香港長跑網  - 長跑長友

樓主: runrun
打印 上一主題 下一主題

runrun – 隨心去「跑」

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-28 09:22 發表

你就好啦!可以隨心hea跑;
未傷前,我都會愛在星期六,尤其早上去梅子林、城門河、科學園一帶
去hea 一個慢慢長課,一路hea一路聽歌,鍾意時甚至唱埋歌,
甚麽也不去想,悠然自得,人生一大樂事乜! ...

渣流灘既意思就係無盡力去完成一件事....

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 runrun 於 2009-2-28 16:51 發表
    嘻嘻!我是教書,唔似呀?不過不是教傳統的文法科目;
    我是教時裝設計,即係教人畫公仔同扮靚,
    不過要做埋好多其他嘅野!

咁下次訂造網衫時, 師姐可以幫手設計剪裁同fitting,
    長跑網已經有兩位設計師專責平面設計圖案,
    三劍合璧, 相信新一批網衫又會更進一步.  

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-28 19:17 發表

咁小弟真係做過唔少渣流灘的事...

渣流灘...哈~哈..小弟至愛!

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 3 天

原帖由 亞平 於 2009-2-28 21:11 發表

渣流灘...哈~哈..小弟至愛!

呵呵~~過你3圈~~你記住喇

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sleung2002hk 於 2009-2-28 21:43 發表

呵呵~~過你3圈~~你記住喇

梁妹鵬兄,你好野,我會記住你,冇乜事少D行良景商場啊....嘿~嘿~嘿

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-2-28 16:51 發表

嘻嘻!我是教書,唔似呀?不過不是教傳統的文法科目;
    我是教時裝設計,即係教人畫公仔同扮靚,
    不過要做埋好多其他嘅野!
    hgj088" />" />hj

runrun師姐都好有老師feel,不過之前覺得你有老闆娘feel多d~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-2-28 19:27 發表

咁下次訂造網衫時, 師姐可以幫手設計剪裁同fitting,
    長跑網已經有兩位設計師專責平面設計圖案,
    三劍合璧, 相信新一批網衫又會更進一步.   

支持!

升級   100%

鬱悶

原帖由 ee_tpk 於 2009-2-28 18:25 發表

渣流灘既意思就係無盡力去完成一件事....

哦!i see
    唔該哂ee

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂坦克車 於 2009-2-28 19:17 發表

咁小弟真係做過唔少渣流灘的事...

我係經常性 渣流灘

升級   100%

鬱悶

原帖由 上水馬王 於 2009-2-28 22:20 發表

runrun師姐都好有老師feel,不過之前覺得你有老闆娘feel多d~

嘿?唔係嘛?唔好嚇我ma !以上兩種feel 都從來冇人話我有喎!
    很多時我都係牛記笠記返工。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 runrun 於 2009-3-1 00:40 發表

嘿?唔係嘛?唔好嚇我ma !以上兩種feel 都從來冇人話我有喎!
    很多時我都係牛記笠記返工。

feel 呢家野... 唔係由服裝都睇得出來...

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   30.33%

該用戶從未簽到

....................

貓仔欣, 幫唔倒妳delete post.

升級   100%

鬱悶

runrun – 隨心去「跑」之(一) 沉得住氣、重點出擊

昨天早上重新去看物理治療,物理治療師老朱是已相識超過二十年的朋友,當初大家都是緣於攀石這項運動而認識的,他曾深造運動損傷專科。順理成章,我受傷後,便開始找他替我治療,他是不贊成我今次去跑渣打馬拉松,因認為時間太逼切,我是無法徹底康復去應付的。

我一見到他,便像小孩子作了頑皮事的低聲向他說:
    老朱,我都是終於跑完了那42.195公里。」
    「唉!……老朱對着我只有搖頭歎息。

當然,馬上又開始了那些針刺治療。
                我兩條腿滿佈新舊針孔,還有更多在腰背的他看不見,我坦白告訴他在新年期間因他的診所休假,我又心急要去跑渣打,所以曾找中醫做過幾次針灸,每次都針二、三十針,每針都又痛又痺,我嘆了句:「都不知道自己為甚麽要這樣!」

