香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 上水馬王
打印 上一主題 下一主題

馬王日記

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-7-16 17:07 發表

下星期三齊齊再吃苦

吃得苦中苦...........方為...............

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王兄,腳傷有大礙丫嘛?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-7-26 13:27 發表
馬王兄,腳傷有大礙丫嘛?

謝謝平兄的問候!

當晚只係腳板底有d陣痛,而家無事了,聽晚照舊可以練習~

升級   0%

該用戶從未簽到

08-08-2009>>> 麥徑7+8+9+10段(6:30)

今日好熱鬧,共三隊人一齊操山,早上九點半會合後搭小巴向城門水塘出發~

眾人影完隊相及大合照後,就馬上開始今日的艱辛旅程!

第七及八段幾年前跟Dee兄行過,熟口熟面,分別只是上次去撲蝶,今次去吃苦!

由於呢兩日休息不足,全程都係十下十下,好想訓覺,整段七至八都包晒尾,死跟保持距離都十分吃力...

大熱天時做運動係我的弱項,體能明顯比其他人快謝,不過今次明知只得一個補給站,仲要落去大帽山至有,飲水都唔敢飲太多
今日第一次用水袋,幾方便好用,可以邊跑邊飲,每次少少咁飲好過停低一氣狂飲!
由於之前怕左d膠味同埋有致癌物質,所以一直無用,不過為左方便練習點都要試下,諗住用完到毅行者就唔用~
個水袋洗左幾次,第一次浸鹽水幾個鐘,之後沖洗兩次,跟住就用左d過期凍頂烏龍茶葉浸左兩次過夜,今朝用時一d膠味都無!

幾經辛苦上到大帽山頂! 其實果一刻好想番屋企訓覺,仲有九至十段捱唔知頂唔頂得順......
落士多之前問問R呢兩段會唔會好辛苦,佢話幾乎全程落斜,唔難行!
聽佢講完至無咁驚,一於捱埋佢!

嘆完罐可樂及食左個包,共休了約十四分鐘,隊長壞人話唔好休得太耐,一聲令下就馬上再出發!
好彩呢十幾分鐘都回得幾快,再跑時已經唔覺辛苦~

由於第九段幾乎全程落斜及多樹陰,大家都走得好輕鬆,而我就埋下爆計的伏線....
呢段路間直係同之前地獄與天堂的分別,走起來好爽,一直落斜好舒服好興奮(因為可以有得帶下頭),自己就走快左都唔知
完了第九段就發覺出事,越跑越慢...

到第十段,仲有約十六公里,當時雙退都開始酸軟起來,都知道呢一整段路要捱打!
進入水塘段,全程都要捱熱、捱悶及捱打.......每經過小溪流我們都會拜一拜河神,洗過面洗過頭後再繼續征途
仲有,當時大家都唔係咁夠水,我就學大圍兄咁飲左幾口山水,好清甜,超正!

在最後十公里的時候,發經已經有d要爆要爆的先兆,須要跑下停下,行下休息下.....
開始再上山一段,筋都抽埋,大鑊!
last6.5K間直吋步難行,雙腿好似俾火燒的一樣,全完撞晒牆,極度唔想行
但知道行到呢度,仲差少少到終點,又有隊友等緊自己,死都要死埋佢!
唯有要靠支行山杖撐住,好似老人家一樣震下震咁行埋落去......有d遺憾係用左兩次的行山杖最後都俾我整斷埋 =.="

仲有5K,真係頂唔順,立刻叫壞人等我五分鐘,休一休,拉拉筋......
佢好好手勢,識得穴位解老抽,俾佢整左兩野立即舒服左好多,之後行都行快左,早知早d俾佢攪!
其實由呢度至終點全程都好好行,可以跑,不過係我拖慢左眾隊友,真係唔好意思....

到達終點前見到兩個人好熟口面,原來係parco爸及豆豆媽! 多謝佢地專程黎support!
我地飲過汽水及吃過香蕉,再影埋合照後,就完了今日的長課~

一百公里點去行? 有d擔心!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

哈~~~你今課就好似行完毅行既感覺喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-8-8 21:58 發表
    哈~~~你今課就好似行完毅行既感覺喇

我都覺,臨接近終點就最辛苦

希望比賽前操足d!

