香港長跑網  - 長跑長友

樓主: cfchan
打印 上一主題 下一主題

deleted.....

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

明晚有冇人落摩士游水, 我想潛吓水, 冇我就返入屯門游.

升級   0%

該用戶從未簽到

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-21 23:01 發表
    明晚有冇人落摩士游水, 我想潛吓水, 冇我就返入屯門游.

升級   0%

難過

原帖由 nc 於 2009-7-21 23:04 發表
    唔好游啦, 一起去斧山慢跑吧

昨晚做左4組體能, 預算明天會肌肉酸痛, 游水可以鬆吓嘛!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-21 23:14 發表

昨晚做左4組體能, 預算明天會肌肉酸痛, 游水可以鬆吓嘛!

唔係今晚已酸痛了嗎??

升級   0%

難過

原帖由 nc 於 2009-7-21 23:19 發表

唔係今晚已酸痛了嗎??

今晚輕微酸痛, 預算明天係最痛, 特別係肩同手臂, 加左料.

升級   84.4%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2009-7-21 23:27 發表

今晚輕微酸痛, 預算明天係最痛, 特別係肩同手臂, 加左料.

好耐無見你唻跑喎

升級   0%

難過

原帖由 ginnywong 於 2009-7-22 12:16 發表
    好耐無見你唻跑喎

呢排星期五有時要上堂嘛!
    又病左成10日, 有時間都要休息吓!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

經過尋晚飲飽食醉(其實係同屋企人做中秋),十二點先返到屋企,跟住五點幾又要起身去玩比賽,地點為南灣,主辦機構Revolution Asia玩水陸兩項。
    因為賽道主要為斜路,要經過一番掙扎,才願意出門口
    由於南灣沒有公共交通工具直達,要坐車到淺水灣行入去,唯有當行路的廿分鐘為賽前熱身。

大概七點半去到登記處,拆騰一番後,試著新購入的tri-suit比賽,衣很合身,比賽途中並無遇上刮肉等事件;游泳時,水阻亦比前時減少了。
    今年大會的singlet質地頗佳,外型討好,真係著出黎跑步都無問題
    幹了一番事前工作,遇到loudspeaker兄,寒暄一番後,終於等到開賽。

我參加的是長距離,以跑>游>跑方式進行,先跑4k,游275m x 2,再跑4k,其實跑步賽程,應該不足8k,只有7.5k左右,一開始,我以一貫唔阻人的步速 殿後,一直維持到轉項,然後下水。今天的水溫不冷不熱,很適宜游泳,或者因為這個緣故,加上賽衣合身,速度明顯扯快左 而且游到有氣喘,以前比賽未試過呢!

游完水,回歸跑步,或許開始掌握了轉項的節奏了,除了有少許氣喘外,身體沒有諸如肌肉疼痛等不對勁的地方,致令我跑步時可以正常發揮,最後一公里更可以界人添

整體上,頗滿意今次比賽的表現,期望ITU可以更進一步

升級   84.4%

該用戶從未簽到

好耐無見過你 post 遊山玩水轆轆閒跑樂, 件trisuit啱身就好啦

ITU一定可以更進一步

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 ginnywong 於 2009-10-4 19:59 發表 好耐無見過你 post 遊山玩水轆轆閒跑樂, 件trisuit啱身就好啦ITU一定可以更進一步
    之前懶,唔想寫野,所以個blog鋪晒塵
    多謝你的意見,等我無買大一個碼

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-10-4 19:04 發表
    經過尋晚飲飽食醉(其實係同屋企人做中秋),十二點先返到屋企,跟住五點幾又要起身去玩比賽,地點為南灣,主辦機構Revolution Asia玩水陸兩項。
    因為賽道主要為斜路,要經過一番掙扎,才願意出門口 ...

今日因為個小子要拆線,所以要早走,不能跟你吹水。
    你件 2XU, 好 cool 呀。tri suit 的確幫到好多,
    轉項時節省了不小時間。今天看到都好輕鬆。

今天天氣好好呀,遊泳個part,頭 lap 比第二 lap
    快左小小,因為今次主要想測驗下如果在 transiton
    時,不要太急促(所以今次專登在每項時,留力慢 jog,
    換 3 又慢 d), 果然在尾個 lap 跑,可以跑出 4'30/k,
    還有兩星期便 ITU, 集合了, 2.8 , 27.9 兩次經驗
    和時間,18.10, 要 sub 3, 都仍然有難度。
    大家努力,希望可以達標完成。

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-10-4 21:35 發表

今日因為個小子要拆線,所以要早走,不能跟你吹水。
    你件 2XU, 好 cool 呀。tri suit 的確幫到好多,
    轉項時節省了不小時間。今天看到都好輕鬆。

今天天氣好好呀,遊泳個part,頭 lap 比第二 lap
    快左小小 ...

