香港長跑網  - 長跑長友

樓主: brompton
打印 上一主題 下一主題

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

隊友行過地產鋪,見到d樓重平。如果係香港話己經買吳起市區樓,黎到西班牙,大把樓任擇任住。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

當然樓平係要付出代價,就係西班牙無工撈。想要樓平無工做,還是樓貴但有工撈?

這個世界就係咁。魚與熊掌,不可兼得。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎到西班牙,唯一感受吳到經濟衰退,就係球場。全場爆滿,一票難求,又點似每五個人就有一個人失業的慘烈情況?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

西班牙現在的情況,我係香港生活左幾十年,都無見過香港咁衰。香港衰極有個譜,西班牙可以無譜。

今晚,我係旅遊區食晚餐。客人比較上多,並不冷清。但仔細睇d遊客食乜?有幾枱,係幾杯beer, 一盤potato chips和一籮bread。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我這兩天,係Madrid沿河邊跑,見到不少人坐河邊公園。原來香港阿伯鐘意坐公園,西班牙都係咁。亦見有年輕人,係垃圾箱擇野執。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係沿河公園,當然吳少得阿Sir當值,維持冶安。我今晚食完飯,沿河邊踩單車返屋企,晚上八,九點,河邊跑步徑好似街市咁多人。單車,roller, 跑步,放狗。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如果係澳洲Sydney, 晚上重係公園跑步徑,我唸多數己比人打瓜,強(雞)姦或搶野。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係Madrid,到處都係警察,我唸重多過香港見警察。我黎左咁多次歐洲,無見過市面好似Madrid咁,咁多警察。

吳止警察多,係路旁,樹頂,係市中心區或近郊的無乜人跑步徑或公園。仔細留意下,有好多cctv。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

所以,我係西班牙,練跑步,倍感安心。我係澳洲試過練跑,跑入了無人氣的公園,心都寒埋。急急腳快馬過就算。係澳洲,係某些地區,真係吳好亂咁跑入公園,無論白天黑夜。吳係,死左都吳知乜事。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

真係吳和,係因為Madrid治安極壞,現在才步署咁多警察,維持治安,還是Madrid不褸治安都係好好,同步署警察無關?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎左Madrid兩日,黎左西葡十多天,完全感受吳到治安有乜問題。旅遊區,全無閒雜人等。係網上,流傳的什麼雀屎黨,冒警黨,扮好心黨,搶野黨,小朋友抓手黨,等等。一概見吳到。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我唸黎西葡玩,可能安全過係屯門,上水拖莢購物。起碼,這裡吳會比西班牙人媽叉,罵爆我買曬他們的芝士。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係這裡泊街邊免費停車位,無爛鬼行埋黎收佗地。但我係Valencia和Taragona, 就見到有。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今天又係藍天白雲,紫外線又係爆曬燈。紫外線同上空穿左個洞的澳洲有得"揮"。

d紫外線咁勁,但奇怪,西班牙妹白白滑滑,臉無曬斑,男女都係咁白滑。澳洲,紫外線又係咁勁,但澳洲人臉和手腳的曬斑,多到嚇死人。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

吳知西班牙人,係吳係DNA可以抗曬又或者係飲食上,有特別?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黃昏己到Zaragoza近郊,民宿係小村風情,兩層高,清靜。無車根本黎吳到咁偏僻的小村。

明天入Zaragoza玩半天,就落去Barcelona。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日下午渣三百公里落Barcelona,very excited。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

Zaragoza, 歷史名城。係我西葡之旅,最後一個旅遊項目。到左Barcelona,就預備跑馬,和購買手信。一跑完星期一,就飛回港。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係Barcelona預訂的民宿係市中心,舊城區,行去起終點約十分鐘(個民宿屋主話)

升級   7.9%

該用戶從未簽到

如果咁近,可以考慮吳洗寄存衣物。著好衫,和雨衣就行過去。咁近起步點,我之前試過一次,就係跑東京馬拉松。我住Washington Hotel,我排的起步區,就係酒店門口。一踏隻腳出去,就起步