香港長跑網  - 長跑長友

樓主: michaelyw
打印 上一主題 下一主題

mic mic 的平凡跑誌 (現在長駐香港)

升級   45.45%

該用戶從未簽到

09/06/08 Consequence

Finally I have to pay what I have incurred today. I think I will have 50% to fail this first unit examination as this is really a paper of diversity. It covers every topic and marks allocation was evenly distributed. You cannot pass the unit by simply becoming an expert of one or two topics. It seems some of my friends had experienced similar difficulties in the midst of the exam, but I just hope they will be fine as they did put effort on it, unlike me, just studied several pieces of #$$%&^%* papers.

However, this failure didn’t keep me from joining the running group, despite the tired body. I joined the medium pace group for 10km and it was a beautiful evening to have a run, although there was a bit showering at the end of the run. Afterwards, I asked a coach about the running group because I want to join a training group after Run Melbourne. He recommended me a group which starts on Tue/ Thurs 6:00pm at the Tan Track. It seems to be a nice choice but I need to re-plan my running schedule as I usually treat Tue/ Thurs as rest days or easy days.

升級   92.85%

該用戶從未簽到

Michael ~

但請切記學業為重, 跑步次要!  努力加油呀!!

升級   45.45%

該用戶從未簽到

回復 242# 的帖子

其實... 就算我唔跑步都唔會集中精神讀書...
算吧....讀自己不太喜歡的主科(accounting+management),成日要靠副修科平衡自己(history),
努力極有限。
至少跑步可以增進一個人的集中力,總歸和讀書也沒什衝突。

升級   45.45%

該用戶從未簽到

今日speed group session 跑得不差。
在運動場跑了兩個600m、兩個500m和兩個400m。
雖然跑得不快,男仔入面算是最慢的,但是在第二個同距離的session中都可以保持到同第一個差唔多時間,總比一快一慢好。
無疑自己也開始了解到適當的速度,曉得依據自己能力去跑,而不像從前的匹夫妄衝而虎頭蛇尾。

時間如下:
600m: 2:14
600m: 2:17
500m: 1:51
500m: 1:52
400m: 1:25
400m: 1:26

緩跑1km回集合點收工

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

難過
  • 簽到天數: 1 天

原帖由 michaelyw 於 2008-6-11 21:56 發表
    其實... 就算我唔跑步都唔會集中精神讀書...
    算吧....讀自己不太喜歡的主科(accounting+management),成日要靠副修科平衡自己(history),
    努力極有限。
    至少跑步可以增進一個人的集中力,總歸和讀書也沒什衝突。

可以轉糸啊!不要浪費青春,時間,金錢,家人的期望....
    世界上仍然有許多人想讀書卻沒有機會,沒有金錢,沒有資源...
    讀書興趣很重要,當然讀什麼都要有決心!

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-11 23:32 發表

世界上仍然有許多人想讀書卻沒有機會,沒有金錢,沒有資源...

正正可能就係呢樣野....米高兄先要讀d咁既科
    有前景一d嘛
    有時出錢o個個唔你自己,話事權唔係你手

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-6-11 22:09 發表
    米高兄利害! 等ching回港我地一起練呢個Form。:>

這個練法有時我會覺得太短/快,感覺自己好像練3000m/1500m 咁,如果我地返去一齊練interval的話,
    還是跟屈教練玩開的三分鐘連休。
    可先在屯門偷師 ,再去馬鞍山運動場practice

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-11 23:32 發表

多謝你的建議,但是我現在都念到year 3 了(雙學位要讀4年),要轉的話要晒 自己好多時間 和 家中大人好多錢,所以唯有死捱去吧。
    沒法,自AL考得唔太好之後就已失去了選擇讀書興趣的自由。本人是文科出身,喜歡讀任何的歷史。現在過來讀書,知道沒可能主修自己
    喜愛的科目(一來學校問題二來屋企問題),唯有以副修科自娛。 況且,屋企人在中四選科時俾我棄理從文,一直讀到中七,也算"此願足矣"。

