香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ram
打印 上一主題 下一主題

ram跑步紀錄-09年3月重新開始

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年7月9日 (三)

昨日跑了6k,今天有點兒累,只作4k輕鬆跑和1組上身weight training:
1. 6'14"76   2. 5'51"70   3. 5'33"87   4. 4'52"20   總: 22'32"53

08年7月10日 (四)

昨日的輕鬆跑,今天回復得不錯,一於食個10k作為713賽事前的最後訓練 :

1. 5'41"84   2. 5'18"55   3. 5'12"76   4. 5'13"44   5. 5'12"22
6. 5'03"79   7. 4'59"96   8. 4'59"59   9. 5'00"29   10. 4'55:50    總:51'37"94

身體似乎開始習慣12km/hr的速度,希望713主場有滿意的成績吧
另休息是非常重要,713前都要好好休息一下了

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年7月11日 (五)

原本計劃今明兩天都休息,留力禮拜日713比賽
中午時份有幾個同事話一同上gym玩
抵不住誘惑又走去跑了 .......就住跑吧,不過昨日食左個10k,都應該沒多少了
就來個模擬interval吧 ,跑了4k,不過跑機上玩interval始終不能盡興
去得太盡按不切掣就會有墜機危機

每1k衝了2段二佰左右,最高衝到15,休息時11
頭2k都衝到,但去到第3k雙腳有d麻麻地 (麻庳果個麻)
去到第4k只可以衝一個,之後慢跑作cool down

1. 5'35"75   2. 5'14"19   3. 5'03"95   4. 5'34"89   總 21'28"78

要好好休息等待星期日打水戰了~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   78.75%

該用戶從未簽到

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-15 01:17 發表

努力加油! 努力加油!
小弟唔駛俾人批, 因為實唔批! 已經決定先斬後奏了! Yeah Yeah Yeah
以上屬高風險動作, 請諸位切勿模仿為要! 否則後果自負! " />

瘋兄真係勁
我好好彩地未有呢個問題

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

偷懶左好耐,要做番d功課先

08年7月13日

荃灣田徑會主席紀念杯10公里黃昏賽

是日與幾位ching先到梨木樹集合嘆了個下午茶後,慢慢行上起點
見到好多ching都有參加 ,十分熱鬧,幸好沒有下雨但頗濕熱,
小弟是慢跑者,跑至4.x k 見到alan兄,但到了6.x k alan又一陣風的過番小弟
最後時間是57'x,知道在8k點下不了決心加速衝回來.....
真是要再多多苦練才有望進步

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

瘋狂兄頭8k是比小弟快好多了,last 2k 慢少少好正常
但小弟慢開都無得衝
所以要好上上課了~

原帖由 瘋狂跑步機 於 2008-7-27 22:43 發表

小弟亦都係衰在最後兩K, 每K慢1分鐘!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年7月21日 (一)

在放大假中
與家人朋友去了長隆遊玩數天,不過天氣真是好熱成35-36度
早上與朋友在星河灣附近珠江畔來回跑了約30分鐘,估計5公里左右吧
(忘記帶手機出去跑步,所以未有拍下照片)
不過當地的空氣質素比香港差,再加上太熱又有點水土不服
跑完後重要去長隆動物園曬住行成日
真是累得要命!不過都玩得好開心
回港後病了數天(放大假先病真係比面)
攪到連尋花問柳都不能出席,真係可惜~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

回復 211# 的帖子

ram ching,
Air pollution is horrible in GZ!  Take care!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

由於小女尚小未懂游泳,所以未有去水上樂園
只去了動物園和看了大馬戲,都很不錯
原來動物園內有個兒童樂園,有頗多兒童機動遊戲(應比海洋公園多)
小女玩到不肯離開呢!

原帖由 kennethwat 於 2008-7-28 11:15 發表
ching 有否去長隆水上樂園?

升級   54.9%

該用戶從未簽到

係呀,市內的空氣好差
到了旅遊區就好了一點
現在好好多了,thanks ching

原帖由 Alex 於 2008-7-28 11:18 發表
ram ching,
Air pollution is horrible in GZ!  Take care!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

題外話:
小弟渡假住的酒店原來正是英超車路士球隊住的同一間,真湊巧

升級   54.9%

該用戶從未簽到

個幾禮拜大假完結,其中只跑了5k
熱到個人病病地,無辦法...........

今天開工大吉,當然恢復操練
不過身體初癒,只輕鬆跑4k (22'27")
留力明日上課

升級   35.4%

該用戶從未簽到

ram 兄, 今日好似個個約埋跑4k咁
咁熱天氣都仲去跑
幾有心,至少証明耐力夠

升級   54.9%

該用戶從未簽到

hehe,今日更多位ching/ctse跑步,相信都係小弟最舒服了
事關小弟在冷氣開放的gym room 跑機炸
如走在運動場上,小弟2k都不知可否完成呢?

原帖由 redred 於 2008-7-29 23:46 發表
ram 兄, 今日好似個個約埋跑4k咁
咁熱天氣都仲去跑
幾有心,至少証明耐力夠

升級   54.9%

該用戶從未簽到

今天起床時個肚好空,事關昨晚上完工聯跑步班
回家後只吃了1隻蘋果便去睡覺
今朝早上磅--149lb,正!
似乎減晚餐會快d喎,不過難敵家中的美味飯(食送)啊...