香港長跑網  - 長跑長友

樓主: michaelyw
打印 上一主題 下一主題

mic mic 的平凡跑誌 (現在長駐香港)

升級   45.45%

該用戶從未簽到

今朝 5K 時間跑得唔好, 23分尾,比四年前陸運會的時間僅快4秒,甚至慢過比賽或平時練跑10km的分段時間,表現實在削得很。
其實比賽的天氣不差,雖然比賽前一小時落雨,但總是不知何原固,"Sri Chimnoy races" 舉辦親的跑步在途中點都唔會落雨,故此,11/12度的陰天是非常適合跑步的。

然而,今天的問題出在自己的自視過高和個人的狀態不佳。
起初想嘗試以4:00分/公里的速度跑畢全程,未到路程的一半就已經保持唔到。在第三、四公里之間的上斜使疲態加據,引致最後兩公里只能5:00分/公里了事。
若一開始就玩4:30-4:40均速的話,相信時間總比今次的好,因為平時練跑總可跑到22分。

無疑我對跑5分里也缺乏經驗,跑半馬沖頭幾公里之後尚有時間回一回氣,5分里就無呢支歌仔唱了,感覺就係跑tempo 咁,第一道氣衝到就衝到,唔得就要接埋,未回好氣賽事都結束了。

也罷,下次若有機會玩多次5km,相信時間總比今次為好。

相信玩埋呢個5K之後,我會減少參加比賽的次數,大概會在十月melbourne marathon (half) 之前玩多兩個半馬,之後都會跟running group 去星期日例長跑。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

24km long medium distance

這星期天氣寒冷,早上/晚間氣溫低過10度,也許身體仍不適應,近來狀態一般。
今早跟一班人在7度低溫的下雨天完成了24公里的長課。
不自量力地選擇均速5:00m/km的組別,和一班長距離老手跑,他們在途中談笑風生,邊行邊說話,儼如毫不費功夫,而我卻跟得幾辛苦。儘管可以在等交通燈和飲水時回氣,但是我去到10km開始就有點唔夠氣,15km以後已明顯墮後,最後3km更遙遙落後。
還好有位師兄故意墮後傍住我,否則真會淪為迷途羔羊。
跑完之後全身虛脫,雙手顫抖,連按水機掣都感吃力,雙腳卻沒有預期的疲勞。
無疑心肺呼吸尚未適應低溫是問題的癥結。
為了令到自己適應低溫下跑步,我在家唔會開暖爐;除非身體抱羔,不會輕言缺席跑步訓練。

升級   35.4%

該用戶從未簽到

WOO!CHING 好強呀, 低溫呀跑步
好似hk既冬天, 我都會懶得跑
有時覺得凍, 留係屋企好過
比心機, 努力

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Good job Michael!

Increase your mileage little by little each time and you will be fine.  The challenge doesn't start until you hit 18 miles (30 km), that is when runners start to bonk and hit the wall.  But I am sure you can beat them all.  Add oil ar!!

It is 6am here, 31C but cloudy.  I can't afford to miss this opportunity with a cloudy sky.  I'd decided to tape the Tour de France (I know Carlos Sastre is going to win anyway) instead of watching it live.  I am about to leave the door for a slow 12 miler (20 km).

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-7-27 20:08 發表
這星期天氣寒冷,早上/晚間氣溫低過10度,也許身體仍不適應,近來狀態一般。
今早跟一班人在7度低溫的下雨天完成了24公里的長課。
不自量力地選擇均速5:00m/km的組別,和一班長距離老手跑,他們在途中談笑風生,邊 ...

邁進全馬又一大步!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

多謝大家的留言
其實我距離全馬尚有好一段距離。
其實都有點好彩,在這邊可以找到班人一齊跑步,我相信如果得我一個人,咁凍一定唔會去跑。
總之,到有日我試30km時該會面對傳說中的hit wall 。
另外,我回港後都需要適應一下,短期應唔可以保持在這邊跑的速度。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

七月總結

我今日起身就覺得唔係好舒服,個身體又累,喉嚨又唔好得惦,自知前些日子跑得太多 (星期日計起共46公里),免疫力下降,現在就要吃些苦頭了。

有見及此,今日唔去跑,放學回家就訓左一陣。因為昨日就是今年七月的最後一天跑步。總計今月跑了187公里,是暫時的最高紀錄,多虧跟人跑得多,如果只有我一個人肯定冇可能係十度以下的雨天中跑步,不過而家都係準備去養病先。

