香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-12-9 12:48 發表

我對RIDER 本身係用黎跑山同長課,係大左半個碼,應該無問題,但對spacer 因為要黎跑短就o岩o岩fit,成5舊水我要出糧至捨得再買喎...
其實差半個碼既鞋對鞋墊係咪一定唔o岩架呢??

如果美記個鞋頭淋d應該無問題,以前小弟著NB鞋頭個面比較厚及硬,d腳趾無鬆位就出事了。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-12-9 11:58 發表

E個墊唔係咁好用的,經常走位的,如果可以的話,請佢造個全掌的,雖然佢話排三個月期給你覆診,但係可以打電話去排個快期,話仲係好痛,個墊成日走位,唔掂,佢(接電話果個)通常唔聽你講,排個近d既期要你自己同醫 ...

原來如此 !! ..... 亮哥好熟佢D運作!..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-12-9 14:19 發表

原來如此 !! ..... 亮哥好熟佢D運作!..

一年幾了,熟客黎架!

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2009-10-30 14:41 發表
小弟係去東區醫院的義肢及矯型科造鞋墊,公務員免費,市民第一次HK$100,第二次打後HK$60,要經政府醫生轉介信,所以要睇政府門診或公務員診所(for公務員only),經醫生確診係足底筋膜炎才會寫轉介信去排期的。義肢及 ...

小弟都因為足底根膜炎影響左有2-3個月了.
請問師兄你是否初初係政府診所睇完再轉介去東區醫院架??
小弟都可以排公務員隊.

根膜炎令我完全放棄晒09-10年所有跑步活動~~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2010-1-1 19:30 發表

小弟都可以排公務員隊.

我無得排快隊,過程係咁:
8月頭 : 睇街症,醫生叫我去照下先
9月中 : 出左x-ray 報告話骨無事,幫我排專科(義肢及矯形科)
12月中 : 醫生叫我多拉腳底塊筋膜,同埋幫我造鞋墊
1月中 : 攞鞋墊

我有照醫生吩咐拉筋時重點拉筋膜,用左鞋墊,著spacer 跑都無咩不良反應(之前著親對舊spacer 跑完都好痛,尤其比賽),而家已經康復得八九成,我相信好似亮哥同我咁去義肢及矯形科造鞋墊對足底根膜炎係好有用~~

升級   0%

該用戶從未簽到

仲有我晌排期期間有做敷冰,熱敷,買左幾款鞋墊,基本上對對鞋都有用,晌屋企就著對好厚既拖鞋,相信呢D 都對我既傷好有幫助~~

晌度要多謝亮哥俾左好多寶貴意見我呀~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2010-1-1 19:30 發表

小弟都可以排公務員隊.

Sorry! 睇漏了這貼。
小弟以前是公務員,睇開柴灣公務員診所,果度d醫生個個都好好人的,真係好想幫閣下對腳快d好番,可以跑番步,所以佢地好樂意寫紙轉介去隔籬部門,即係義肢及矯形科,唔洗錢,小弟用佢d鞋墊後好快無痛了,但係而家快步操山都仍然用佢黎保護對腳,以防翻發。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2010-2-1 22:01 發表
仲有我晌排期期間有做敷冰,熱敷,買左幾款鞋墊,基本上對對鞋都有用,晌屋企就著對好厚既拖鞋,相信呢D 都對我既傷好有幫助~~

晌度要多謝亮哥俾左好多寶貴意見我呀~~

恭喜DEE兄,唔洗再比果d痛折磨!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 allanccl 於 2010-2-2 00:18 發表

恭喜DEE兄,唔洗再比果d痛折磨!

對一個跑手黎講腳底筋膜炎既康復期係漫長而痛苦,最慘係佢唔會一好就好番,不斷咁折磨你,影響你正常既練習,所以各位師兄師姐開始有少少反應好即刻去處理呀,去到跑唔到先搞好麻煩~~

升級   68.42%

該用戶從未簽到

我終於排左期2月尾做物理治療,3月1日做鞋墊.

