香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 大雄2009
打印 上一主題 下一主題

2012TKO毅行齊齊玩

升級   100%

該用戶從未簽到

活活, 好掛住妳呀! 最近有冇練跑或操山? 龍舟比賽完晒未?

我一d都唔勁, 5月至今操左10次山爆左3次. 今年想比舊年跑多d, 但速度只能維持15-20k左右, 跟住就跌晒watt.

得閒一齊玩返幾段.

升級   100%

該用戶從未簽到

雙凹報告

麥3 : 1:46 (中途呀媽打電話黎, 企定定講左成5分鐘. 太陽伯伯出左黎, 勁曬, 無風, 上雞公已感吃力, 心知不妙!!!)
休息: 0:08
麥4 : 2:47 (前段上山勉強都OK, 中段平路突然停電, 成身冇晒力, 可能有少少中暑, 改為步行到基維爾)
麥5 : 0:37 (天氣突變, 迅即行雷閃電, 橫風橫雨, 慢步行捷徑出馬路, 出左馬路慢跑落沙田坳)
總計: 5:18

上星期四苗圃全餐可能食得飽得滯, 5日都唔夠回, 只能完成小雙凹, 下次再挑戰大雙凹!

對唔住16, 又要你等完又再等, 你都係去同小強佢地玩啦! 喱度唔啱你!

升級   9.35%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-7-19 11:00 PM 發表
雙凹報告

麥3 : 1:46 (中途呀媽打電話黎, 企定定講左成5分鐘. 太陽伯伯出左黎, 勁曬, 無風, 上雞公已感吃力, 心知不妙!!!)
麥4 : 2:47 (前段上山勉強都OK, 中段平路突然停電, 成身冇晒力, 可能有少少中暑, 改為步行到基維爾)
麥5 : 0:37 (天氣突變, 迅即行雷閃電, 橫風橫雨, 慢步行捷徑出馬路, 出左馬路慢跑落沙田坳)
總計: 5:18

上星期四苗圃全餐可能食得飽得滯, 5日都唔夠回, 只能完成小雙凹, 下次再挑戰大雙凹!

對唔住16, 又要你等完又再等, 你都係去同小強佢地玩啦! 喱度唔啱你!

慢慢來喇...大家都系玩下姐...

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-7-19 23:00 發表
雙凹報告

麥4 : 2:47 (前段上山勉強都OK, 中段平路突然停電, 成身冇晒力, 可能有少少 ...

休息果陣有冇食D野呀? 冇就出事啦..

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-7-19 23:50 發表

休息果陣有冇食D野呀? 冇就出事啦..

咁都比你估中, 我地真係唔記得食野! 兩個大麥包原封不動帶返屋企.

以後一定要記住兩個半鐘食一次野.

升級   4.4%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 20/7/2011 11:20 發表 咁都比你估中, 我地真係唔記得食野! 兩個大麥包原封不動帶返屋企.以後一定要記住兩個半鐘食一次野.

帶2條朱古力放側袋,放便拎出來~

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-7-20 11:20 發表

咁都比你估中, 我地真係唔記得食野! 兩個大麥包原封不動帶返屋企.

以後一定要記住兩個半鐘食一次野.

大雄, 你好似好快冇電, 先試試每兩個鐘食一次野, 最好有咸的, 加D 水持, 不要肚餓才食, 通常走山都冇食欲呀! 食完就HEA行20分鐘先再片過, SET左路程就要捱完它, 已里數做目標, 最短就1-3, 3-6, 7-10, 然後就 4-8, 5-10, 進階者3-8, 最後來次 4-10, 留意手指有冇漲漲地(中署先兆).

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 siukeung 於 2011-7-20 11:30 發表

帶2條朱古力放側袋,放便拎出來~

收到! 朱古力啱晒我!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-7-20 16:17 發表

大雄, 你好似好快冇電, 先試試每兩個鐘食一次野, 最好有咸的, 加D 水持, 不要肚餓才食, 通常走山都冇食欲呀! 食完就HEA行20分鐘先再片過, SET左路程就要捱完它, 已里數做目標, 最短就1-3, 3-6, 7-10, 然後就 4-8 ...

壞人, 請問水特是否不宜飲過多, 前日跑完麥3用晒D水, 起水機度買左3支500ml水特倒落水袋度, 完全冇加水, 麥4沿途只飲水特冇飲水, 咁樣有冇問題?

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

原帖由 大雄2009 於 19-7-2011 23:00 發表
    雙凹報告

麥4 : 2:47 (前段上山勉強都OK, 中段平路突然停電, 成身冇晒力, 可能有少少 ...
    大雄保重呀,唔好心急仲有好多時間呀。苗圃今年我都想玩,不過條路都只係試咗頭一段,油塘至井蘭樹咋,得果8K都行咗成三個半鐘,好驚東洋山果段行到要坐直昇機,想試行埋先決定報唔報名。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-7-21 00:06 發表

壞人, 請問水特是否不宜飲過多, 前日跑完麥3用晒D水, 起水機度買左3支500ml水特倒落水袋度, 完全冇加水, 麥4沿途只飲水特冇飲水, 咁樣有冇問題?

