香港長跑網  - 長跑長友

樓主: Alfred
打印 上一主題 下一主題

超越挑戰三項鐵人賽 (本網為賽事支持機構, 歡迎大家熱烈報名, 另誠邀拍攝義工)

關閉 [複製鏈接]

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-31 11:43 發表
我都係第一次三項, 完成為首要. 單車我都係上星期一先入, 大家真係要避一避我.....腍緊貼吾貼P 係後面, 怕轉灣時阻礙大家條apex都吾知, 比人小.
水陸我就玩左3年, 但又吾係場場玩.

frank 咁你又無報埋 revolution-asia 既 3 次水陸,
一次過報曬 , 有件 champion 料 , running singlet 送呀,
快 d 報啦

升級   21.55%

該用戶從未簽到

有d 咁既事.........等我check check sin.件singlet 典樣咖?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-7-31 12:19 發表
會去報啦~不過, 好多問題我仲未係好知~

睇下答唔答到你 , 9.27 呢次途程 course A 為 swim 500m, bike 27km, run 5km, Q & A ?
Q1 : 須要什么條件先可以参加 ?
A1 : 當然要先評估下 , 自己用最快泳式能否於大約 20min 內完成 500m (10 x 50m 塘),
       因大多都是分齡賽, 分時段開始 , 假若太慢可能影响下一組別人士 , 及可能不能完成下來
       之單車及跑步項目。

Q2 : 我未参加過任何, 3 項或水陸之比賽 ?
A2 : 由於大多賽事是深水起步 (即須要踩水等開始), 及大多一班人同一時間起步。
       對于無此方面参賽者可能會感覺驚恐 , 因為大家過於擠迫而恐慌, 可以選在最
       後起步 , 但要注意小心, 不要太近蛙式参賽者可能於踢水時誤中副車。另外
       可以参加 水陸比賽去感受下在海中比賽的感覺。

Q3 : 我沒有自己單車及頭盔可以参賽嗎 ?
A3 : 可以的 , 可以選擇租車或頭盔 , 當然要 Road bike , 同鋁架為最好,(同你平時租車沒有 lock 踏)
       我知 "細已" 有 Giant OCR 3 鋁架車出租 , 及頭盔租 , 但 9.27 我唔知
       有否此服務, 如果無, 可以約幾個人同 "細已" 傾到時在塲地交收。
       (個人经驗 , 我 FD 曾经租架 GTA 鉄架去比賽 , 我用過架 MTB 去比賽, 當然時间一定幔 , 但可以接受。)

Q4 :比賽前還須要什么準備
       Goggles 最好為淺色 , 因海能見度低 , 過深色可能什么也看不清 (但也不須浪費金錢特登去買一副淺色的)
       泳帽 大會會提供
       風鏡(黑超) 於單車比賽可以防止沙塵入眼, 仲防紫外光 , 更加重要係個 look .
       手套, 個人喜好
       跑鞋, 和你跑步一樣
       號碼布帶 , 有就最好 , 可以快捷省時 d , 無咪預先用扣針扣上衫 ( 除左 一件頭 (tri singlet)外)
       鉄人衫 (一件頭 tri-singlet) , 有就方便 d 型仔 d , 但對於游水唔一定快 d   , 可以着泳褲都可以
                  上水着番件衫都得。
Q5 : 在比賽時須要注意什么 ?
A5 : 比快過你既選手過先 , 如果你游蛙式 , 唔好排頭位, 除非你同北島康介咁既速度, 避免傷及無辜
       單車盡量靠左 , 但不須要刻意收慢去避佢 ,  因為同一道路可能有唔同組別参賽者同時作繞圈賽 , 除非你有機
       會企登仔 , 唔係無別要阻人。

Q6 : 過終点後須要做什么
A6 :  在情況許可下 , 先可去轉項區取回自已物品 , 因為你完成左, 還可能有其它組別在比賽 , 所以盡量不要留在轉項區內
        以免阻礙其它選手。

記得係咁多 , 希望其它 ching & ctse, 作補充

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-31 14:03 發表
有d 咁既事.........等我check check sin.件singlet 典樣咖?

5 清楚 , 無相
應該唔會太差

升級   21.55%

該用戶從未簽到

我睇左相la, 有人有signlet 有人有suit. 都幾好, 一於報左先 . 但玩吾哂3場會點呢? 11月落海水真係未試過.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 franklcf 於 2009-7-31 14:38 發表
我睇左相la, 有人有signlet 有人有suit. 都幾好, 一於報左先 . 但玩吾哂3場會點呢? 11月落海水真係未試過.

都無得退 $ 架,
11月 , 可以好凍 , 今年同總會可能有協議 , 遲好多 .

