香港長跑網  - 長跑長友

樓主: edwinc
打印 上一主題 下一主題

遊雲跑舍

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-9-5 15:34 發表

Ching ,得閒影張相 POST 上來給我們 CC﹗ 好想看看兩位長跑網 CHING 在香港以外地方的合照﹗

可以, 實有機會既

升級   0%

該用戶從未簽到

遊雲兄:
正所謂錯就要認,打就企定,以後小弟仲要多多向 ching 學習。下次再返來香港有機會既約埋一齊出來跑吓啦。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-5 15:24 發表
遊雲跑舍 05-09-2008

Princess Park位於市中心外圍,雖樹木林立交通亦十分便利。因為鄰近著名學府University of Melbourne,不少大學生課前課後也來運動一下,令本身環境幽美的公園添上一抹書香,使Princess Park一直都是緩跑者的好去處。
環抱一片綠茵的是一條大約3.8km近乎平坦的跑道,主要是沙地和瀝青路,是練跑者的好朋友。

很高興今天與你共跑,我做夢也想不到在這裡可以和一個人邊講母語邊跑步。平時我與本地人跑步時,常用語大概是"I am okay" "I feel good" "I am michael" "it is a hard session"  都是十分皮毛的寒暄,除此之外都冇咩野好講。

多謝你在途中分享寶貴的經驗之談,我自開始跑以來都沒有人講俾我知跑姿的問題,一直以來都只是睇人地的跑姿自己再adjust。縱然在我都有跟Tim 這位經驗豐富的教練的training session,然而礙於語言和人多的關係,能和他直接溝通的機會甚少。誠然今日之跑對我而言獲益良多,不僅是跑步知識方面,還有在這裡處世之道。

如無意外我會在下星期四過來coburg harriers 跟跟看。

升級   16.67%

該用戶從未簽到

回復 25# 的帖子

呵, michael, 客氣喇
自己睇唔到自己點跑,我只係旁觀者清,俾少少唔值錢既意見啫

跑姿係肌肉質素和身體協調性既衍生物, 換句話說跑姿反映跑步質素, 所以優秀既長跑手跑姿不約而同地相似.
只要改善左肌肉強度, 身體協調性和呼吸習性等, 良好跑姿自然會浮出水面. 不過係一個長課題, 唔駛急亦急唔黎.
我反而覺得你有長跑專注既精神優勢, 加上你有好多放善空間, 如果訓練得宜, 你既進度將會幾快, 放心

Tim Crosbie 固然係出色教練,有豐富既運動科學知識, train D 3min/k 既elite runner當然好掂, 不過叫佢train我地D級數既人就好似叫教授教幼稚園甘over qualify, 而且只練不教, 反而進益不大
睇下coburg會唔會啱你多D啦

升級   0%

該用戶從未簽到

估唔到兩位南半球ching咁快便相認, 無介紹錯ne, 香港長跑網, d 人好好架

升級   16.67%

該用戶從未簽到

遊雲跑舍 07-09-2008

昨天進行了一連串的cross training(剪草除weed吸塵拖地洗衣晾衫等等),今天決定來一個LSD。

天氣不錯,清爽有陽光,應該有十六七度吧,是LSD training近乎完美的condition。
Set好i pod 帶上polar心跳計,袋好鎖匙,吻一下小狗就出發了。

我的LSD“主場”是離家不遠的一條大約有兩條跑道闊的單車徑,兩旁都是翠綠草地。沿路一直走會穿過一排精緻的平房,之後是一段林間泥路,陽光從高杉葉間灑到地上真的很美。單車徑在不到一公里的泥路後又再重現,跑過會“吱吱”作聲的河上木橋後有幾片民營菜圃,春夏種滿蔬菜蕃茄大葱之類的農作物,冬天則休田。幾個上下坡段後就來到Coburg Lake的湖邊,兩旁無盡的草坡上佈滿人羣。有人放狗,有人BBQ甚至練習打Golf。經過一條約500米長的“長命斜”後是遠離熱鬧的溪邊小路。這條清幽小徑可是似無盡頭,通常我在走過第二條木橋後不久就折返,打道回府。

