香港長跑網  - 長跑長友

樓主: brompton
打印 上一主題 下一主題

2015.03.15 西班牙 Zurich Barcelona Marathon

升級   7.9%

該用戶從未簽到

西班牙,運動氣氛好濃厚,我係度練跑,見到一般跑友的跑姿,無論男女都比較上好,速度都吳差。好少見到寒背跑,姐姐手左右擺跑,拖腳跑,等。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

步聲吳大,想必一般跑友,都己有一定跑齡。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

我係Caceres跑左次Fun Run, 吳係好見有肥肥的男或女跑友。一般這類fun run都會吸引一些平時不太做運動而身材比較不太標準的。

有肥肥的,但睇過去,吳多見。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係Barcelona Marathon, 就再一次引証,我的觀察是否正確。

Barcelona Marathon祇有42.195一個項目,沒有其它的距離去谷大人數。想必,可給我見識到西班牙跑友的跑步水準。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

渣左三個鐘頭車,就到Barcelona喇!重有五十幾公里炸。隊友想去左單車鋪,買些單車零件先,才行去Expo鑼Bib。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今早係Zaragoza, 睇到單車鋪賣Brompton仔,未改新價,照8.3兌換計算,一部M6sl, 平過係球叔買成兩仟幾蚊。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

隊友話,買部返香港賣都抵。我提佢地,Brompton仔有巴斯隆拿限量版,要買不如出這部限量版。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

己經鑼左BIB,行埋個EXPO。臨走時,皇宮前剛考有音樂噴泉睇,睇埋先走。

民宿係半山,行落去鑼BiB的起步點,約十五分鐘。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

明早九點,玩埋個4K morning practice run,一於有得玩就玩,既然黎到,跑得吳好side。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

今日,最後一lot食野雜項錢己經夾埋,民宿錢己找曬,租車錢又己預先過左錢。可粗略估計今次西葡二十三天之旅,費用多少?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

機票: $7500
民宿: $2500
租車: $2100
食,路費,油錢: $5000 (己包Al Alhambra參觀皇宮,睇皇馬球賽和一般每次幾蚊雞的入場費)

一共約$17,000, 23日行程

Like: 5.0
Like: 5
呢個價錢又唔貴WO,,等睇明天MARATHON REPORT.. 加油!!!  發表於 2015-3-14 12:50

升級   7.9%

該用戶從未簽到

汽車行駛里數,3800公里
單車騎行里數,250公里
跑步里數, 120公里+42.195公里

升級   7.9%

該用戶從未簽到

行程如下:

香港至Barcelona航機上(1晚),Castellvi(1晚),Valencia(2晚),Cartagena(1晚),Granada(2晚),Sevilla(2晚),Lisboa(2晚), Fatima(1晚),Caceres(1晚), Toledo(2晚),Madrid(2晚),Zaragoza(1晚),Barcelona(3晚),航機回港(1晚)

升級   7.9%

該用戶從未簽到

剛跑完Breakfast Run。大會頗有誠意,模擬1992年Olympic Marathon的最後4.195公里,路標由38公里開始BreakFast Run, 每公里有里程路標。跑過皇宮,終點係1992年Olympic Stadium。

而且跑後有早餐茶點供應,實在落本!

升級   7.9%

該用戶從未簽到

黎左西班牙咁耐,都係藍天白雲,今早Breakfast Run竟然落大雨。一路跑無停過,但跑完又出番太陽,繼續藍天白雲,帶半邊陰天。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

嚇死我喇。今午渣車去Barcelona市郊的山頂崖邊修道院睇風景,臨走時,突然落勁雨雪。心知不妙。因知道落大雪,路面會好快積雪,可引致輪胎打滑,出現意外。

升級   7.9%

該用戶從未簽到

急急跑回,渣車落山。一眾遊人,都深明這個道理,個個好似跑手Bolt咁,100米飛奔,急急開車走頭

升級   7.9%

該用戶從未簽到

一路落山,雪越落越大,路面好快就積雪。d車打曬死火燈,龜速前進。就快落到山落,全條路面己積雪!

升級   7.9%

該用戶從未簽到

係路旁見到有車己經打滑,滑出左路面。亦見警車不停咁閃。心唸,死喇如果封路,點返Barcelona?

升級   7.9%

該用戶從未簽到

部車祇可以行20-30公里時速,一比油就打滑。d雪無停過,崖下崖下,才走出雨雪區。

執番身彩。好在,曾經有雨雪渣車的經驗。知道一旦落大雪,就要盡快離開有關區域,不要話,好玩好玩,有雪落,吳捨得走。