香港長跑網  - 長跑長友

樓主: saki
打印 上一主題 下一主題

22.2.09 珠海半馬拉松 請於該日0715在起跑線上集合影大合照

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-1-14 11:36 發表
allan ching,
見你拍下假日酒店的房間相片,房的空間相當大,我想四個人住都足夠,除開都唔係太貴,我會諗諗!!
小第都報了名,入了錢入銀行,收到e-mail confirm 了,到時大家齊齊跑啦!!

係呀!間房好大架,一張床可以睡兩人,地氈好厚,有睡袋的話可以睡地上,咁樣計,六個人一間房都得,原本一間房已經有兩人的晚餐及早餐 ,其餘的人可以$50買晚餐及早餐卷(唔洗再計加15%),一d都唔貴。
ching 可以約下其他ching夾份架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-14 12:41 發表

小弟都知條路很正,過年時,我和親友很多時都會過珠海,去情侣路踏吓單車的,所以....小弟很難兩個月去兩次珠海,大人一定唔批。" />" />" />" />fhjfrt

咁屈兄係咪可以過年時唔過,改係過年後2月21日先同親友去珠海咪得囉! 仲多左d啦啦隊添。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-14 12:42 發表

小弟座過,經虎門大橋,三小時已算好了,小弟試過兩點上車,六點先到珠海。

多謝屈兄提醒,原來果d直通車咁抵坐既,幾十蚊坐四個鐘,咁我都係決定坐船去澳門過關閘快好多,以免被我的朋友們插死。

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 allanccl 於 2009-1-14 13:43 發表

多謝屈兄提醒,原來果d直通車咁抵坐既,幾十蚊坐四個鐘,咁我都係決定坐船去澳門過關閘快好多,以免被我的朋友們插死。

唔知坐船去返,班次會唔會好密呢,我覺得比較直接一些。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-1-14 14:14 發表

唔知坐船去返,班次會唔會好密呢,我覺得比較直接一些。

坐船我知既有三種:
    第一種係去蛇口坐船,Fabio師兄話非常方便,每天24班,周末25班,單程95元人民幣。如果師兄住在新界西過蛇口搭此船就一流喇,直接到珠海九州港碼頭。
    注:全程航行时间约为60分钟,航期如有变化,以当天客运站公布为主
                            特别公告:珠海九州港有每半小时一班的巴士免费接送到拱北口岸

http://www.szgky.com/zhferry.asp
    詳情睇#180Fabio師兄的貼子。
    第二種係去香港港澳碼頭坐TurboJet,$154一位(星期六、日是貴dd),每十五分鐘一班,一小時十五分到澳門,再坐巴士或打的去關閘過拱北,然後打的去假日酒店(約$15需時約8分鐘)。
    第三種係去香港港澳碼頭坐金光飛航
    ,每十五分鐘一班港澳碼頭X牛飛$80-100,如果有金沙會員咭或濠會咭免費取飛,大韓假期現在做緊$219來回船飛一套,約一小時多d便到澳門沊仔,再坐巴士(公共巴士班次較疏)或酒店車去關閘過拱北(坐賭場車最快班次最密,不過要去賭場再轉車去關閘),然後打的去假日酒店(約$15需時約8分鐘)。
    小弟一行有十五人,多數揀第三種,因有幾個朋友可取免費飛。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-14 15:40 發表

我邊有咁大影響力呀﹗" />" />

屈兄得既,你謙姐! 我先幾日去試跑,都係先請大大申請假期一齊去珠海,點知佢話取唔到假,叫我自己去,所以咪得番一個人去囉;緊係唔好做到要求批准咁啦,叫埋佢去,等佢自己找籍口唔去。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   11.35%

該用戶從未簽到

[quote]原帖由 allanccl 於 2009-1-14 15:52 發表

請問師兄,珠海九州港碼頭離假日酒店遠嗎?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-14 16:18 發表

今年新年,都要過氹仔整番張會員咭先得。

好簡單方便姐,最方便簡單就係坐威xx人賭場車去到賭場裡面中間既Reception,填小小姓名等等資料,她會用webcam同你映張相,一分鐘之內,濠會咭會員証便做好給你。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 desmond 於 2009-1-14 16:20 發表
    [quote]原帖由 allanccl 於 2009-1-14 15:52 發表

登錄/註冊後可看大圖

請問師兄,珠海九州港碼頭離假日酒店遠嗎?

講真的,我未去過,但係賓館果位柜台小姐話好近喎,打的就得架啦!
    我也坐過幾次的士週圍去,都係十零蚊,好平呀!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kenneth 於 2009-1-14 16:57 發表

明白﹗做埋個証,下次過去,省唔少﹗

緊係啦,慳得一蚊得一蚊呀!
    2月21日我給我的朋友第一個節目都係做証呀!
    起碼下次去澳門慳番張船飛。

升級   100%

開心

原帖由 allanccl 於 2009-1-14 15:52 發表

坐船,我知既有三種:
    第一種係去蛇口坐船,Fabio師兄話非常方便,每天24班,周末25班,單程95元人民幣。如果師兄住在新界西過蛇口搭此船就一流喇,直接到珠海九州港碼頭。注:全程航行时间约& ...

