香港長跑網  - 長跑長友

樓主: momo
打印 上一主題 下一主題

好煩呀, my knee

升級   45.79%

該用戶從未簽到

小弟早兩日見休息左一個星期就去再試跑5km, 但係去到4km已經feel到痛, 隨即步行收場, 依家又痛番.........唉...好煩呀......... 其實我已經睇左醫生, 佢都係開左消炎止痛藥, 好唔明點解仲痛.......

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 camij6152 於 2009-12-14 15:58 發表
小弟早兩日見休息左一個星期就去再試跑5km, 但係去到4km已經feel到痛, 隨即步行收場, 依家又痛番.........唉...好煩呀......... 其實我已經睇左醫生, 佢都係開左消炎止痛藥, 好唔明點解仲痛.......

CHING.. 如果可以咁簡單食消炎止痛藥就無事
好多人(包括我)應該唔會有呢個煩惱....

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 16:33 發表

係呀, 食消炎藥, 個人會食到虛晒
我會試下玩yoga拉鬆d筋、或gym強化下四頭肌, 希望會好轉
(但我同yoga導師講開呢壇野佢又叫我吾好跑, 令我好冇心機 )

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-14 13:06 發表
咁多位,啱啱搵到篇野,大家可以參考下.
內容是台灣的單車友,他也中了ITB,並說了八個counter measure!!

”無可救藥的髂脛束摩擦症候群戰勝病魔報告!! (陽明山爆走)”
http://www.mobile01.com ...

小虎兄,thank you for your sharing. 但小虎兄都係小心為上,唔係要練九陽天殘腿就麻煩

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 momo 於 2009-12-14 14:40 發表

師兄, 真係同病相憐......
我黎緊報左2個半馬同2個10k, 本來係想報下比賽等自己d時間慢慢進步, 但睇黎又要放軟黎跑
我明天會試下慢 jogg 睇下個knee咩反應,吾想睇醫生, 因醫生一定叫我吾好跑,  
今日行係完全 ...

Momo ctse
我呢個星期就一定停操,如果到星期尾仲有痛的話就會睇醫生同埋問保險可以claim幾多,趕唔切好番就會放棄中國沿岸半馬 ,希望渣打半馬可以跑

升級   45.79%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 16:33 發表

你講得好岩! 唉................咁依家有咩辦法呀....................d西醫只係開消炎藥過我食.......食左之後跑又痛番........頭先試左去睇跌打, 佢寫左個診斷為 " 脛骨結節骨骺炎" , 雖然我唔知點解..............

升級   53.45%

該用戶從未簽到

我覺得如果腳已經開始有問題, 最好不要用膝帶, 膝帶無治療作用, 只係可以保護對腳, 儘量阻止傷勢惡化. 如果當已經無事, 用住膝帶以為無事就繼續跑, 仲危險, 因為傷勢惡化左自己都唔知.

我年初跑mizuno 半馬前, 左外膝有少少痛, 當時用膝帶比賽, 比賽完左, 好似無事咁, 但幾日後... 一次開始慢跑之際, 左外膝痛, 帶落去脛骨, 半隻腳突然無晒力, 行都要一拐一拐...傷左幾個week, 係個一刻爆晒出黎. 之後兩個week, 連行都有問題, 所以大家真係要小心身體比你地既signal啦

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 新手中坑 於 2009-12-14 18:08 發表

Momo ctse
我呢個星期就一定停操,如果到星期尾仲有痛的話就會睇醫生同埋問保險可以claim幾多,趕唔切好番就會放棄中國沿岸半馬 ,希望渣打半馬可以跑

ching.. 就算趕得切好番... 最好考慮放棄中國沿岸半馬..
呢個比賽上落斜多... 對你既患處做成壓力.. 有機會再次觸動傷患

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 camij6152 於 2009-12-14 22:25 發表

你講得好岩! 唉................咁依家有咩辦法呀....................d西醫只係開消炎藥過我食.......食左之後跑又痛番........頭先試左去睇跌打, 佢寫左個診斷為 " 脛骨結節骨骺炎" , 雖然我唔知點解... ...

