖子

對,讀理科學到好多野!

升級   0%

該用戶從未簽到

20/7

晚上慢跑了將軍澳大圈 x2,里數為 8.5K x2 = 17K 。

1st lap:53 " 00
    2nd lap:54 " 00

total time:1 ' 47 " 00

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-7-21 00:20 發表
    晚上慢跑了將軍澳大圈 x2,里數為 8.5K x2 = 17K 。

今日我放工去左打左兩個鐘羽毛球,無數交.
    你日日17公里,我睇黎都要投降了......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-7-21 00:17 發表
    對,讀理科學到好多野!

其實,文科同理科都可以學到好多野.

不過,出左黎做野就發覺,無論讀文科又好,理科又好,
    語文好的話,優勢最明顥.....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 迪迪仔 於 2009-7-21 01:07 發表

今日我放工去左打左兩個鐘羽毛球,無數交.
    你日日17公里,我睇黎都要投降了......

我邊可能日日都跑到 ~~ 目標仍然是100K!

截止今日,7月份里數為 52K + 17K = 69K 。

升級   0%

擦汗

原帖由 迪迪仔 於 2009-7-21 01:09 發表

其實,文科同理科都可以學到好多野.

不過,出左黎做野就發覺,無論讀文科又好,理科又好,
    語文好的話,優勢最明顥.....

讀了理科後
    就與文科絕緣咁濟....
    果d 中西史 地理等等乜都唔識~

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2009-7-21 01:29 發表

仲有10 日比你跑31 k
    每日跑3k 幾就夠....

升級   78.4%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-7-21 00:20 發表

每日17K,好快追到Wing嬸啦!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 =chairman= 於 2009-7-21 01:29 發表

聽說,你今日又去跑了,
    明天TKO又最少有7K......100K無難度啦.

我今晚就在晚飯前跑了5.5公里,時間大概用了27:50.
    跑完全身濕透,不停流汗.

本月暫時有70.5K.....我和你都應該可以達標吧.

升級   78.4%

該用戶從未簽到

今晚喺運動場遇到位樂華會嘅寥ching,唔知喺唔喺你哋講嘅將軍澳4大高手之一。原來拒都有跑澳景,重會跑幾圈,不過拒話要9:30之後先得,所以嚟唔到同你哋一齊跑。

升級   0%

該用戶從未簽到

21/7

晚上慢慢跑,約 8min/K,由屋企跑到尚德草地,接著跑一個將軍澳大圈回草地,再繞一圈運動場外圍回草地附近,最後跑回家,全程共13K。沒帶錶,所以沒計時。

7月份里數:69K + 13K = 82K 。
    18-21/7里數:10K + 17K + 17K + 13K = 57K 。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 WPHo 於 2009-7-21 23:38 發表
    今晚係運動場遇到位樂華會既寥ching...

你知唔知道寥ching有沒有去過長跑網 ? 係 terence 話俾寥ching知逢星期三晚有上斜跑 ?

升級   0%

該用戶從未簽到

而家膝頭和大腿四頭肌有d痛 ...... 希望明晚衝到澳景路 ~~ 否則只會慢慢慢 jog 平路