香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ChARsoN
打印 上一主題 下一主題

ChARsoN 之第三階段跑友人生

升級   48.67%

該用戶從未簽到

自愧不如...
c'hing真係好努力練習...
小弟最近被音樂既野纏身攪到冇乜時間練跑...

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我呢排冇書讀....又冇工返....
    先前連續跑了四日步今日留係屋企休息
    真係幾悶下.....對住部腦都係咁悶...而且有d 空虛....
    p.s. 請問ching 玩咩音樂?

升級   48.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-30 00:45 發表

我呢排冇書讀....又冇工返....
    先前連續跑了四日步今日留係屋企休息
    真係幾悶下.....對住部腦都係咁悶...而且有d 空虛...." />" />
    p.s. 請問ching 玩咩音樂?

小弟玩flute既,間中要返下學校既concert wind band...
    宜家成為全團最大個個,要開始處理下d團務...

升級   0%

擦汗

原帖由 raphaelmak 於 2009-5-30 08:23 發表

小弟玩flute既,間中要返下學校既concert wind band...
    宜家成為全團最大個個,要開始處理下d團務...

真係位高權重~
    我只係在以前間學校的 orchestra 玩過下小提琴咁~

升級   0%

該用戶從未簽到

你今日有冇去將軍澳運動場睇比賽呀 ~~ 我只係睇左一陣 ja ~~ 我有諗過搵你,不過之前竟然冇問到你既 tel no. ~~

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2009-5-31 00:16 發表
    你今日有冇去將軍澳運動場睇比賽呀 ~~ 我只係睇左一陣 ja ~~ 我有諗過搵你,不過之前竟然冇問到你既 tel no. ~~

我有去呀~
    其實我當時都諗住問你tel no....
    不過將要涉及數人......(周圍問電話打來打去)
    例如先打把kenneth 問坦克兄電話再問佢攞你電話@@
    p.s. 你幾點來睇? 我由1點半左右睇到佢比賽完晒....約5點45分
    跟住再周圍探路 發覺有貴區有一處風景好靚 (有條暗渠出口處以及岩石 仲有一大片青草地~)
    但主要目的係搵個泳池同圖書館係邊.....
    仲有 最新發展ge 新市鎮都有一些共通點
    就係高樓林立(主要係住宅)同d 設備好新淨~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-5-31 12:50 發表

我有去呀~
    其實我當時都諗住問你tel no....
    不過將要涉及數人......(周圍問電話打來打去)
    例如先打把kenneth 問坦克兄電話再問佢你電話@@
    p.s. 你幾點來睇? 我由1點半左右睇到佢比賽完晒....約5點45分
    跟住再周圍探路 發覺有貴區有一處風景好靚 (有條暗渠出口處以及岩石 仲有一大片青草地~)
    但主要目的係搵個泳池同圖書館係邊.....
    仲有 最新發展ge 新市鎮都有一些共通點
    就係高樓林立(主要係住宅)同d 設備好新淨~

我3點幾離睇到4點幾走人 ~~ 坐在 A 區 ~~

那兒是清水灣半島,而有時逍遙跑會經過遠處那片大草原的 ~~ 很舒服

咁你搵唔搵到泳池同圖書館呀 ~~

唔好意思呀,因為我唔得閒,冇盡到地主之誼添 ~~ 下次你再黎將軍澳而我又得閒既,等我帶下你周圍行下 ar ~~ 或者跑下嘻嘻 ~~

升級   0%

擦汗

原帖由 =chairman= 於 2009-5-31 19:47 發表

我3點幾離睇到4點幾走人 ~~ 坐在 A 區 ~~

那兒是清水灣半島,而有時逍遙跑會經過遠處那片大草原的 ~~ 很舒服

咁你搵唔搵到泳池同圖書館呀 ~~

唔好意思呀,因為我唔得閒,冇盡到地主之誼添 ~~ 下次你再 ...

我去咗G 區...
    大概係另一端
    早知係咁得閒走過來望下~
    p.s. 最後都搵到泳池同圖書館了....(係快要放棄ge 時候 )
    間圖書館外型都幾奇特 一個倒圓椎平截頭體~
    如果唔係同家人講好早d 返家ge 話
    可能會係果道睇陣書然後游水游到佢收池先走

升級   0%

擦汗

今天(31/5)進行了一課例行練習
    因到了朋友家 且在九龍仔公園附近
    於是決定到公園內的運動場走一走~
    先是慢跑3 圈嘗試熟習場地及熱身
    後是慢跑5000米 時間用了約24'46" (可能是PW)
    然後慢行及慢跑半圈後 隨即開始"快"跑3000米
    每圈時間紀錄如下:
    200m 50"30
    1st lap 1'42"88
    2nd 1'44"41
    3rd 1'44"68
    4th 1'44"53
    5th 1'42"58
    6th 1'40"67
    7th 1'33"82

總時間為 12'43"90

由於先前的5000米跑的太慢
    3000米一起步即加了速
    並嘗試維持速度及跑姿(今次尤其要挺直身軀及盡用大腿發力)
    幸而維持了數圈仍然有勁 且並未滿意當時的圈速
    於是再加......
    終於跑了今季最佳的3000米時間