過多了, 超晒標了, 血液中水份和糖份不平行, 水機又冇水買?
    我會溝500ML + 1.5L 水, 如冇水就買烏龍茶 , 如茶都沒有就不要走下去.
    有烈陽的話, 4段至少2L水. 最好計吓當日飲了多少飲品,
    如走8-9小時山我才會飲750ML水特X2, 甜飲X1, 4-5L水.

升級   100%

慵懶
  • 簽到天數: 1 天

生水照飲啦, 曬著帶多多水都唔夠, 依幾個星期啲澗好好水, 好清

怕就用下面支野濾下, log-on有售
    http://www.waterbobble.com/

重唔放心, uv-c埋先飲, 香港唔知邊樹有, 郵購都好方便
    http://www.rei.com/product/76190 ... fier-with-prefilter

我星期日4-8....又暴曬><

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-7-21 09:01 發表

過多了, 超晒標了, 血液中水份和糖份不平行, 水機又冇水買?
    我會溝500ML + 1.5L 水, 如冇水就買烏龍茶 , 如茶都沒有就不要走下去.
    有烈陽的話, 4段至少2L水. 最好計吓當日飲了多少飲品,
    如走8-9小時山 ...

終於查出死因, 仲以為中暑添, 飲左成1.3L水特, 血液中一定糖份過多!

上幾過星期操山, 中途飲左一罐水特, 又買左枝1.2L豆漿一口氣飲晒, 跟住就連落山都跑唔郁, 攪到要16陪我行左幾K, 個人好唔舒服, 到左終點後成兩三個鐘先回到, 可能又係因為糖份過多!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 marcus 於 2011-7-21 10:14 發表
    生水照飲啦, 曬著帶多多水都唔夠, 依幾個星期啲澗好好水, 好清

怕就用下面支野濾下, log-on有售
    http://www.waterbobble.com/

重唔放心, uv-c埋先飲, 香港唔知邊樹有, 郵購都好方便
    http://www.rei.co ...

唔該晒Marcus師兄, 今個星期六, 日操山會好曬, 加油!!!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2011-7-21 08:16 發表
    大雄保重呀,唔好心急仲有好多時間呀。苗圃今年我都想玩,不過條路都只係試咗頭一段,油塘至井蘭樹咋,得果8K都行咗成三個半鐘,好驚東洋山果段行到要坐直昇機,想試行埋先決定報唔報名。

Cat, 我地可能會報苗圃隊際, 大家一齊加油啦!

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-7-21 13:50 發表

終於查出死因, 仲以為中暑添, 飲左成1.3L水特, 血液中一定糖份過多!

上幾過星期操山, 中途飲左一罐水特, 又買左枝1.2L豆漿一口氣飲晒, 跟住就連落山都跑唔郁, 攪到要16陪我行左幾K, 個人好唔舒服, 到左終點後 ...

總之水和甜飲 份量 3:1, 如喝了3L水, 1L甜飲不太過份.
    鹽份也要補充, 最好2小時補一粒鹽丸.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大雄2009 於 2011-7-21 13:50 發表

上幾過星期操山, 中途飲左一罐水特, 又買左枝1.2L豆漿一口氣飲晒, 跟住就連落山都跑唔郁, 攪到要16陪我行左幾K, 個人好唔舒服, 到左終點後 ...

大量糖的危害——我們食物中不需要很多的糖,若是過多,血液中就會溢滿單糖,這時胰臟就要加快工作,產生胰島素,進行糖的代謝,並使多餘的糖轉化成脂肪:而多餘的胰島素,又會使血液中的糖聚然下降,則造成低血糖的現象。嚴重者會昏迷,幸好大雄兄能改為慢行,否則後果嚴重,請保重!

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 1 天

飲水動樂低糖會唔會好d??

升級   28.33%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2011-7-21 23:13 發表

總之水和甜飲 份量 3:1, 如喝了3L水, 1L甜飲不太過份.
    鹽份也要補充, 最好2小時補一粒鹽丸.

大雄ching, 小心保重啊。。

各位ching (借用大雄這個地方一問)
    1) 我也聽一個行山的大ching說,吳哦都要吃,他還說如果有點倦,也是沒吃東西的先兆。是嗎?
    2) 我買個D 沖斎, 寶X力,說是1L 水就一包,我買了個3l 水袋,我放了三包,是否3倍超標?

感謝。。。。

升級   100%

該用戶從未簽到

原帖由 kf 於 2011-7-22 00:11 發表
    飲水動樂低糖會唔會好d??

但係好多所謂低糖的也是騙人,自己平時試清楚,正日千其咪亂試。