香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 花子阿DEE
打印 上一主題 下一主題

花子阿DEE跑世界~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 12:29 發表

欲練神功 必先自宮 就算自宮 未必成功~~

雖然放棄左咁多野,但本身仲有好多野要處理,都未必一定抽到好多時間,但點都要做d 野先,自宮左都唔成功都沒辦法~~

喂喂,以後叫你兄弟抑或姊妹呀,東方不敗

升級   53.45%

該用戶從未簽到

年年都玩龍舟, 今年試下改玩跑步比賽啦, 而家專心D 練, 好快會有好成績架啦

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-18 12:13 發表
    講真唔計跑山,我都係舊年你教我interval 至正式學長跑,同你由細跑到大差太遠,太遲起步...

o岩o岩正式推左我深愛既龍舟,今年唔玩啦,衛生波又無踢,PS3 半年無打,英超都好少睇,長跑真係要dum 好多時間同心機,今年乜都唔玩,希望可以多番少少時間練跑~~

好榜樣! 原本花子以前玩咁多嘢!
    怪不得你示範龍舟個體能時, 咁開心咁飄飄然.
    花子身體力行示範........專心練跑......長跑真係要時間同心機.
    由你去回應lingling ctse想跑全馬個post, 最適合不過.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 炖奶佬 於 2009-3-18 14:28 發表

你講到好似禁慾o甘滯,好有破釜沈舟之勢,俾10個叻你啦。
    以你o甘既勢,公司隊苗圃真係要

而家苗圃我最驚唔齊腳...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 上水馬王 於 2009-3-18 16:11 發表

七兄講得岩,Dee兄呢幾年d行山里數已經打穩左個長跑底,只改再改良d技術及速度,相信更上一層樓~

邪神成日都話"學無前後達,者為先".......所以小弟都會以追到梁兄為目標hgjD115" />" />hj

good~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 schnix 於 2009-3-19 00:36 發表
    年年都玩龍舟, 今年試下改玩跑步比賽啦, 而家專心D 練, 好快會有好成績架啦

唉,有時諗番起龍舟比賽時果種快感,真係唔係好捨得...

之前幾年就係搞到幾頭都唔到岸,今年要狠心d啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-19 00:53 發表

好榜樣! 原本花子以前玩咁多嘢!
    怪不得你示範龍舟個體能時, 咁開心咁飄飄然.
    花子身體力行示範........專心練跑......長跑真係要時間同心機.
    由你去回應lingling ctse想跑全馬個post, 最適合不過.

係呀,一講龍舟我就興奮架啦~~
    lingling ctse 係大小姐黎,我搞唔掂~~

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

有機會搞返隊longrun龍舟隊

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-3-19 10:09 發表
    有機會搞返隊longrun龍舟隊

咁可能好d 喎,大家可以練完跑即時落艇操龍,慳番一次搭車同沖涼時間~~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

呢次大鑊,呢幾日都有幾聲咳,我唔中意食化學野,諗字au 幾日無事,點知越au 越咳,喉先訓完晏覺狂咳添~~

星期日比賽,唔可以拖累隊友,一定要好番呀~~

而家去睇醫生先~~

升級   53.45%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-20 15:06 發表
    呢次大鑊,呢幾日都有幾聲咳,我唔中意食化學野,諗字au 幾日無事,點知越au 越咳,喉先訓完晏覺狂咳添~~" />" />

星期日比賽,唔可以拖累隊友,一定要好番呀~~" />" />

而家去睇醫生先~~" />" />

除左咳無流鼻水嗎? 明天係屋企訓下休息下, 飲多D 暖水

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-3-20 15:06 發表
    呢次大鑊,呢幾日都有幾聲咳,我唔中意食化學野,諗字au 幾日無事,點知越au 越咳,喉先訓完晏覺狂咳添~~" />" />

星期日比賽,唔可以拖累隊友,一定要好番呀~~

而家去睇醫生先~~

試下飲熱檸水啦....食多d維他命C,有用架...
    希望Dee兄趕得及在星期五前好番啦~~

升級   0%

該用戶從未簽到

謝謝Schnix ctse & Cookie ctse 關心~~

無鼻水呀,齋咳,醫西話:"傷風感冒囉,傷風點同感冒呀大夫~~

今晚會吃一次咳水,後日就比賽,聽日唔食啦~~

今晚約左人吃飯,唔知果度有無熱0水呢,食XX C有無用架??

星期五?咪今日囉~~

升級   7.67%

該用戶從未簽到

花子兄, 要多多休息呀! 我試過作感冒都走去跑, 不過好奇怪, 第二日起身就乜事都無

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 最強幻像 於 2009-3-20 23:30 發表
    花子兄, 要多多休息呀! 我試過作感冒都走去跑, 不過好奇怪, 第二日起身就乜事都無

謝謝幻像師兄關注~~

我都希望訓醒無事~~

升級   0%

該用戶從未簽到

12/2 15km 1hr44min
    15/2 畢拉山約 18km 2hr13min
    16/2 8km 49min56sec
    19/2 游水 ?m 1hr
    20/2 20.7km 2:00
    25/2 ?km 40min
    27/2 8km 43:26
    2/3 場內教學 約2hr
    4/3 蝴蝶->青山發電站 3.8kmX2 = 7.6km 衝斜路0.6kmX2(來回)X6次=7.2km
    7/3 室內練習 約45min
    9/3 場內教學 約2hr
    10/3 hae 跑1x km 1:06
    13/3 400m X 10 1:36/1:38/1:35/1:34/1:36/1:31/1:35/1:38/1:34/1:29
    15/3 麥徑7-8 15.5km
    16/3 場內教學 約2hr
    20/3 2+2k warmup/cooldown +10k = 14k

星期日比賽,尋日炖奶佬ching 同梁兄都話我可以照衝圈,但我堅持唔衝,想抖好d 玩畢拉山~~

去到輕鬆跑10k (25lap),keep 住5min pacing, 一邊睇住跟樂華衝圈既ching 好很辛苦既樣,感覺良好~~

小弟跑長課反而recover 得好快,但如果衝圈/快跑就好慢,試過同炖ching 衝完麥徑9-10段,1星期都recover 唔到...

星期一果課上完到尋日都仲少少yuen 呀陰公...

所以尋日keep 住中慢速跑10k,跑完仲舒服左,抖兩日,希望到時狀態好d,同氣管快d 好番唔咳~~

時間如下:

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2009-3-21 00:28 發表
    你要跑多啲tempo,跑完第二日要jog返鬆啲根,咁樣你耐力同恢復能力應可以提高。亦可減少受傷機會

小弟無咩玩過tempo...亦唔係好知跑幾多,咩pacing 比較適合,Oscar 兄有無咩建議俾小弟...

升級   100%

該用戶從未簽到