多謝allan ching的寶貴資料!!
    如果選擇第三種方式去(/我有濠會咭), 回程返香港有咩選擇係最平呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-1-15 11:19 發表

多謝allan ching的寶貴資料!!
    如果選擇第三種方式去(/我有濠會咭), 回程返香港有咩選擇係最平呢?

di692兄,小弟會揀經澳門果種方法,因為船期密同埋快,其實價錢差唔多。
    以下還有第四種方法:你可以上網訂票,九州港碼頭就在機場旁邊,離酒店不遠,不過班次少些。
    珠江船務
    http://www.cksp.com.hk/ship_schedule/main.html

中港城碼頭    珠海九洲港    海珠海威海弛海威海琨海昌海珠海弛    07:30 08:30 09:30 11:30 13:30 15:30 17:30 19:00 *
    珠海九洲港    中港城碼頭    海弛海威海琨海昌海珠海昌海弛    08:00 10:00 11:45 14:00 16:00 17:00 17:30

港澳碼頭    珠海九洲港    海琨海洋海昌海威海洋海洋海琨    08:40 10:30 12:30 14:30 16:30 19:30 21:30
    珠海九洲港    港澳碼頭    海洋海昌海威海洋海洋海琨海珠海洋    09:00 11:00 13:00 15:00 18:00 19:30 20:30 21:30

香港至內地    普通等  183
    內地至香港    普通等  180

升級   69.47%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-1-15 17:57 發表

di692兄,小弟會揀經澳門果種方法,因為船期密同埋快,其實價錢差唔多。
    以下還有第四種方法:你可以上網訂票,九州港碼頭就在機場旁邊,離酒店不遠,不過班次少些。
    珠江船務
    http://www.cksp.com.hk/ship_sch ...

這個應該有誤,珠海三灶機場距九洲港非常遙遠。
    新界西的朋友過深圳灣口岸後乘31路巴士在蛇口碼頭下可搭船去珠海,比較方便及省錢。

深圳灣口岸--月亮灣花園總站 07:00--19:00 冷巴2元
    深圳巴士集團股份有限公司公共汽車分公司

上行:深圳灣口岸 - 東濱路東 - 後海濱路口 - 北師大附中 - 海月花園 - 半島花園 - 灣廈村委 - 永樂新村 - 東角頭 - 蛇口新街 - 蛇口醫院 - 蛇口戲院 - 招商大廈 - 南玻大廈 - 新時代廣場 - 蛇口碼頭 - 麵粉廠 - 松湖路口 - 蛇口西站 - 月亮灣花園 - 月亮灣花園總站(共21站)
    下行:月亮灣花園總站 - 月亮灣花園 - 蛇口西站 - 松湖路口 - 麵粉廠 - 蛇口碼頭 - 新時代廣場 - 南玻大廈 - 招商大廈 - 蛇口戲院 - 蛇口醫院 - 蛇口新街 - 東角頭 - 永樂新村 - 灣廈村委 - 半島花園 - 海月花園 - 北師大附中 - 後海濱路口 - 深圳灣口岸(共20站)

另尖沙咀也有新渡輪運營去澳門的航線吧,班次很多,價格也不貴啊,還可以網上訂購。
    http://www.nwff.com.hk/chinese/schedule/search_route.asp?line=macau
    http://www.nwff.com.hk/chinese/ournews/cn101000.asp?newsid=326

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Fabio 於 2009-1-15 23:40 發表

新界西的朋友過深圳灣口岸後乘31路巴士在蛇口碼頭下可搭船去珠海,比較方便及省錢。深圳灣口岸--月亮灣花園總站 07:00--19:00 冷巴2元
    深圳巴士集團股份有限公司公 ...

多謝Fabio師兄提點更正,但是內容空白了,請分段再貼上。

升級   100%

開心

原帖由 Fabio 於 2009-1-15 23:40 發表

新界西的朋友過深圳灣口岸後乘31路巴士在蛇口碼頭下可搭船去珠海,比較方便及省錢。
    深圳灣口岸--月亮灣花園總站 07:00--19:00 冷巴2元
    深圳巴士集團股份有限公 ...

多謝Fabio ching的資料。
    請問由蛇口碼頭塔船去珠海要幾耐時間呢?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 di692 於 2009-1-16 10:36 發表

多謝Fabio ching的資料。
    請問由蛇口碼頭塔船去珠海要幾耐時間呢?

他的網上話60分鐘船程。

升級   0%

該用戶從未簽到

深圳巴士集團股份有限公 ...

請問由深圳灣口岸乘31路巴士到蛇口碼頭需時多久?班次密嗎?