升級   0%

該用戶從未簽到

煎柴~~
    馬王兄唔駛咁擔心,夏天係辛苦架啦,秋後收成~~
    操山操親都357個鐘,如果狀態唔好,初時寧願要人等好過死跟呀,死跟仲尾段仲死,個個都有機會狀態唔好,一team 人唔會介意~~
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王放心喎~ 你休息唔夠先至會爆0者~

正式時那怕係 100 公里,
    200 公里你都一定可以健步如飛0架~

升級   78.3%

該用戶從未簽到

馬王兄, 我地一 Team 人, 一條心, 唔駛唔好意思, 總之都係個句 - 共同進退 來緊仲有好多課要操, 不用太擔心

升級   100%

該用戶從未簽到

唔夠訓好危險, 下次唔好啦. 記得有次我捱完通頂去爬獨木舟, 搞到休克添

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-8 23:28 發表
    煎柴~~hgjD115" />" />hj
    馬王兄唔駛咁擔心,夏天係辛苦架啦,秋後收成~~hgj091" />" />hj
    操山操親都357個鐘,如果狀態唔好,初時寧願要人等好過死跟呀,死跟仲尾段仲死,個個都有機會狀態唔好,一team 人唔會介意~~D119hj ...

係呀dee兄,經過今次已領會到團體的重要性,慶幸自己有三個好隊友~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 BeeFing 哥 於 2009-8-8 23:42 發表
    馬王放心喎~ 你休息唔夠先至會爆0者~

正式時那怕係 100 公里,
    200 公里你都一定可以健步如飛0架~

多謝B哥的安慰及鼓勵~

經過呢次爆計的教訓後,更了解自己的不足,好彩仲有時間去改進

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 -R- 於 2009-8-9 00:11 發表
    馬王兄, 我地一 Team 人, 一條心, 唔駛唔好意思, 總之都係個句 - 共同進退 來緊仲有好多課要操, 不用太擔心 " />" />

係既R兄! 一Team人,一條心! 再為十八目標加油!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 waynekkw 於 2009-8-9 01:10 發表
    唔夠訓好危險, 下次唔好啦. 記得有次我捱完通頂去爬獨木舟, 搞到休克添
    " />" />

呢個星期真係忙左d,無乜點做運動之外,休息又唔夠,希望呢緊之後會日常番d~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-8-9 23:08 發表

呢個星期真係忙左d,無乜點做運動之外,休息又唔夠,希望呢緊之後會日常番d~

馬王兄:
    大家一team人真係唔需要太介意,今次爆計既經驗其實未必係壞事,可以對日後既操練起到參考作用。
    -R-兄有句說話,幾啱用來提點我地呢d第一次玩毅得既朋友....."寧慢勿爆"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2009-8-10 10:23 發表

馬王兄:
    大家一team人真係唔需要太介意,今次爆計既經驗其實未必係壞事,可以對日後既操練起到參考作用。
    -R-兄有句說話,幾啱用來提點我地呢d第一次玩毅得既朋友....."寧慢勿爆"

小弟會緊記,唔會俾自己再爆!

升級   0%

該用戶從未簽到

馬王兄,感謝閣下對長跑長友B隊的支持!謝謝!  

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-8-24 12:05 發表
    馬王兄,感謝閣下對長跑長友B隊的支持!謝謝!  

登錄/註冊後可看大圖

平兄客氣,大家繼續努力!

升級   0%

該用戶從未簽到

24-08-2009>>> 屯門基本操練 + 五公里測試(20'56")

分段時間:

48"
    1'40"
    1'41"
    1'42"
    1'42"
    1'41"
    1'43"
    1'44"
    1'42"
    1'45"
    1'39"
    1'37"
    1'26"

BeeFing哥一開波就放火,應該係1'30"的速度,好彩自己無受佢超快步速影響
    今次的5K好似跑得舒服過上次,不過只係快左6秒,步進唔多,所以都唔算滿意