跌打有無幫你卒 ? 可能卒完鬆番會好 d~

升級   12.4%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 23:38 發表

ching.. 就算趕得切好番... 最好考慮放棄中國沿岸半馬..
呢個比賽上落斜多... 對你既患處做成壓力.. 有機會再次觸動傷患

多謝ching提點….明白的長跑長有

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-12-14 23:44 發表

跌打有無幫你卒 ? 可能卒完鬆番會好 d~

另一post,有位師兄搵卒過趺打,他說仍在休息
好想知他的進展如何

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 新手中坑 於 2009-12-14 17:55 發表

小虎兄,thank you for your sharing. 但小虎兄都係小心為上,唔係要練九陽天殘腿就麻煩

謝謝,我會
我都想長跑長有!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-12-14 22:41 發表
我覺得如果腳已經開始有問題, 最好不要用膝帶, 膝帶無治療作用, 只係可以保護對腳, 儘量阻止傷勢惡化. 如果當已經無事, 用住膝帶以為無事就繼續跑, 仲危險, 因為傷勢惡化左自己都唔知.

我年初跑mizuno 半馬前,  ...

睇完篇台灣朋友的post,用膝帶是固定了ITB,不給它再磨擦發炎的地方(希望冇睇錯及表達錯).
另外,他亦提了別的方法.

當然當務之急是消炎,要腳好了之後才作下一步的處理.

我會唔會跟做?等對腳好了再說. . . .

升級   94.33%

該用戶從未簽到

膝帶和ITBAND帶應該是不同東西,分別防止或減輕不同部位受傷

膝帶http://www.injurybegone.com/products/kneeprotec.html

ITBAND帶 http://www.injurybegone.com/products/itband-KNEE.html

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 臨風 於 2009-12-15 22:45 發表
膝帶和ITBAND帶應該是不同東西,分別防止或減輕不同部位受傷

膝帶http://www.injurybegone.com/products/kneeprotec.html

ITBAND帶 http://www.injurybegone.com/products/itband-KNEE.html

Thanks CHING !
Anyone know where we can buy the LP ITB band ?

升級   100%

該用戶從未簽到

LP係旺角始創中心1/F有得賣,不過唔知平唔平

升級   92.11%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-16 09:07 發表

謝謝ching資料提供
明天經開mk會上去望下
昨天超慢jog了45分鐘, 隻腳都冇勁痛, 只是感到小腿及大腿後仍很疲累, 不敢跑太長, 怕d痛又黎

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wong.siufu 於 2009-12-16 09:07 發表

果間野應該係正價..
吉之島, gigasports 都有... 仲大 d 機會有折
其實物理治療師比較 prefer 用彈性 tape , 唔會好似護具咁一味死力 cool...
可以就自己既傷勢去痴.. 比較 flexible...

而家好多運動員用呢 d tape, 有時跑步比賽都見到有人用
details : http://www.hemaxhealth.com/product12.htm

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-12-16 00:52 發表

Thanks CHING !
Anyone know where we can buy the LP ITB band ?

銅鑼灣廣場一期二樓有專賣LP產品的店~
有很多不同種類款式,

大概百多元~

EE CTSE所講的彈性 tape, 見過約138元...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 longlx 於 2009-12-16 11:27 發表

銅鑼灣廣場一期二樓有專賣LP產品的店~
有很多不同種類款式,
大概百多元~

EE CTSE所講的彈性 tape, 見過約138元...

http://www.rs.polyu.edu.hk/kinesio/eng/order.html
在 polyu 直接訂, 480 一盒 6 ROLLS, 送埋貨都唔駛 90 蚊 1 ROLL
出面貴咁多既...

我日本朋友幫我買... 700 YEN 1 ROLL.. 平好多...