升級   26.6%

該用戶從未簽到

回復 63# 的帖子

我o既問題係
1) 我游水個part係最慢~ 同埋我只係識蛙式~ 咁唔知玩唔玩得比賽呢~
2) 我有架mountain bike,咁係唔係帶埋過去呢~
3) 咁我架單車又要泊係邊到呢~ 如果我游完係唔係一上水就要即刻去攞車~ 著住泳衣~咁鞋呢~
4) 踩完之後,我就要跑步~ 咁我係唔係又要換另一對鞋定係踩車時著埋呢~

sorry~~好白痴問題, 不過,我實在係未玩過~ 想知~ thanks

升級   21.55%

該用戶從未簽到

回復 67# 的帖子

1) 我都係游蛙式
2)mountain bike帶埋過去比賽
3)單車要泊轉項區內, 游完即刻去攞車, 一般都著住泳衣 一定帶頭盔 同著跑鞋 之後推住單車, 離開轉項區先可上單車
4) 轉項區線前落單車, 放好單車回原位 除頭盔 即走(因已著住跑鞋)

升級   98.8%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-7-31 17:35 發表
我o既問題係
1) 我游水個part係最慢~ 同埋我只係識蛙式~ 咁唔知玩唔玩得比賽呢~
2) 我有架mountain bike,咁係唔係帶埋過去呢~
3) 咁我架單車又要泊係邊到呢~ 如果我游完係唔係一上水就要即刻去攞車~ 著住泳 ...

你d問題好正常, 想當年我仲多問題 . . . . . . . .

(1) 我也是蛙式
(2) 我個friend今次都係用mountain
(3) frank兄答得好清楚
(4) frank兄也答得好清楚

升級   4.67%

該用戶從未簽到

比賽靚相呢d野, 又點會少呢~~

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-31 13:11 發表

史波兄 呢次唔知會唔响呢次賽事, 幫各健兒影多 d 沙龍

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 vivianip 於 2009-7-31 17:35 發表
我o既問題係
3) 咁我架單車又要泊係邊到呢~ 如果我游完係唔係一上水就要即刻去攞車~ 著住泳 ...

expervillage 有得看,馬上去片,等自己有個概念。~
http://www.youtube.com/watch?v=-nhjEj9Q3OE&feature=fvw

升級   5.05%

該用戶從未簽到

游泳依拍,用蛙泳得唔得呢?各位C hing

升級   78%

該用戶從未簽到

原帖由 Kennychoi 於 2009-7-31 22:32 發表
游泳依拍,用蛙泳得唔得呢?各位C hing

無限制,任何泳式都得

升級   78%

該用戶從未簽到

我o既問題係

1) 我游水個part係最慢~ 同埋我只係識蛙式~ 咁唔知玩唔玩得比賽呢~任何泳式都得
2) 我有架mountain bike,咁係唔係帶埋過去呢~ 用MTB也可,只係速度上會輸比roadbike
3) 咁我架單車又要泊係邊到呢~ 如果我游完係唔係一上水就要即刻去攞車~ 著住泳 ... [/quote]上水後要跑一段路,到轉項區取車,此時著鞋(記得抹走腳底的沙石,ginny教落可放定條毛巾抹腳),戴頭盔,號碼帶(如不想買可用條褲頭橡根頂當因單車項目時號碼布向後,跑時號碼布向前),其他物品如太陽眼鏡、手套、單車褲等個人喜好,但移動單車前必須戴好及扣好頭盔,推到上車區オ可上車,繼續單車賽段
4) 踩完之後,我就要跑步~ 咁我係唔係又要換另一對鞋定係踩車時著埋呢~如你用單車有lock的鞋,當然要換,但一般新手不是爭名次or只是玩下不想投放更多錢,其實很多人都是著跑鞋踩單車,之後落車跑步

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-7-31 11:36 發表

CF 兄係咪晌元朗??

雖然家住元朗,但元朗泳池反而好少去,因為多人到唔知點游
我寧可去屯門,起碼仲有些少前進空間!

升級   41.95%

該用戶從未簽到

原帖由 loudspeaker 於 2009-7-31 13:14 發表

frank 咁你又無報埋 revolution-asia 既 3 次水陸,
一次過報曬 , 有件 champion 料 , running singlet 送呀,
快 d 報啦

我都會報!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 cfchan 於 2009-8-1 00:20 發表

雖然家住元朗,但元朗泳池反而好少去,因為多人到唔知點游
我寧可去屯門,起碼仲有些少前進空間!

小弟住圍城,都係中意去屯門呀,今朝先游完~~
CF 兄如果過去通知聲,如果就到希望可以俾CF 兄指點指點~~
小弟游左廿幾年蛙式,2-3K 完全無問題,但因為怕醜一路唔敢去學,而家因為想玩3鐵焗住學...
上星期Loud 兄指點過之後今日已經可以一個塘一個塘咁游,希望呢個比賽前可以練到好似游蛙式咁自如~~

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 史波 於 2009-7-31 11:24 發表
大家好!!
今次超越挑戰三項鐵人賽, 會係9月6日及13日 4-6pm 科學園創新路舉行訓練.
歡迎各位參賽者參加. 詳情稍後會係網頁上公布.
For inquiry, send to: [email protected]

Good idea! 三鐵進一步普及化靠你地啦

升級   52.3%

該用戶從未簽到

原帖由 花子阿DEE 於 2009-8-1 10:42 發表
小弟游左廿幾年蛙式,2-3K 完全無問題,但因為怕醜一路唔敢去學,而家因為想玩3鐵 ...

蛙式絕對無問題, 不過蛙式比較依賴對腳發力
要做成績, 還是自由式較好
唔使擔心, 就用蛙式完成你第一個三鐵啦