香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 阿聰
打印 上一主題 下一主題

養兵千日,用在一朝﹗

升級   59.05%

該用戶從未簽到

恭喜阿聰開blog大吉

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

升級   100%

開心

原帖由 kan0902 於 2010-6-21 23:44 發表
    恭喜阿聰開blog大吉

謝謝
    不過上次真係唔好意思
    見到你跑 , 我都冇叫到你

升級   0%

慵懶
  • 簽到天數: 62 天

剛剛路經此地,恭喜阿聰開blog大吉,長跑長友!
    加油!你係得架!

升級   100%

開心

回復 25# 的帖子

謝謝

期望未來好似你咁, 可以跑足全國....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-6-21 23:45 發表

謝謝"亮哥" , 你地唔好介意我寫得悶就得了, 我唔係好 funny 咋...

我都係驚悶c人,所以都唔敢開blog

升級   100%

開心

今晚原本想再次"喪跑"將軍澳大圈,
    但一跑上醫院後山上山路段便小腿抽筋,
    之後我要忍著跑上山, 然後要拐下拐下去慢跑下山,
    最後想再練跑都要被迫放棄;
    睇黎連續兩日練跑上山, 都不是一個最好的方法,
    怕且明天都要"被迫"休息了.
    唉.......

升級   100%

該用戶從未簽到

睇嚟你係上斜力量不足, 可以每次返屋企唔好搭電梯, 改為行樓梯, 咁可以訓到大腿力量, 有助上斜.

升級   100%

開心

原帖由 大雄2009 於 2010-6-25 11:48 發表
    睇嚟你係上斜力量不足, 可以每次返屋企唔好搭電梯, 改為行樓梯, 咁可以訓到大腿力量, 有助上斜.

謝謝 , 不過好似直接練跑上斜可以更有效d呀?!

升級   56%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-6-25 23:44 發表
    謝謝 , 不過好似直接練跑上斜可以更有效d呀?!

ching,
    長跑 無論練習定比賽都一樣, 無得急

升級   100%

開心

原帖由 finewong 於 2010-6-26 00:06 發表

ching,

我想急都冇得急, 只有"兇狠"咁做

升級   100%

開心

今晚原本是626約跑, 但因為天氣不好而取消
    結果今晚只是約了去食晚飯
    但去到的時候, 原來才發現之前他們另組team 繼續去跑
    或者我給他們感覺好像不想去跑, 因此才沒有通知我吧?!

不過無論如何, 自己最近真係練得太少, 甚至有點"罪過"
    或者下星期開始, 真係要抽點時間去練跑先 ......

升級   70.4%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-6-27 00:45 發表
    今晚原本是626約跑, 但因為天氣不好而取消
    結果今晚只是約了去食晚飯
    但去到的時候, 原來才發現之前他們另組team 繼續去跑
    或者我給他們感覺好像不想去跑, 因此才沒有通知我吧?!

不過無論如何, 自己最近真係練 ...

其實都冇人通知我ga..不過我估應該有D師兄師姐想跑既, 所以去左

升級   100%

開心

大埔 (四)

今晚和Stephen, 阿招兩位喪跑大埔;
    在出發前, Stpehen 曾經同我講, 不如今次我們跑得更遠的路程
    他叫我跑到馬料水碼頭, 而他們則再跑到接近沙田方向
    當時我口中話好, 但心中還是有點害怕, 始終未接受過超過10K的路程
    不過, 反正今晚又未食飯, 肚子都沒有負擔, 便膽粗粗試下自己的能耐..

我們由大埔元洲仔公園出發, 一直向馬料水方向跑去,
    雖然剛下完雨, 但始終濕度高, 練跑始終較為吃力
    不過, 正正就是這清爽的天氣, 令我跑起上黎都特別有幹勁
    後來我跑到科學園, 我決定再往前直衝
    穿過科學園傍邊的公園, 我一直去前繼續跑, 終於成功跑到馬料水碼頭,
    後來發覺自己還有力氣, 原本還希望繼續往前跑 , 直到見到他們掉頭才折返
    但始終都是第一次跑到這麼遠, 擔心自己回程時會後勁不繼
    結果我還是跑到馬料水碼頭沒多遠便折返回大埔(後來他們說大約12K);
    自己覺得終於衝破科學園, 可以向更遠的方向往前走,
    期望將來能夠達成"大埔-->沙田-->大埔"的練跑路程...
    .