然而,個人真的很不喜歡和同系的人相處,因話題總離不開成績和前途(like暑假有冇入四大會計師樓做internship呀?),人總不應只有這些東西好講吧。
    所以,縱然自己英文會話差,也寧可和本地人一起跑跑訓練,最少唔會成日聽到$$ 和career

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 stanleyhpm 於 2008-6-12 00:06 發表

正正可能就係呢樣野....米高兄先要讀d咁既科
    有前景一d嘛
    有時出錢o個個唔你自己,話事權唔係你手

完全正確,就好似你是足球員,父母係領隊。
    領隊叫你點踢就點踢,要換走你你亦都要聽。
    我又冇交學費的能力(一年交六位數字),打工最多能賺返部分生活費。
    所以唯有唯命事從,再從空隙中自找樂子了。

原帖由 oscar 於 2008-6-12 01:59 發表
    以你ge念力,應該屬於「長跑系」hiuijhkj" />

何以見得??

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 叮叮噹 於 2008-6-11 07:32 發表

絕對同意!

原帖由 michaelyw 於 2008-6-11 19:46 發表
    完全正確,就好似你是足球員,父母係領隊。
    領隊叫你點踢就點踢,要換走你你亦都要聽。
    我又冇交學費的能力(一年交六位數字),打工最多能賺返部分生活費。
    所以唯有唯命事從,再從空隙中自找樂子了。...

俗稱professional student!

原帖由 michaelyw 於 2008-6-11 19:42 發表
    多謝你的建議,但是我現在都念到year 3 了(雙學位要讀4年),要轉的話要晒 自己好多時間 和 家中大人好多錢,所以唯有死捱去吧。
    沒法,自AL考得唔太好之後就已失去了選擇讀書興趣的自由。本人是文科出身,喜歡讀任何的歷史。現在過來讀書,知道沒可能主修自己
    喜愛的科目(一來學校問題二來屋企問題),唯有以副修科自娛。 況且,屋企人在中四選科時俾我棄理從文,一直讀到中七,也算"此願足矣"

其實米高兄, 閣下比我好好多了, 小弟在港只讀到中二咋. 什麼AL, OL, 會考通通沒有試過.

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-6-12 11:42 發表

然而,個人真的很不喜歡和同系的人相處,因話題總離不開成績和前途(like暑假有冇入四大會計師樓做internship呀?),人總不應只有這些東西好講吧。
    所以,縱然自己英文會話差,也寧可和本地人一起跑跑訓練,最少唔會成日聽到$$ 和career

唔鍾意還唔鍾意,但最重要係攞到所謂「入場券」
    讀書唔駛要考第一,但最起碼都要及格

唔好放棄啦,都明讀書既野,唔鍾意都真係點迫都迫唔到
    父母既影響有時對我地係好緊要,成日會將自己既希望投射係自己既身上
    但呢個希望未必係o岩

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 michaelyw 於 2008-6-12 11:42 發表

沒法,自AL考得唔太好之後就已失去了選擇讀書興趣的自由。本人是文科出身,喜歡讀 ...

米高兄, 挨下挨下你已挨了3/4了, 很快便挨完了, 幸好除了讀書外, 你也有跑步伴著你, 有那兒d friend, 有長跑網d ching ctse作support, 不過, 目前最緊要也是考好個試, 唔駛想得咁遠, 向著這個目標進發, 就好像你跑步咁, set了目標就唔好想其他咁多, 選擇了便選擇了, 祝願你繼續向前衝, 讀書之餘, 外國留學也有很多很多值得回味之處, 努力加油呀

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   45.45%

該用戶從未簽到

原帖由 kennethwat 於 2008-6-12 12:02 發表

米高兄,2分15沖600,小弟有排都玩唔到咁快。fhjfrt" />

其實都只係次數問題,ching平時玩interval興沖二十個,我的則只是六個,所以不能作準。
    你俾我沖二十個的話當然都無可能咁快啦,如果我返來跟你操我諗我都係1:50-2:00 400m 咁上下。