香港長跑網  - 長跑長友

樓主: billy_yau
打印 上一主題 下一主題

從口輕輕出發

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 billy_yau 於 2009-6-8 00:48 發表

自己胡亂練...其實個休息時間係長左定短左...定適中呢?

休息時間唔同~練既野都唔同
    休耐d~速度要快d
    不過你速度控制得唔錯~最尾仲有得快~已經唔錯架喇

升級   0%

該用戶從未簽到

10 Jun 2009  15.32km

尋日日頭份工放無薪假, 所以就一早決定左會操返一課長課, 不過事實與預算都係有所距離, 最後總數只係跑左15k幾.

中午响屋企準備出發之際, 天上落下大雨來, 唯有繼續留响屋企等停雨, 直到點幾鐘, 外面終於都停左雨, 心諗落左場雨應該對於跑長課會更好, 所以對於可以完成20k都滿有信心.

响屋企樓下做左熱身及神腿三式, 就開始就沿住一貫既路線由香島中學向濕地公園出發, 當經過左慧景軒上身已經濕透, 好不容易先至跑到水邊圍村轉上屏山, 但係身體突然傳來一個難以至信既訊號, 就係 - 尿急, 已經全身冒汗, 都居然會急急, 真係自己都無法相信, 一直跑到去鍾屋村, 實在真係急唔住, 所以就去左鍾屋村既球場洗手間, 此時電話上既gps軟件顯示為7.9k, 而時間係45分02秒, 以尋日咁既天氣, 都跑到呢個時間, 對黎緊星期日8k賽挑戰sub45, 大大加強左信心. 一停落黎全身就好似被火燒咁, 唯有不斷向自己個頭淋水, 以免發生中暑, 而隨身帶備既清水, 亦都係此時飲下大半枝. 如廁過後, 繼續向屯門方向出發, 直至去到藍地前, 就決定唔再向屯門方向跑, 改為調頭返回天水圍, 不過經過兩個個輕鐵站後, 身體實在非常疲倦, 以及全身發熱, 唯有在同一天下再次光顧鍾屋村球場公廁, 又再以清水淋頭降溫, 而身上既清水亦都全數飲清, 跟住慢慢步行往洪水橋7仔, 再購買一枝運動飲品, 冰涼既特飲落肚, 即時感受到平師兄當日跑青公去到三聖時飲完水特既感覺, 但係當時全身濕透, 實在不宜乘坐輕鐵回家, 所以打算慢慢由洪水橋行返天水圍, 之後行到去天影路紅綠燈位, 心裡就不奇然有一個想法, 都休息左十幾廿分鐘啦, 不如慢慢跑返天富啦, 所以又再調校好手錶及電話gps軟件, 再次提腿慢跑向住天富方向. 最後返到屋企樓下既公園仔, 做完拉筋再返上樓.

香島中學 - 鍾屋村   45'17"

鍾屋村 - 藍地輕鐵站  9'56"

藍地輕鐵站 - 鍾屋村  9'44"

天影路 - 香島中學  23'35"

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-11 23:53 發表
    10 Jun 2009  15.32km

尋日日頭份工放無薪假, 所以就一早決定左會操返一課長課, 不過事實與預算都係有所距離, 最後總數只係跑左15k幾.

中午响屋企準備出發之際, 天上落下大雨來, 唯有繼續留响屋企 ...

都是水特惹的禍!哈哈

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 亞平 於 2009-6-12 00:13 發表

都是水特惹的禍!哈哈

最衰係你...攪到我有借口...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-6-8 23:14 發表

休息時間唔同~練既野都唔同
    休耐d~速度要快d
    不過你速度控制得唔錯~最尾仲有得快~已經唔錯架喇

收到, 唔該哂梁兄...

升級   0%

該用戶從未簽到

14 Jun 2009  8k  元朗區青年節長跑賽  42m59s (大會時間 43m12s  晶片時間 42m55s)

等左咁多日, 終於都等到今日既比賽. 雖然直至到到尋晚, 天水圍既天氣都係好唔穩定, 但係今早天公做美, 由起跑到完成, 都無落過雨, 而且太陽伯伯重無用到十成功力去發熱, 所以令我可以超標完成呢場比賽.

一開始既時候就放棄左好始馬鞍山果次咁同蘭茜拍住跑, 諗住自己慢慢跑上去, 之不過高佬師兄因為傷左, 所以無啦啦變左同我同速, 咁我地就拍住一齊跑, 不過其實第1k我已經出左事, 本來係想保持住5:30/k既速度既, 不過可能有高佬兄帶住, 所以不自覺咁快左, 右邊橫隔膜又有反應, 不過就唔算係好痛, 所以就強忍住繼續跑, 同高佬兄拍住跑, 過左4k無耐有段少斜路, 我見高佬兄慢左落黎, 所以就無再跟佢既步速, 自己先行一步, 繼續向前出發, 再去到7k有多既時候, 高佬開始從後追上, 並且過埋我頭响我前面五至六步, 臨返終點上斜, 高佬兄又再因傷需要放慢速度, 所以佢就鼓勵我加速爆返去, 我自己亦都衡量過重有少少力, 所以就加速飛奔上埋最後一段斜路, 直衝終點.