LOUD兄, 我諗你跑步同游水的速度都應該無問題. 你覺得不能SUB3的BARRIER我覺得主要在單車方面. 你可能太過保守. 不過, 我未玩過奧距, 所以很難定奪. ANYWAY, 18/10一齊努力+油!!

升級   68.95%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-10-4 19:04 發表
    因為賽道主要為斜路,要經過一番掙扎,才願意出門口 ...

游完第一轉跑沙灘跑到我扯哂氣, 之前都唔使繞過救生亭, 愈上D沙愈鬆,
    腳都軟哂, 見到到個海第一時間就飛身撻落去游, 條氣先慢慢順返..

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-10-5 00:49 發表

LOUD兄, 我諗你跑步同游水的速度都應該無問題. 你覺得不能SUB3的BARRIER我覺得主要在單車方面. 你可能太過保守. 不過, 我未玩過奧距, 所以很難定奪. ANYWAY, 18/10一齊努力+油!!

單車應該是我最弱的一環,肌肉還未可以維持響
    32km/hr,車應該幫助不大,如果爆車,又擔心
    尾個 10km, 會抽筋,可能 13/10 後要儲火,
    單車時,吃多幾包 power jel
    希望 swim 可以 36min< 完成,
    Bike 不知應該 keep 30km/hr 定 32km/hr????
    run  5'/k 協定 5‘/k<???

升級   78%

該用戶從未簽到

swim應該是我最弱的一環,希望一小時內完成到
    bike 我预75-85 min,睇下同大海博鬥完重有幾多力,唔好比人落閘截車
    ,run 預鬆D,60 min.早幾日踩完40 km,再跑,跑了5 k大腿開始老抽.
    希望第一次玩全奧可以完成到,重可以sub 0330.
    13 & loud 兄大家一起努力,加油!!

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-10-5 21:00 發表

單車應該是我最弱的一環,肌肉還未可以維持響
    32km/hr,車應該幫助不大,如果爆車,又擔心
    尾個 10km, 會抽筋,可能 13/10 後要儲火,
    單車時,吃多幾包 power jel
    希望 swim 可以 36min< 完成 ...

30k/hr同32k/hr的時間會差5分鐘左右. 以創新路來計算, 32km應該唔會令你爆車爆到之後跑唔郁, 我諗32km可能有著數. 不過廸士尼d路同創新路唔同, 未必咁容易做到32k/hr. 所以保守小小可能會好d. 最後10km有幾多都爆盡去.

我自己最弱應該係跑步. 我估計游水呢part應該可以33-34min完成. 單車則希望在78-80分鐘內完成. 跑步則好難講, 以之前土炮三項的經驗來估計, 如果無爆的話, 我應該可以以55-60分鐘完成10km, 兩個轉項需時約4-5分鐘, 所以, 我估計可於180分鐘內完成. ANYWAY, SUB3HR是我今次比賽的目標. 期待中..................

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我都吾知預幾多....見步行步.
    上次科學園平均35km/h, 係鉤住車既, 吾知itu條路平d定創新路平d呢?
    今日游水都幾冷. 但都okay. 跑步我就okay ge, 操開山, 肌肉轉換應冇問題.
    只希望單車正常操作, 新手都吾識check車.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 kopo1128 於 2009-10-5 22:20 發表

30k/hr同32k/hr的時間會差5分鐘左右. 以創新路來計算, 32km應該唔會令你爆車爆到之後跑唔郁, 我諗32km可能有著數. 不過廸士尼d路同創新路唔同, 未必咁容易做到32k/hr. 所以保守小小可能會好d. 最後10km有幾 ...

今次有條長 500 米斜路,上次試左路,落坡可以去到max. 45km/hr,
    但是同時上坡又僅僅可以 keep avg. 26km/hr 左右,應該 avg. 30km/hr
    沒問題,因為比賽效應可以快小小,希望當天不要太曬,跑步區大樹都沒
    木果 呀
    今天開始會每天跑 大約 10km, keep HR at 145-150 之間,
    要加大力度去鍛煉下,12.10 當天可能會用 HR 155 去跑
    最後個 10km, 之後會休息(慢 jog 為主)。

升級   49.45%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-10-5 22:34 發表

今次有條長 500 米斜路,上次試左路,落坡可以去到max. 45km/hr,
    但是同時上坡又僅僅可以 keep avg. 26km/hr 左右,應該 avg. 30km/hr
    沒問題,因為比賽效應可以快小小,希望當天不要太曬,跑步區大樹都沒
    木果 ...

11/10果日你會唔會練車? 我12/10-15/10都要出差, 應該練唔到乜野. 所以好驚到時會跌WATT.