香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 124971
打印 上一主題 下一主題

足底根膜炎問題..幫幫我,唔識編排幾時冰,熱敷,拉根

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-5-12 13:57 發表
琴日睇完醫生,佢話我吃下藥,休息下應該沒事.醫生話我應該唔會生骨刺,因為仲後生. 女士有e個問題反而有機會生骨刺,因為女士骨質比較梳鬆. 聽完後鬆一口氣.而家要停跑一個星期...

Ps:  多謝Win ...

唔好客氣~師兄! 大家都抖一排休息下,希望對腳快D好番可以繼續跑

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Terry and Wing cmui ~

Just try to remember that what you are doing now is only fixing the current problem, not the cause (治標不治本).  You might get better soon but that doesn't mean the pain will never come back to haunt you in the future.  So please find out what caused the pain at the beginning (was it the shoes? the support?  the running forms? .......etc.) and go from there.  My thoughts.

升級   0%

該用戶從未簽到

lvrunner ching,
多謝你的的意見.消炎係治標不治本, 我係e個月同朋友分析過自己的問題:腳板底的問題係自己跑步時姿勢唔正確,沖圈時用中/前掌落地,腳腕唔夠放鬆,小腿過度發力.年頭一加強訓練,小腿受壓過大,拉傷腳板底條筋,便出事啦.等腳好了後會,改善姿勢.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 lvrunner 於 2009-5-13 06:09 發表
Terry and Wing cmui ~

Just try to remember that what you are doing now is only fixing the current problem, not the cause (治標不治本).  You might get better soon but that doesn't mean the pain wil ...

唔該晒lvuner師兄~我諗我o既跑姿,加上平日著o既平底鞋令到腳跟筋膜炎, 覺得痛仲去跑步就更加唔妥, 今次會好好利用休息時間俾對腳抖抖, 同埋會學習有關o既護理知識

升級   0%

該用戶從未簽到

4日沒跑啦.......腳痕.....

升級   0%

該用戶從未簽到

忍...忍.....忍.....忍.........

升級   84.4%

該用戶從未簽到

我都有呢個問題,幾個星期了,又唔跑得,好慘!

升級   0%

該用戶從未簽到

我聽過用小腿發力跑步好易同埋腳尖不自然過份勾起(硬要令自己腳爭落地)好易會有筋膜炎

升級   0%

該用戶從未簽到

上個月睇完2次醫生..吃了2次消炎藥都係痛...
上星期聽SEALION ctse 有一針見效的方法,忍唔住今日走去打一針.
醫生話基本上一兩日就可以消炎,.期待中.
ps...打針消炎係治標不治本的方法

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-25 22:45 發表
上星期聽SEALION ctse 有一針見效的方法,忍唔住今日走去打一針.

Terry:
醫生都咁講應該冇問題好快會好返,等緊你一齊操一齊跑中興盃架。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-25 22:45 發表

terry... 你咁耐都唔好做咩唔叫醫生寫轉介去睇物理治療丫 ?
或者搵中醫中炙搞搞佢都好 ma...
消0左炎你都要識得去防止佢再發炎先得 ga
好容易番發丫...

p.s. wongc ctse 之前都係筋膜炎...
有位 ching 介紹佢睇中醫... 轉睇中醫好快搞掂..
病向淺中醫

升級   0%

該用戶從未簽到

大圍

原帖由 大圍新跑手 於 2009-6-25 23:16 發表

Terry:
醫生都咁講應該冇問題好快會好返,等緊你一齊操一齊跑中興盃架。hgj091" />" />" />" />hj

大圍:跑中興盃沒問題 !! 不過而家天氣好熱,衝快都頂唔順...

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-26 00:17 發表

terry... 你咁耐都唔好做咩唔叫醫生寫轉介去睇物理治療丫 ?
或者搵中醫中炙搞搞佢都好 ma...
消0左炎你都要識得去防止佢再發炎先得 ga
好容易番發丫...

p.s. wongc ctse 之前都係筋膜炎...
有位 ching 介 ...

ee, 你講得好正確,消0左炎之後,要識得去防止佢再發炎先得 .
我覺得中醫中炙目的都係消炎,但要搞幾次,好煩.都係打針快d
物理治療有考慮過,長遠可以防治問題...如果再出現同一問題.會去睇物理治療.

而家會特別留意跑之前拉一拉腳板底同跑的時候放鬆小腿/腳腕落地....

