香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ChARsoN
打印 上一主題 下一主題

ChARsoN 之第三階段跑友人生

升級   0%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

今日參加了聖誕節翌日跑
    跑了屯門區內一些以前未去過的路線
    內容就好似衝斜路同長命斜慢慢爬....
    先由湖山遊樂場跑到golf 場旁邊的斜路及上面的一段平路衝 長度為1k 多d
    其後穿過歷奇公園至前面的斜路(兩間中學後面的路)
    至屯門IVE 後就回到平地
    然後到新圍站附近 衝一條400多米的小徑上到文天祥後裔的墓附近當為登波羅山熱身
    後來休息一回就真的啟程登山
    去到山腳下詐見優美的風景 以前從未到過
    接著就是慢長的山路
    幸好黃sir 在一涼亭中預備了食水補給
    跟住就是重大考驗(又長又斜的長命斜)
    比以前跑學界越野的路線還要"甘"得多
    上到半路後看見還有很多路走就提早收爐.....
    沿路不時有彎位 轉彎後又一條長斜....
    結果有一部分路段是步行上去的
    最後終於上到預定的折返點 其實條路還有很多....
    上完山當然是下山 此時即體會到上山容易下山難
    不斷地被地心吸引著 很難減速
    後來跑回到出發點的過程就有點像一課短tempo
    但步姿好像輕鬆得多 只是速度方面還未及梁兄同威威哥
    回徎尾段就被他倆甩掉了
    最後回到體育館門口就完成了今課
    其後有香蕉吃 還有某位ctse 自製的蛋糕
    檢討: 以後應多跑山路 這真是一個非常有效的練後蹬方法
    但最緊要吃得苦

升級   0%

該用戶從未簽到

抄神都好強,小弟都跟唔住你了....

你仲咁後生,大把進步空間,加油啦!

升級   0%

擦汗

回復 142# 的帖子

嗯....望就咁望啦~
    我諗往後ge 練習都會著重質
    以免過量而受傷....同埋時間愈來愈少了
    應該會係技術同體能雙管齊下~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-26 18:50 發表
    今日參加了聖誕節翌日跑
    跑了屯門區內一些以前未去過的路線
    內容就好似衝斜路同長命斜慢慢爬....
    先由湖山遊樂場跑到golf 場旁邊的斜路及上面的一段平路衝 長度為1k 多d
    其後穿過歷奇公園至前面的斜路(兩間中學後 ...

Charson仔,我的速度一定唔會快過你,只係我的耐力比你較為好少少,所以尾段先有能力捱下去。
    Anymay,跑步知識對我來說真係少之又少 ,不過我知道要玩長跑一定要學懂留力,我感覺你在這方面好似仲未掌握到喎

升級   0%

擦汗

回復 144# 的帖子

其實我昨天由新圍往後的路段跟你們跑時已經用到8~9成速度@@....
    如再快d 就會提早爆

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-27 23:53 發表
    其實我昨天由新圍往後的路段跟你們跑時已經用到8~9成速度@@....
    如再快d 就會提早爆

所以日後你要學懂留力籮!頭段學下唔好跟住d快馬跑(學下忍耐),後段先慢慢加上去就沒有跑得咁辛苦嫁!
    7兄曾經教過我跑長路程,發現自己氣量未夠時,寧願前慢後快先可以得心應手,我現在都學緊,效果不錯。

升級   0%

擦汗

原帖由 waiwaibrother 於 2008-12-28 00:02 發表 所以日後你要學懂留力籮!頭段學下唔好跟住d快馬跑(學下忍耐),後段先慢慢加上去就沒有跑得咁辛苦嫁!7兄曾經教過我跑長路程,發現自己氣量未夠時,寧願前慢後快先可以得心應手,我現在都學緊,效果不錯。
    嗯...
    我星期三跑龍鼓灘來回就會初段留晒力咁跑
    之後回程時加速就真係長跑(衝)長有~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-28 00:07 發表
    嗯...
    我星期三跑龍鼓灘來回就會初段留晒力咁跑
    之後回程時加速就真係長跑(衝)長有~

咁你努力試下啦!我相信你前段稍留力跑一定比全程用力跑個套一定好好多!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

唔關我事架~~我都係跟住你地架咋

升級   81%

該用戶從未簽到

回復 141# 的帖子

一路都無時間覆你,我睇過你o既訓練,覺得你o既programme好亂﹙即係無programme﹚,有時又練長課﹙跟其他師兄跑街﹚,有時又會自己去運動場走10,000m或者5,000m做pb…有時又會跟會走interval…基本上其他師兄做o既programme係跑道路賽﹙10km以上﹚,而如果你係想專注走好場地的話,咁你就應該集中o向場地練,一星期一至兩課出街跑長課練耐力已經好夠…

其他時間集中練速度 / tempo pace等自己掌握到唔同比賽速度控制﹙唔係練死一個速度﹚,因為跑場地賽比其他人影響o既機會係大好多…你練習快過比賽已經係一個好好o既証明你呢方面唔係太理想

我都係o個句,後生要練得好o既跟教練始終會好d…尤其經驗唔夠,對自己訓練情況掌握唔係太好就會事倍功半…

升級   0%

擦汗

原帖由 miller 於 2008-12-29 12:21 發表 一路都無時間覆你,我睇過你o既訓練,覺得你o既programme好亂﹙即係無programme﹚,有時又練長課﹙跟其他師兄跑街﹚,有時又會自己去運動場走10,000m或者5,000m做pb…有時又會跟會走interval…基本上其他師兄做o既pr ...
    Thanks very much~
    湊完熱鬧就練番自己野了~

升級   0%

擦汗

回復 150# 的帖子

補充
    場地項目我應該未試過練習快過比賽....(係同一期間下)
    p.s. 駛唔駛練下臨尾衝刺時的速度?