今天盡量以絲毫不喘的狀態去跑,心跳維持在135上下,讓懶散的身體吸收一下跑步節奏,同時令雙腳適應跑步帶來的長時間震動。雖然最尾下大雨,亦沒有心急去加快步伐,確切跟據預定的步速完成這次LSD training。最終以70分鐘內跑完12km, 雖然全身濕透雨水,感覺仍算良好沒疲態。話時話,我並不討厭雨中跑步,受雨打精神反而更集中,當然太大雨也不好,還有矇查查的眼鏡也令人很傷腦筋。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-7 13:51 發表

昨天進行了一連串的cross training(剪草除weed吸塵拖地洗衣晾衫等等),今天決定來一個LSD。

天氣不錯,清爽有陽光,應該有十六七度吧,是LSD training近乎完美的condition。
Set好i pod  ...

C hing啲中文真優美, 在外國生活但仍保持到如此水準的中文, 真西利
相反小弟身在華語地區, 但就錯別字多不聲數

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-7 13:51 發表

Set好i pod  ...

今日 (7/9) 天氣真的很好。
我跟人慢跑32km,經過st kilda beach,再沿著海邊跑,沿途的景色十分美麗。
跑完之後食飯,再在Royal Boltanic 走了一圈Tan,聽著mp3,欣賞沿途的花草,心境十分平安。
實在是愉快的一天。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 Alex 於 2008-9-7 14:55 發表

C hing啲中文真優美, 在外國生活但仍保持到如此水準的中文, 真西利
相反小弟身在華語地區, 但就錯別字多不聲數

Alex兄客氣喇
不過係外國生活都有九年, 很少用中文寫野, 都退步左好多, 仲成日有衝動不如用英文算數
之但係始終係中國人, 中文始終係我輩尊嚴, 係度借寫下Blog練下支筆都好

原帖由 michaelyw 於 2008-9-7 21:54 發表
今日 (7/9) 天氣真的很好。
我跟人慢跑32km,經過st kilda beach,再沿著海邊跑,沿途的景色十分美麗。
跑完之後食飯,再在Royal Boltanic 走了一圈Tan,聽著mp3,欣賞沿途的花草,心境十分平安。
實在是愉快 ...

32k? 咁勤力!?
st kilda靚係靚, 不過唔多人咩? 你果邊下晝有無落雨? 呢邊落左陣dog shit呀
揾日叫埋你跑下Tan, 皆因我20/9有場接力跑係果度賽, 試試腳先

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-4 23:28 發表
前幾日北半球長跑網戰士相聚,  今次輪到南半球, 不可思議!

If one day we all can get together in HK, now that is really incredible ah!!

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 edwinc 於 2008-9-7 06:12 發表
不過係外國生活都有九年, 很少用中文寫野, 都退步左好多, 仲成日有衝動不如用英文算數
之但係始終係中國人, 中文始終係我輩尊嚴...........

小弟也是一樣, 永遠不忘本!!

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-9-8 03:18 發表

If one day we all can get together in HK, now that is really incredible ah!!

諗下都覺得好正

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-7 17:09 發表
咁就各位要plan下2009渣打全球長跑長友大團聚喇!

2009唔掂, 很大可能三月要遠征東瀛國, 2010就一定掂!

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-9-8 09:09 發表

咁就各位要plan下2009渣打全球長跑長友大團聚喇!

半年後? 可憐我受薪人仕唔係咁多假呢
2010倒可諗諗, 個master又應該讀完, 可以放個長假...

升級   16.67%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2008-9-8 11:41 發表

2009唔掂, 很大可能三月要遠征東瀛國, 2010就一定掂!

好! 有氣魄
就封你做征日大元帥, 賜跑鞋二十對, gel二百斤, gatorade二千升, 另加longrun衫褲一百套, polar watch百隻, i pod百個, 頭帶千條
即日起行!