香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ram
打印 上一主題 下一主題

ram跑步紀錄-09年3月重新開始

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年9月6日 (六) 914馬鞍山8K比賽之模擬測試

小弟e兩日有d傷風,事前都諗過休息
但其實又好想跑wow,都是出席了,至多慢d啦

正式起跑前跑一轉去了取914號碼和紀念背心
知道自己5係好掂,慢跑都頗辛苦,已經變了水人
起跑後小弟當然大殿後,幸好慢慢跑跑下都可以
跑到近聽濤才醒起忘了按表,算吧又不是比賽,順住跑啦

跑到第一條橋行了一會,再跑到接近一個停車場見眾c兄折返
小弟當然有更快得更快u turn, 但跑跑下當然又係後面
過了小橋入馬鞍山,米拿兄一陣風更過了小弟和前面幾個ching
一個字---強!之後再有一位ching從後而上,另一快腳Gills兄是也!

慢跑期間小弟都有嘗試練跑姿,沒有浪費是次實戰機會
發覺自己都係懶,雙手擺動不夠,大比提得不高
如果能順住去都做得到,估計應有點兒改進卦?
漫漫長路,一步步來吧

最後小弟捱返到終點,和各ching們開心地吃晚飯
過了一個愉快的晚上~

9月里數: 24.5k

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年9月9日 (二)

經過周六馬鞍山 mock exam,連休兩日
見其他ching操得如火如荼,小弟實在不敢怠慢,要開操!
因小病初癒,不敢去太盡,只跑了5k:

1. 6'01"   2. 5'19"   3. 5'12"   4. 5'13"   5. 4'59"   總: 26'46"

今天終於可以用上比較似樣的跑姿,跑來好像輕鬆一點
跑時不斷提自己,大比盡量提高d,"nam"大步d,雙臂夾實d身擺動,身體微傾前 (跑跑下重心會向後)
感覺到自己比左右的人翻步慢(不知是否比較大步了),但跑速應是差不多的
要記緊這個感覺,明晚上課希望用得上!

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

Ram兄﹕
    其實我地經常有運動,
    理論上會好少機會有"傷風感冒",
    不過我每年都會打支"流感預防針",
    免除不必要麻煩及"日操夜練"到頭來前功盡廢!
    加油啊師兄,再操多幾果,下次實唔夠你走…

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 leefs 於 2008-9-10 22:45 發表
    Ram兄﹕
    其實我地經常有運動,
    理論上會好少機會有"傷風感冒",
    不過我每年都會打支"流感預防針",
    免除不必要麻煩及"日操夜練"到頭來前功盡廢!
    加油啊師兄,再操多幾果,下次實唔夠你走…  

得皇上大駕光臨,微臣有失遠迎,恕罪恕罪!
    皇上真有心,微臣經昨晚跑步教頭調教和鞭策下
    跑了8個560m後出一身大汗後身體漸見起色(雖然跑到想史更濟...)
    今個周日應可與眾將軍應戰保家聲!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年9月10日 (三)

跑步班第8課

今日下午沒有跑步,個人非常疲倦(e幾日都不夠休息),想過今晚要走堂
    到放工時間個人又生猛番d,一於去見下d同學仔啦

今晚好像少了好多同學仔上堂,數下都不夠廿人,難道被上次的interval training嚇跑了?希望不是吧.....
    今次阿sir教技術是練用前腳掌"燦"起彈出去的動作,好難掌握,睇阿sir做得好easy,自己做了一分鐘已經抽抽地,第二日都重痛緊,真水皮,真係有掛練

另外要練半馬速度,阿sir set 了給小弟的時間3'16"/560m,但一開始已經只可走lsd,重要跟住上次第二組的同學後面 (8x560):

3'35" / 3'28"/ 3'31" / 3'04" / 3'20" / 3'07" / 3'02" / 3'12"  總:26'22"

狀態不濟,不過都完成目標,希望914可以回得切吧~

9月里數: 29k

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-9-12 08:46 發表
    08年9月10日 (三)

跑步班第8課

今日下午沒有跑步,個人非常疲倦(e幾日都不夠休息),想過今晚要走堂
    到放工時間個人又生猛番d,一於去見下d同學仔啦

今晚好像少了好多同學仔上堂,數下都不夠廿人,難道被上次的i ...