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 ChARsoN 於 2008-12-29 22:05 發表
    Thanks very much~
    湊完熱鬧就練番自己野了~

如果你湊熱鬧完全唔會消耗體力o既我會同意你咁講o既…

每一課都應該知道自己練乜野先去練…

升級   0%

擦汗

回復 153# 的帖子

咁又冇乜可能了....
    不過過程中都會搵到d 野學
    如以高於自己平時跑長課ge 速度來跟人以及應該點跟法等等.....
    尤其是果次去邊境探路跟住梁兄跑
    攞到少少(比賽時)應付水平跟自己差不多的對手的經驗
    (當時梁兄應未到最高均速 但對我來講可以話係僅僅應付到)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

如以高於自己平時跑長課ge 速度來跟人以及應該點跟法等等.....
    應該點跟呢??~~其實呢你玩多d比賽拎多d經驗~~同埋跑多d長d放鬆跑仲好...
    練習唔洗下下咁在意時間既~~後生仔真係唔輸得

升級   0%

擦汗

原帖由 sleung2002hk 於 2008-12-30 12:19 發表 如以高於自己平時跑長課ge 速度來跟人以及應該點跟法等等.....應該點跟呢??~~其實呢你玩多d比賽拎多d經驗~~同埋跑多d長d放鬆跑仲好...練習唔洗下下咁在意時間既~~後生仔真係唔輸得
    我諗我來年下半年開始會參加多些比賽....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

擦汗

今日下午跑了一課easy run
    長度約5k 時間為22分29秒04
    因感親而輕鬆跑下就算
    同埋出門口前因要通鼻塞而做了30下掌上壓
    以及試了著新買的跑褲 感覺良好~

升級   0%

擦汗

今天為2008年最後一天
    見有數位ching 去鄧記練跑 我又去走一趟~
    由於天氣真的寒冷 由家跑到鄧記時只好加快 頭數百米還在發抖@@
    然後就罕見地去到屯門警署的燈位遇上綠燈 不用"休息"
    接著用跑tempo 的速度去到鄧記(這段路一向都不計時)
    進入跑道後再跑200米到終點 途中遇到阿明兄
    後來更遇見一位1年半沒見過的舊同學 一起跑了6~7 圈
    雖然原來計劃打亂了 但有幸跟他談話尚算值得
    後來他離開了後我就回到wong sir 那裡 徵求他的意見
    就衝了6 轉200米(加200米慢跑) 由wong sir 計時
    當中感受到鍛鍊小腿肌力的作用 後蹬顯然加強了
    頭一回時間為32秒 第二回37秒 後來3個都在35秒 最後一個34秒
    衝完後休息一會 又跟oscar 兄跑了三個大圈
    發覺自己的跑姿總是浪費了一些能量 效率有限
    最後就由鄧記跑回家 完成今天"散課"
    洗白白時先用冷水沖沖雙腿 由腳板往上伸延
    最後沖到上半身 非常爽~
    跟著便用回熱水~
    如可由頭至尾都用冷水洗澡的話 可能自此不怕凍@@
    但最近不打算嘗試 以免

升級   0%

擦汗

2008年長跑個人大事回顧:
    一月:
    首次自己一人跑長課長度超過10k
    先是認識KennethWat 初次網友約跑跑上麥埋浩徑第10段
    添置了兩條緊身長褲 從此冬天跑步冇咁怕凍
    二月:
    首次參加渣打馬拉松 10公里賽事 成績: 大會時間46:45 個人時間46:39
    三月:
    首次由自己屋企跑步上大棠 長度約16k
    首次由荃灣西西鐵站跑至屯門恆福花園 長度約18k
    四月:
    4月13日參加荃灣區迎奧運長跑比賽 長度為8k 成績: 37分鐘
    開始跟樂華會操練
    五月:
    參與網友約跑「去馬」,馬鞍山至大埔來回 全長約18k
    六月:
    參與網友約跑「衝城」,跑城門水塘附近的山路
    七月:
    參加數次網友約跑,其中包括「去馬第二」
    首次見本網首席長跑好手米拿兄真人
    由於康文署為響應2008年北京奧運而鼓勵市民多做運動而有得免費使用大部分體育設施
    由此月中開始加入游泳cross-training
    除了練體能外 亦為以後有機會參加三頂鐵人賽作準備(我本來自由式好慢好慢....)
    八月:
    ~平平無奇~
    惟保持每星期參與樂華會操練
    10000米時間徘徊於47~48分之間
    九月:
    首次跑10000米時間進入46分內(45分55秒)
    可能因天氣轉涼而跑得較快
    十月:
    月初跟隨米拿大夫"執番劑"
    再次參與約跑由荃灣西西鐵站跑回屯門
    今次造出最佳時間(至恆福花園) 一小時二十五分
    十一月:
    開始認真準備學界田徑賽事 經考慮一番後決定報800米及5000米
    此月份10000米跑回到45分樓下
    還有5000米造出練習最佳時間20分40秒
    以及再次跑上大棠 此次加上學界越野跑的賽道
    單程全長約22公里 首次跑過半馬距離 亦為本人暫時之最長長課距離
    月中左腳跟腱受傷 休息了愈半月 期間保持練體能 以備戰學界比賽
    十二月:
    最後一年參加中學學界田徑比賽 項目有4x400米接力 800米及5000米
    4x400米雖然小組包尾 但仍達標
    800米則以0.28秒之差未能達標
    5000米則剛好20分鐘達標 亦刷新了5000米及封塵2年多的3000米PB
    兩天後乘勢而上 再破了2年不動的10000米PB(跑出44分鐘)
    由pwong sir 帶領走過崎嶇山路 開闢前所未有的訓練場地