香港長跑網  - 長跑長友

樓主: brompton
打印 上一主題 下一主題

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

沿海岸的跑步徑,可以用差黎形容。石磚地,而且斷斷續續,又轉黎轉去。吳好跑。西班牙的跑步徑,正好多,沙石地好跑

升級   7.9%

該用戶從未簽到

葡萄牙的運動氣氛都差d, 係西班牙,多人無時無刻都有踩單車和跑步。但葡萄牙,我見到吳多人做運動

Like: 5.0
Like: 5

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日渣車去大石角踩單車,然後去花地瑪(聖母顯靈的村莊)玩和住民宿。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

由Barcelona渣到黎Lisboa, 總共2100公里。入左兩次油,共約$1000 港紙油錢。超抵渣,平過香港渣六成多。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日係大石角踩了半天單車,葡萄牙總算有條似乎似樣d的單車徑。踩得幾過引,沿著海邊的沙灘和經過一個海岸公園。

係不用練跑的日子,踩單車keep體能

升級   7.9%

該用戶從未簽到

下午去左Sintra的一個山中古鎮玩,行左個多小時山路,睇古跡。吳練跑,今日運動量己經夠。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黃昏就渣車黎Fatima的民宿,離聖母顯靈的地方不遠。行去Fatima的教堂,影下相。今日,真係busy day。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

明天book左間山區小屋,可以跑下山路。係就黎比賽的日子,練下斜路。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日係最後一日係葡萄牙,早上係Fatima市踩下單車,再影下聖母教堂,飲下聖水。黎左三晚葡萄牙,感覺葡萄牙比西班牙經濟好一點。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

下午渣車過番去西班牙Calacis,向著馬德里方向走。Calacis係古鎮,睇下有乜野玩?

自駕單車遊有好處,就係自由。出發前無book任何住宿(除左跑馬Barcelona個三晚之外),無plan實際行程,黎到睇下邊樹有野玩,就去。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎個陣,想繞西葡一圈,玩曬南北線。但23日,減去跑馬的三日,飛機一日,十九日係做吳到。

西葡,旅遊資源豐富。南線玩歷史,北線玩nature。可能下次報個Madrid Marathon, 才有機會玩北線。

香港的旅行團,全是玩南線。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

報左Barcelona Marathon之後,問去過西葡的友人,一般都話無乜野玩。所以黎之前,無乜期望。

但黎下黎下,發現又吳係bor。可能這是跟團和自駕單車遊的分別。我由Barcelona渣到黎葡萄牙Lisbon, 約共2000公里。如一般香港旅行團,十四日實得十二日,就要趕3000多公里(我的2000公里係未計Barcelona至Madrid)個一程。咁估計,跟香港旅行團,實為係車河團。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

自駕單車遊,可以半日踩下單車,行下山,坐係大石角碳下咖啡,可以單車游市,又可以練跑。旅行團無可能做得到,還要加遊加餐。境點半個鐘就上山,載團友去預定購物區。

可能係咁,所以友人們一般都話西葡無乜野玩。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

食左幾餐葡菜,好食吳貴。每人一個main course, desert, 沙律,紅酒。食左四餐,平均每人一餐約$120港元。頗抵食,菜色又多選擇。比起西班牙的海鮮餐,葡菜好食多。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎歐洲(可能包括美加澳紐),發達先進的國家,真係吳洗亦吳好跟團。因這些地區,旅遊資源豐富,支援又多,治安一般上無問題(可能除左個別觀光點)。租架車,一張銀聯咭,一部有GPS功能的APPS。就可以。

係歐洲get around, 好容易。可以講話同返深圳差吳多。至於言語問題,裝上即時翻譯的apps, 一般對話係無問題。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

歐洲人渣車,大多好禮讓(相對香港), 除左法國,葡萄牙(暫時知這兩個國家),比較吳讓。但佢地的吳讓車,己比香港人渣車好好多。

左右軑,我感覺無乜分別。渣番一陣,就吳覺左右軑。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係歐洲踩單車(除左德國,單車沖紅燈要罰款), 其它的,點踩都無問題,逆線,沖燈,行人路,等等,吳會理。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

吳似得香港,無燈又話罰,無反光板又話罰,行人路上踩,又話要罰。係香港踩單車,真係無野講。個心態同做賊差吳多。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

琴日黃昏到左西班牙中部城市Caceres,這是一個古鎮。簡單黎講,西葡土地上大把這些古鎮。一個山頂堡壘,一間教堂和密密麻麻的小屋圍繞著教堂和堡壘

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我停在Caceres, 因為不想一日渣七百公里由葡萄牙的Fatima去馬德里。所以找一個中部的小鎮,把旅程減半。