多得亮哥既提醒小弟的起心奸去睇.
之前睇左d 伙記介紹既骨科神醫,完全都沒有幫助.
反而佢地d 腰骨,膝蓋又話有好轉....??haha~~

小弟見今年渣打全馬條新路上昂船洲大橋,都幾斜喎~~
真係好想參與...只好等下一年吧!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2010-2-8 14:27 發表

小弟見今年渣打全馬條新路上昂船洲 ...

好呀! 好開心聽到閣下會愛錫對腳....造鞋墊同物理治療都幫到手架,唔洗幾耐就好番,可以跑番,出年先跑這橋囉,留得青山在,那怕無柴燒。
唔好令佢傷上加傷,忍下先,造左鞋墊同物理治療後,好番先跑,一定要長跑長有!

升級   5.2%

該用戶從未簽到

原帖由 占基利 於 2010-2-8 14:27 發表

小弟見今年渣打全馬條新路上昂船洲 ...

師兄請問你係唔係同亮哥一在東區診所睇大夫呀?

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Try wrapping your arch with 2 in. tape, it helps to support and stabilize the painful arch as well.

http://www.phidippides.com/pfvideo.html

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 高佬 於 2010-2-8 17:05 發表

師兄請問你係唔係同亮哥一在東區診所睇大夫呀?

唔好意思呀,高佬師兄,現家先至上來望下....
今日我終於係屯門醫院復康大樓做第一次物理治療, 初初治療師問一般有關腳痛既情況及原故.
之後做15分鐘電力按摩(即係有2塊貼果一款貼落去痛既地方)初初都未適應,度數唔敢用太大.
但慢慢習慣就開大一點會比較好,但真係電到腳板底都抽抽地筋,都幾激下.

之後會再做一個超聲波,呢個作用係有消炎既功效.

暫時我覺得都未有明顯有幫助,不過慢慢比d時間,每星期都要去一次.

身邊有幾位同事都參加左今年全馬,有d仲係第一次玩就全馬.....仲話要4小時內完成~~haha!!
希望佢唔坐巴士完成到都偷笑....

升級   100%

奮鬥
  • 簽到天數: 3 天

我可能也患上足底根莫炎,起床落地、緩跑隻腳根都好痛 ,想問問跌打有冇效?有冇外用藥膏介紹?thx

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 baki 於 2010-8-6 14:27 發表
    我可能也患上足底根莫炎,起床落地、緩跑隻腳根都好痛" />" /> ,想問問跌打有冇效?有冇外用藥膏介紹?thx

建議閣下去睇醫生(西醫),唔好亂咁腳底按摩及跌打,越整越傷,如果醫生診斷真係足底筋膜炎,開頭會給止痛葯及冬青膏,用後覆診,等醫生轉介去專科----物理治療及義肢矯形科造鞋墊。
    痛就唔好跑了,用止痛葯止痛來跑,會越離越痛的,用冰敷可以止痛的。但最重要治本,就係物理治療及義肢矯形科造鞋墊。祝早日康復,長跑長有!

升級   0%

該用戶從未簽到

近排可能行山多,時間長,足底根膜炎又好痛.....
    上星期去毅行介紹會....見到E個野....有沒CHING用過 ?

升級   76.67%

該用戶從未簽到

我2年前筋膜發炎停跑了半年,之後已基本痊愈,但耐唔耐都發覺脚底有d痛。上两個月有個帖有位Ching 提供了一個中藥編方---用川芎剪成条狀用茶包装好,放在鞋中當鞋墊用,我試了一個星期,有明顯好轉,大家可以用幾十元試吓。

升級   97.05%

該用戶從未簽到

靜水兄:

好耐無見你出post啦 ! 無知記唔記得小弟 ?
    隻腳好番好多, 恭喜哂 ! 而家是否尚在國內工作 ?
    回港有時間約出黎跑番轉,我在新界西活動多些。

pwong

升級   7.45%

該用戶從未簽到

Terry 兄:試試"體外聚焦式衝擊波治療"。
    原帖由 TerrySze 於 2010-8-25 17:54 發表
    近排可能行山多,時間長,足底根膜炎又好痛.....
    上星期去毅行介紹會....見到E個野....有沒CHING用過 ?