初次踏足此場地 感覺這裡的裝潢一切從簡
    容易使人"心無雜念"來跑~ 遠處的高樓大廈則過遠 不用理會
    另外 此場於下午6 時正即關門 可能是因為這裡並沒大燈.....
    但有一樣奇怪的事 就是跑道中央的綠茵場竟可任由別人走上去玩耍而未有被趕" />" />

同日8 時許 我又到九龍仔游泳池游泳~
    主要試試輕鬆游及改善泳姿
    以及研究怎樣做間隔游(亦叫作interval)才有效......
    結果發現3 分鐘100米連休休息時間太久
    往後打算改為2 分半~
    另外 在加快打腿後游100米自由泳時間快了數秒(大約由2分08秒 縮短至2分02秒)
    與此同時 亦發覺自己還須提升技術才能發揮其效用

升級   48.67%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-1 00:41 發表
    但有一樣奇怪的事 就是跑道中央的綠茵場竟可任由別人走上去玩耍而未有被趕

無人看管的嗎?

升級   0%

擦汗

原帖由 raphaelmak 於 2009-6-1 00:54 發表

無人看管的嗎?

真係未聽到人開mic 嗌.....

升級   0%

擦汗

對了
    唔知我個blog 有否潛力成為"大隻講"blog.....
    再係咁吹落去真係令我憂心....
    不過 此blog 頁數超越其他ching ge blog 之日就講得上係遙遙無期

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-1 01:03 發表
    對了
    唔知我個blog 有否潛力成為"大隻講"blog....." />" />
    再係咁吹落去真係令我憂心....
    不過 此blog 頁數超越其他ching ge blog 之日就講得上係遙遙無期f" />" />hjgh

絕對唔會,見你有好認真練習!

升級   0%

擦汗

今天上午跟一位同學到高球場旁的斜路練習
    先由湖山公園小食亭慢跑至斜路處 才正式開始今課練習
    由於最近體力消耗不少 所以今課減了量....只衝了4 次斜路
    前三次時間都在39" 到41" 之間
    最後一次以全速跑則造出約34" 不知是否為此路段的個人最佳時間
    此次衝完後 發現這種跑法竟然較輕鬆....(只要不同部位的肌肉適當地繃緊及放鬆)
    不過後勁仍是缺乏~
    改天試試將此方法引入至其他距離....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 ChARsoN 於 2009-6-1 00:41 發表
    今天(31/5)進行了一課例行練習
    因到了朋友家 且在九龍仔公園附近
    於是決定到公園內的運動場走一走~
    先是慢跑3 圈嘗試熟習場地及熱身
    後是慢跑5000米 時間用了約24'46" (可能是PW)
    然後慢行及慢跑半圈後 隨即開始 ...

呢課練得唔錯呢~~~平時係咁練就good喇 加油啦
    得閒報下比賽玩下啦

升級   0%

擦汗

原帖由 sleung2002hk 於 2009-6-1 23:06 發表

呢課練得唔錯呢~~~平時係咁練就good喇 加油啦
    得閒報下比賽玩下啦

其實此日內容一改再改....
    首先是一課10000米(其實這是個人"征服"場地ge 準則)
    其後是練速度(衝200米)
    跟住又想改為兩次5000米(一慢一快)
    最後因關場時間迫近而將第二次5000米改為3000米....

升級   0%

擦汗

今天上午衝過斜路後
    下午又跟同一位同學去打乒乓球~
    跟他打了一場七局四勝制....
    勝負並不是最重要 最重要是從中學習到的東西
    尤其心理質素....例如須經常保持"必勝"的信念
    即使落後數分都不可氣餒.....(但要建位此心態並非易事)
    此外 打乒球主要不是比較體力 而是技術(看你會不會逼出來...)
    最後跟他打到局數3:3 後進入決勝局
    其後雖然是贏了 但我都不當怎麼一回事....

打完乒乓球後 隨即換上跑鞋由家跑到屯門鄧記參加wong sir 的班
    今天跑5 次1600米(類似追龍 但人數少)
    5 次時間都大約在6 分50多秒左右.....
    在最後三組中的最後兩圈beefing 哥及神童威加速
    把我甩掉了
    在最後一組的最後一圈我則作出"反擊"
    由第三圈時的包尾位置埃個追 過了100 多米後進佔帶頭位置
    但其後就衰敗....被其他人追上
    結果我又是最後一個到終點了

升級   0%

擦汗

今天上午本約了同學衝斜路...但見不到他
    就改為在附近公園慢跑5 圈(每圈約5 百多米)
    然後走後樓梯回家(每一步兩級)
    出了一身汗就算~
    因今天天氣較潮濕 弄得全身濕透~

升級   0%

擦汗

剛剛才跟那位同學到了那條斜路練衝刺....(未知何時才在本網"現形")
    沒有什麼特別事
    雖然又是只衝了4 組
    但總算摸索了怎樣衝才有效....

升級   0%

擦汗

经过5 天没有跑过后
    昨天我终于实现了在香港地区以外跑步的目的~
    昨天晚上到了华东理工大学体育场里跑步
    因为太久没跑过 一开始就慢慢跑当是热身
    后来跑了4k
    时间如下:
    2k 9'32"80
    3k 13'41"98 (4'09"17)
    4k 17'58"72 (4'16"74)
    拼了命去跑也跑不够快...