「情願你是骨折,骨折了,你一定跑不到,康復後跑得到便可再跑!」老朱頗勞氣地繼續說:「你們很多跑手反而輕視這種輭組織受傷,它的康復期比骨折的還要長,很多時以為不痛了,便馬上去跑,跑不了多久又再痛,痛了再去醫治,一不痛又再去跑,結果沒完沒了,因為始終沒有耐性等到徹底康復。」
                我心想:「你應該高興才對啊!生意興隆。」但我知這位老朋友是仁心仁術的。

「那我要等多久才可以再去跑?」我實在心急。
                「六個月吧!」

我彷如晴天霹靂,這些日子裏只有看着別人跑,其實內心很難受,比腳痛還更痛苦。
                「我都知道這麽多年來,攀山攀石再加上近年的跑步,長久積累下,的確把雙腳勞損得很嚴重。唉!今次真是無法避免的了。」我有點呀Q精神。

老朱馬上說:「我攀過的山多還是你攀得多?我的腳從來沒有受過傷。」
                老朱偏愛攀山,我則較迷戀攀石。所以我攀過的山當然不夠他的多。但我還是駁咀道:「但我癲過你很多啊!」直至現在,一生人認真地參與過三種不同的運動,每一次都非常投入;以前是,現在亦然。所以嚴重的勞損是日積月累下來的。

我繼續乖乖地聆聽老朱的說教:「我一直沒有受傷,是因為我本着兩個宗旨去運動:一個是“沉得住氣”,我從來不會見人從冉蛇尖衝落山又跟着去衝!﹙衰人,擺明諷刺我跑樂善盃啦!﹚另一個是“重點出擊”,我會揀自己有足夠能力應付得來的峯才去攀爬,所以我不會去攀K2﹙註:K2是世界上第二高峯,雖然高度僅次於最高的珠穆朗瑪峯,但山不在高,其攀爬的難度及危險程度比珠峯更甚,葬身K2的攀山者比珠峯可能還要多﹚;而且我貴精不貴多,我便會有充足的時間去操練及準備,以最佳狀態出擊,不會帶傷上陣。」
                我說不出話來了,老朱所說的兩個宗旨正是我的致命傷!

「我不熟悉香港的跑步圈子,但我知道有個七十幾歲的葉伯葉伯應該已經是八十幾歲了!﹚到現在還繼續跑步,我都希望你到七十歲仍然可以跑,現在忍一忍吧!」曾有算命的批我有七十歲命;好朋友,認真唔話得!居然祝願我可以跑到死為止!

老朱,我沒有忘記在我人生低潮的時侯,你給我看『生命力』一書,鼓勵我去振作,十幾年來我都對你欠說一聲多謝,其實我心裏一直非常感激。

老朱,祝您長攀長有!
                而我,爭取長跑長有!

升級   100%

鬱悶

引用:
    原帖由 runrun 於 2009-2-27 18:41 發表
              昨天早上重新去看物理治療,物理治療師老朱是已相識超過二十年的朋友,當初大家都是緣於攀石這項運動而認識的,他曾深造運動損傷專科。順理成章,我受傷後,便開始找他替我治療,他是不贊成我今次去跑渣打 ...

ctse~真的是很寶貴的分享....請務必要聽醫師話....沉得住氣、重點出擊....長跑長有丫~hgj091

升級   0%

難過

Runrun姐,

睇吓#43, 好唔好呀?

升級   100%

鬱悶

原帖由 叮叮噹 於 2009-3-1 17:55 發表
    Runrun姐,
    睇吓#43, 好唔好呀?

no problem

升級   0%

難過

多謝Runrun姐先.
    希望女跑友越來越多, 期待下次有啱女子fitting的背心誕生啦!

升級   100%

鬱悶

原帖由 slowrunner 於 2009-2-28 08:33 發表
    哈哈,原來我才是隨心跑,最愛是hea跑,教練都話我長課渣流灘!

cc, 我而家就去hea長課!

slowerunner兄, 現在明白了〝渣流灘〞点解啦。

真係要時時update吓自己,唔係真係會容易out架啦!

你只是長課渣流灘姐,比賽沒有喎!
    如果你比賽渣流灘,都唔會SCM在20K抽筋捱到返去都仲係用咗3:3X啦!

有時在適當時候渣流灘都幾需要架,如果次次都去到咁盡,
    真係唔襟玩!
    渣流灘,其實我都經常有喇!