後話: 在我回程的時候, 我見到 Stephen 慢慢由跑變成行路
    但當時我正在跑緊, 沒有理會他, 以為他想回氣才慢下來
    後來他回到元洲仔公園的時候, 才知道他是因整傷舊患才後半段慢行回來
    我有點後悔, 為何當時沒有察覺得到?!
    現在唯有在這裡向他說一聲: 對不起

升級   100%

開心

將軍澳大圈 (四) / 將軍澳逍遙跑 (一)

之前我係自己跑過, 又跟馬拉兄跑過此段路程 , 覺得已經ok
    因此今早終於首次參與他們逄星期六搞既"將軍澳逍遙跑"

今早的天氣真的很熱 ,
    當我7:45am 到達將軍澳運動場熱身時, 已經陽光普照
    還未到正式開跑 , 已經全身濕透

到了8:15am 正式開跑時,
    我知道自己是"慢腳"的一批人
    因此我把自己放在人群中最後的位置去開跑

當我們一出去運動場時, 終於感受到猛烈太陽下的威力
    由於自己以前從未在如此猛烈的太陽下練跑
    再加上在在33度酷熱高溫下, 自己表現的確有點吃力
    與之前自己所練跑同樣路段的感覺完全不同

在練跑的路上, 幸好JC 同活活都一直陪著我, 支持我繼續前進
    我真的要衷心謝謝他們
    只是 , 自己真的太不濟 , 由頭到尾都沒法加速前進
    反而到尾段還因為天氣太酷熱, 幾乎想放棄
    另外, 又要麻煩JC 同活活睇住我黎跟跑,
    好似有點拖累人家般, 令我都覺得有點唔好意思.....

他們讚我能夠"一直跑到尾" ,
    其實我也是聽從以前的人所講, 跑步可以放慢, 但絶不可停下, 否則你等同放棄!!
    因此即使幾辛苦都好,只要有氣力都要堅持下去....

今天只是跑了8.5K, 但都要用1:15才可以完成, 成績確實係相當不滿意
    唯一的得著, 就是能夠在烈日當空下練跑 , 令我有這方面經驗可加以改善...

經過今次, 只要星期六有時間的話 , 我都會來參加"將軍澳逍遙跑"

升級   100%

開心

大埔(五)

今晚只是和Stephen 輕鬆跑大埔,
    我們由元洲仔公園出發, 跑到科學園尾便輕鬆慢jog 返歸;

由於今晚有陣陣清風, 加上和他閒談更能深入了解,
    緃使最後只是跑了10KM, 反而郤是有所得著....

他今晚都問我為何遲遲不跑"澳景"
    我只能夠解釋, 自己訓練不足,
    如果質然同人開跑, 我會面對很大壓力,
    但自己心裏有數, 心理阻礙令我無法繼續前進,
    或者好像他所講: 自信不足,
    自己聽完後,亦只能夠有自知之明吧?!

升級   20.65%

該用戶從未簽到

原帖由 finewong 於 2010-6-26 00:06 發表

ching,

師兄所言甚是!

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 阿聰 於 2010-7-3 15:47 發表
    將軍澳大圈 (四) / 將軍澳逍遙跑 (一)

唯一的得著, 就是能夠在烈日當空下練跑 , 令我有這方面經驗可加以改善...

下次試下中午一點 33度下跑 10k
    跑完你會覺得朝早跑係好思服..........

升級   100%

開心

原帖由 齋老味 於 2010-7-6 13:05 發表

下次試下中午一點 33度下跑 10k
    跑完你會覺得朝早跑係好思服..........

haha....謝謝
    不過我估中午練跑仲辛苦
    分分鐘會中暑

我睇都係上午練跑會好D

升級   37.45%

奮鬥
  • 簽到天數: 6 天

原帖由 阿聰 於 2010-7-6 20:59 發表

haha....謝謝
    不過我估中午練跑仲辛苦
    分分鐘會中暑

我睇都係上午練跑會好D

就係因為仲辛苦
    所以你試完就會覺得朝早同夜晚跑好思服...........