在facebook度得知有位華裔女跑手明天離澳去北京學普通話十二個月,我上星期日才第一次同佢正式講過幾句野,想不到咁快就唔再見到佢。
做人成日都會咁,總會驚覺周圍的人會突然唔見影,甚至想講句再見都講唔切。對此有少少遺憾,卻提醒了自己以後要多珍惜身邊所有的

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-7-31 21:15 發表
我今日起身就覺得唔係好舒服,個身體又累,喉嚨又唔好得惦,自知前些日子跑得太多 (星期日計起共46公里),免疫力下降,現在就要吃些苦頭了。

有見及此,今日唔去跑,放學回家就訓左一陣。因為昨日就是今年七月的最 ...

michael師兄, 請保重, 有病就要睇醫生。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 309# 的帖子

Thx Alex ~
不過在這邊,若果唔係大獲到要入廠的話,去藥房睇症佢大不了叫你買指定的成藥回家解決,換句話說,就算睇醫生也沒用,唯有靠自己。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

星期六將全日給了教會後,回家睏得厲害,周身骨痛,竟訓了16小時。
星期日情況未見好轉,當晚也訓了12小時。
今天起來,骨痛仍有,感冒徵狀則去了大半。
剩下來的唯有靠意志來克服了。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

今晚正式復操,跑12km 中速組 (5:00-5:30)
八月去到今天才正式開齋。
因為仍有點鼻塞,影響呼吸,跑個時都有點吃力。
發覺冇跑一星期,雖然對腳唔覺得累,但是心肺呼吸應要時間才能回復狀態。
明天身體狀態好的話,或會去跟interval。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-8-6 20:51 發表
今晚正式復操,跑12km 中速組 (5:00-5:30)
八月去到今天才正式開齋。
因為仍有點鼻塞,影響呼吸,跑個時都有點吃力。
發覺冇跑一星期,雖然對腳唔覺得累,但是心肺呼吸應要時間才能回復狀態。
明天身體狀態好的話 ...

米高兄, 很高興聽見你復操, 感冒應該好得七七八八喇 一開操便來個12k, 真不野少  

但咁快就操interval課, 小心d好, 祝早日完全康復, 仲跑得快過以前

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-8-6 22:27 發表

米高兄, 很高興聽見你復操, 感冒應該好得七七八八喇 一開操便來個12k, 真不野少  

但咁快就操interval課, 小心d好, 祝早日完全康復, 仲跑得快過以前

謝謝你
而家要將個摩打由頭起過,應要一段時間才能回復正常。
我會努力的,不過大前題還是要小心身體。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

今晚練了uphill training,感覺唔錯,狀態似乎有點起色~

其實今日心情本來唔係好好,又有點睏,出門前都經歷了一陣心理抗戰,最後還是決定出去見見班跑友,但求心情會有所改善,隨後証明這個選擇是正確的。

今日大家去了一條幾斜的街,全長若250m,跑上斜再緩跑落去 為一次, 如是者共要做八次。洋人也許身子骨骼重,有部分看起來幾辛苦。而我自己則感覺還可以,大概好些日子沒跑,對腳沒甚勞損。
完事後再和幾位跑友沿跑徑跑多兩公里多 (其他人選擇較短的cool down)。

跑完之後心情好點兒,縱然心中仍有很多疑難,跑完最少可以令心情冇咁頹喪。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

re oscar hing:
我返黎應該只會跑老渣半馬~
不過尚未考慮好~

升級   45.45%

該用戶從未簽到

星期日在五度大雨的情況下完成共22km 的long medium distance。
對我而言是頗為辛苦的。
因為基本上我是未曾試過在如此低溫照頭淋的情況下跑步。
還好我之前做足準備,鴨舌帽長袖長褲,奈何在大雨傾盆之下仍寒意攻心。
於是我決定找些高大的ching 作為 windbreak,刮大風時立即縮係佢後面跑,希望佢發覺唔到我的用意吧
今次是我今年第四次跑20km 或以上的 training,跑完之後對腳去到今日都幾累,不過作為惡劣天氣下的"特訓",對自身耐力而言也是場不錯的試鍊。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

Review: Sandy Point Half 17/08/2008

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-8-19 19:40 發表

星期日完成了這場我在八月份的唯一賽事。這是我今年第四個半馬拉松,最終以1:43:20跑畢完程,比我兩個月前Run Melbourne的PB快了20秒。
由於比賽於早上七點半在離我家十幾公里的海邊開始,加上主辦機構今次 ...

好嘢!真是進步神速!