PS: 姑娘講: 打的針有類固純成份,一年內唔可以打多過4針,否則有機會導致骨枯,一般醫生唔會幫同一個病人一年內打多過2針

升級   18.2%

該用戶從未簽到

Terry Ching,

好多人都話類固醇有好多副作用, 都係盡量避免好D.  至於筋膜炎, 都係比較手尾長, 應該唔會一針就好.  我都足足攪左幾個月先好D, 都未完全好哂.

我睇要視乎你筋膜炎的起因, 如果你唔係好似我咁扁平足, 咁醫好左應該無咁容易番發.  我睇物理治療, 佢教話要強化腳底, 就無咁容易再傷.  你有無做過抓毛巾?  即係平放條毛巾係地, 用腳趾抓佢埋嚟, 每次做5-10分鐘, 早晚做.  其實我都無咁勤力, 不過做左真係好似好D.  你試下.

如果你有興趣睇中醫針炙, 我都可以介紹另一個Ching的醫師比你, 但效果會好慢, 但勝在無副作用.

總之, ching要小心保重, 長跑長有呀!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

唔該 wongc ctse 教路!  我沒做過抓毛巾, 而家試下先..

我休息了一個月, 真係頂唔順 ! 我都知類固醇唔係好野....

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 wongc 於 2009-6-26 11:20 發表
Terry Ching,

好多人都話類固醇有好多副作用, 都係盡量避免好D.  至於筋膜炎, 都係比較手尾長, 應該唔會一針就好.  我都足足攪左幾個月先好D, 都未完全好哂.

我睇要視乎你筋膜炎的起因, 如果你唔係好似我咁扁平 ...

呢個傷真係好傷腦筋...亂睇得多資料越唔知點算...

抓毛巾小弟都聽過,不過唔係好明,請問師姐可唔可以講詳細少少呢??

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 11:28 發表
唔該 wongc ctse 教路!  我沒做過抓毛巾, 而家試下先..

我休息了一個月, 真係頂唔順 ! 我都知類固醇唔係好野....

Terry 師兄,我同你好相似,食左兩劑消炎藥,一劑止痛藥都無效,敷冰,敷野都試過晒,睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次,打針真係唔想,我都成個幾月啦,再唔好試下去睇中醫師~~

好討厭,已經開始影響我心情啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 10:20 發表

大圍:跑中興盃沒問題 !! 不過而家天氣好熱,衝快都頂唔順...

ee, 你講得好正確,消0左炎之後,要識得去防止佢再發炎先得 .
物理治療有考慮過,長遠 ...

Terry: 聽埋其他人咁講,我諗你好返都唔好咁快衝圈住,慢慢操等對腳適應返先加強度會穏陣d。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2009-6-26 11:35 發表

Terry 兄 你隻腳真係攪左好耐喎..忍忍啦,,,祝你早日康復....

7兄.我打完針應該好快沒事啦 !!...

原帖由 花子阿DEE 於 2009-6-26 11:37 發表

Terry 師兄,我同你好相似,食左兩劑消炎藥,一劑止痛藥都無效,敷冰,敷野都試過晒,睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次,打針真係唔想,我都成個幾月啦,再唔好試下去睇中醫師~~

好討厭,已經開始影響我心情啦~~

阿DEE , 我好同意睇專科好遠又貴又唔知睇幾多次...
中學時又係同一問題去睇趺打...都係個句:條筋傷佐,要休息. 整一pat野係腳,多謝2百蚊. 話要睇5/ 6次.計番條數好貴.睇一次就算了. 打針係下下策,要重要可以一兩日消炎.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TerrySze 於 2009-6-26 10:20 發表

物理治療有考慮過,長遠 ...

terry 兄...
小妹之前膝頭有事.. 睇過中醫同埋物理治療..
中醫 : 消炎快... 用針炙放鬆肌肉..比物理治療快
物理治療 : 都係消炎, 都會用針放鬆肌肉.. 佢仲會教埋你點係強化肌肉....較貴.. 治療期長

抓毛巾就好似你跌0左條毛巾響地... 用腳執...
terry 兄... 俾 d 耐性啦 .. 長跑長有 ar~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ee_tpk 於 2009-6-26 12:59 發表

terry 兄...
小妹之前膝頭有事.. 睇過中醫同埋物理治療..
中醫 : 消炎快... 用針炙放鬆肌肉..比物理治療快
物理治療 : 都係消炎, 都會用針放鬆肌肉.. 佢仲會教埋你點係強化肌肉....較貴.. 治療期長

抓毛巾就 ...

唉....最衰保險唔包物理治療