1k - 5'09"

2k - 5'08"

3k - 5'17"

4k - 5'47"

5k - 5'39"

6k - 5'34"

7k - 5'16"

8k - 5'05"

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 billy_yau 於 2009-6-14 15:38 發表
    14 Jun 2009  8k  元朗區青年節長跑賽  42m59s

等左咁多日, 終於都等到今日既比賽. 雖然直至到到尋晚, 天水圍既天氣都係好唔穩定, 但係今早天公做美, 由起跑到完成, 都無落過雨, 而且太陽伯伯重無用到十成功力去發 ...

Billy兄,恭喜係你pb成功!繼續努力呀

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 神童威威 於 2009-6-14 16:21 發表

Billy兄,恭喜係你pb成功!繼續努力呀

收到神童師兄, 我會响40min努力架啦

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜 Billy兄 pb成功!

升級   5.2%

該用戶從未簽到

Yeah !!  恭喜Billy兄成功Pb

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 火仔11 於 2009-6-14 16:24 發表
    恭喜 Billy兄 pb成功!   

唔好笑我啦....時間重有好大既進步空間架....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 billy_yau 於 2009-6-14 16:37 發表

唔好笑我啦....時間重有好大既進步空間架....

咁咪好囉~~恭喜恭喜

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜哂billy順利是日賽事...
    今年nike再戰同一跑道,相信你會更有把握吧...

升級   0%

該用戶從未簽到

Billy 好野, PB 成功, 恭喜恭喜~~
    B

升級   0%

該用戶從未簽到

恭喜 billy pb 成功啊~

升級   0%

該用戶從未簽到

真開心,又有得pb啦,恭喜晒 billy 兄....下次繼續PB!

升級   0%

該用戶從未簽到

21 Jun 2009  7.75km  43m42s

元朗8k賽後一星期, 先至有時間再跑. 當日日頭實在非常炎熱, 可能係同颱風剛過有關, 所以就決定夜晚收工跑返天水圍.

响公司未收工前, 已經開始熱身同埋踢腿, 當一到鐘收工, 就起跑向天水圍進發, 經過兆康西鐵站, 再沿輕鐵線跑到洪水橋, 再轉入石埗路返入天水圍, 最後用左43分鐘就完成左7k多既路段. 跑左咁耐都未試過跑到要除衫, 不過當晚實在太焗, 所以去到天盛對出單車徑已經除左件衫跑, 踏入夏天跑咁短距離都熱成咁, 黎緊黃昏賽同中興盃都唔知點跑......

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

28 Jun 2009  奧運歡樂跑  4.7km

一年一度既奧運歡樂跑終於到來臨, 事前已經同大班長跑網既師兄/姐約好, 會帶埋一家大細去歡樂跑一翻, 亦都係我同大人 & 小b 第一次既跑步. 一朝晨咁早, 就同埋大人 & 小b 去搭 E34 再轉 R8 去到迪迪尼. 一到左會場, 就見到一大班熟口熟面既師兄/姐, 經過一輪取跑布/寄行理/影大合照, 去到起跑前既一刻, 又比我見返近期比賽都會一齊起步既蘭茜師姐, 咁我兩二個家庭就一齊起步喇.

其實由報名開始, 已經預左今次係黎慢跑架啦, 但係帶住小B行左幾步, 就發覺如果以小B既速度, 要完成4.7k, 好有可能要到下晝先可以跑完, 所以就決定將小b再次騎上我膊頭上面, 我就用時跑時行既方法, 慢慢咁同小b一齊完成佢人生既第一次跑步比賽喇!!

事後檢討
    今次既歡樂跑好開心, 唯一既美中不足係我响最後果1k, 個心一直諗住屈老大話記念品可能唔夠派, 跑得尾果d人可能無架喎, 由於大人係米老鼠愛好者, 咁我又驚真係拎唔到迪迪尼既禮物, 所以就自己加左速去衝終點, 無陪大人一齊去衝線, 諗返都有d內疚, 不過希望經過今次, 大人會對跑步增加正面既興趣啦(其實佢讀書果陣跑短跑既, 重成日攞獎添架)!!

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

29 Jun 2009  天水圍 <----> 屯門景峰   16.42km

今日天氣好好, 所以就諗住跑步返工. 到左收工果陣, 見到輕鐵站既指示, 話要六分鐘後先有 614P, 心諗又要等車又要轉車, 不如跑返屋企好過啦, 最後就變左跑左個來回天水圍與屯門!!

天耀(經水邊圍) --> 景峰  8.49km  48'08" (用錶計, GPS差左幾十秒)

景峰 --> 天恩(經石埗路)  7.9km  48'05"

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖

登錄/註冊後可看大圖