睇來 ram兄既感冒已經好得 8899,呢兩日食返多d野休息吓,到 9.14 比賽果日一定會有水準既表現。

升級   54.9%

該用戶從未簽到

多謝大圍兄鼓勵,小弟已經自周四開始休到周日比賽
    今日感覺身體好多了,希望到時可以同各ching一起衝..........一陣吧~

原帖由 大圍新跑手 於 2008-9-12 11:07 發表
    睇來 ram兄既感冒已經好得 8899,呢兩日食返多d野休息吓,到 9.14 比賽果日一定會有水準既表現。2011

升級   54.9%

該用戶從未簽到

9月14曰早上7時15分
    吃了1個腸仔飽+1隻香蕉和清水
    準備出門口應戰914!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 14-9-2008 06:59 發表
    9月14曰早上7時15分
    吃了1個腸仔飽+1隻香蕉和清水
    準備出門口應戰!  

ram兄準備充足, 一陣見啦.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

Gills加油!一陣見~

原帖由 Gills 於 2008-9-14 07:02 發表
    ram兄準備充足, 一陣見啦.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 14-9-2008 07:05 發表
    Gills加油!一陣見~

加油....不過水不可不補, 萬一有頭暈中暑跡像, 立即減速, 小心....現在據瘋狂兄報導馬鞍山已經29度啦.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

今天非常熱,幸好位位ching/ctse都完成賽事
    盡跑而回~

原帖由 Gills 於 2008-9-14 07:11 發表
    加油....不過水不可不補, 萬一有頭暈中暑跡像, 立即減速, 小心....現在據瘋狂兄報導馬鞍山已經29度啦.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年9月14日 沙田奧運歡樂跑8k

今日是最炎熱的中秋節,早上吃過早餐和與Gills兄打個招呼後出門口
    到場已是8時15分(如搭85k應在頌安村站落車,行天橋過對面便是馬鞍山運動場)
    ,上看台就見到成班長跑網ching在準備中

今次大會好準時9時正便開跑,因為天氣炎熱,昨晚雪了一枝500ml冰,諗住hold住跑可以降下溫
    無跑3日,體力不成問題,但實在好熱,幸好大會供水充足,安排不錯
    跑出了馬鞍山小橋後不久,onon兄突然身後出現,打過招呼便過了小弟
    而頭馬已經回程中!第二位是米拿兄!真係快得驚人啊!
    之後陸續見到其他長跑網ching回程中

終於過了轉折點,踏過晶片感應器後又埋站補水
    之後立即丟了枝500ml冰水,因為感到十分累贅
    妨礙了擺手(單手擺好怪),跑得吃力
    丟了枝水後個人輕鬆好多,跑起來沒有之前的辛苦
    感覺做番正確跑姿個人比較去得順左
    記番阿sir話"燦"出去果一下要向前而非向上
    睇下錶,已經38分幾都有排未到聽濤
    e次8k應該是次寶貴經驗.............

最後入場見到皇上同小弟拍照,擺番個post先
    皇上話:慢左d wow,快d啦 (都5係d,係好多)
    最後過了幾個跑手衝線 :47分幾
    雖然好慢,小弟仍會繼續努力
    總結經驗,希望有日會有所進步~

今次大會紀念品係一面獎牌(證明跑畢全程),
    竟然有牌!好正!

9月里數:37k

升級   16.67%

該用戶從未簽到

大熱天時完成8k, 算唔錯lor

不過我覺得揸住支水跑會影響擺手, 膊頭又會緊, 呼吸又無甘順....總之唔慣, 平時train都唔會

升級   92.85%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-9-13 23:35 發表
    終於過了轉折點,踏過晶片感應器後又埋站補水
    之後立即丟了枝500ml冰水,因為感到十分累贅

丟了枝水後個人輕鬆好多,跑起來沒有之前的辛苦
    感覺做番正確跑姿個人比較去得順左.......

Hi ram hing,

Congrats!  I hold one of this in my hand when running in 40C heat but only short runs not LSD.

升級   54.9%

該用戶從未簽到

hi edwinc ching, 揸枝水跑實在好5慣,下次比賽都米攪.....

原帖由 edwinc 於 2008-9-14 19:06 發表
    大熱天時完成8k, 算唔錯lor
    不過我覺得揸住支水跑會影響擺手, 膊頭又會緊, 呼吸又無甘順....總之唔慣, 平時train都唔會

升級   54.9%

該用戶從未簽到

大衛兄:thanks,看來小弟都要考慮買番個腰水樽下次跑LSD用了~

原帖由 lvrunner 於 2008-9-15 00:56 發表
    Hi ram hing,
    Congrats!  I hold one of this in my hand when running in 40C heat but only short runs not LSD.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 14-9-2008 15:35 發表
    立即丟了枝500ml冰水,因為感到十分累贅

丟了枝水後個人輕鬆好多

揸水跑真係有點唔自然, 平時操練兩袖清風, 所以都有點影響, 如果真的要帶水, 屈人寺最細樽都係一個好選擇幾好揸手.

登錄/註冊後可看大圖

升級   54.9%

該用戶從未簽到

都係兩袖清風最爽!

原帖由 Gills 於 2008-9-15 08:23 發表
    揸水跑真係有點唔自然, 平時操練兩袖清風, 所以都有點影響, 如果真的要帶水, 屈人寺最細樽都係一個好選擇幾好揸手.

登錄/註冊後可看大圖

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 15-9-2008 08:26 發表
    都係兩袖清風最爽!

Right, 唯有見水飲水.