香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ram
打印 上一主題 下一主題

ram跑步紀錄-09年3月重新開始

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-7-31 08:37 發表
今天起床時個肚好空,事關昨晚上完工聯跑步班
回家後只吃了1隻蘋果便去睡覺
今朝早上磅--149lb,正!
似乎減晚餐會快d喎,不過難敵家中的美味飯(食送)啊...  

恭喜 ching 減磅成功。

升級   0%

該用戶從未簽到

破左150阻力位, 好快會見140

升級   94.33%

該用戶從未簽到

工聯會跑步班有也得著?講來分享下。

升級   54.9%

該用戶從未簽到

多謝ching鼓勵,革命尚未成功
與140仍有一段距離重,要多多努力~

原帖由 大圍新跑手 於 2008-7-31 09:59 發表
恭喜 ching 減磅成功。

原帖由 Alex 於 2008-7-31 11:31 發表

破左150阻力位, 好快會見140  

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年7月30日 (三)

工聯跑步訓練班 (第一課)

其實第一課都預左會講上課安排和基本熱身方法
阿sir話最好先慢跑(有少少汗)然後熱身最好
因為身體微熱可令肌肉軟一點,熱身可以更加有效防止受傷

另外亦有提到跑姿問題
理想跑姿是上身輕微前傾,雙手配合地保持前後擺(避免左右擺)
雙腳中後位置落地

最後10分鍾自由跑圈@550m x 4
1. 3'17"   2. 2'51"   3. 2'45"   4. 2'58"  總:11'51"

原帖由 臨風 於 2008-7-31 18:04 發表
工聯會跑步班有也得著?講來分享下。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-1 13:54 發表
08年7月30日 (三)

工聯跑步訓練班 (第一課)

其實第一課都預左會講上課安排和基本熱身方法
阿sir話最好先慢跑(有少少汗)然後熱身最好
因為身體微熱可令肌肉軟一點,熱身可以更加有效防止受傷

另外亦有提到跑 ...

係喎, 我都沒有計時添, 蠢o左

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 1/8/2008 14:25 發表

係喎, 我都沒有計時添, 蠢o左

係囉!帶錶又唔計時,有啲蠢。

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 Alfred 於 2008-8-1 21:35 發表

係囉!帶錶又唔計時,有蠢。

係多多呀ching

升級   54.9%

該用戶從未簽到

7月份埋數: 70km ,比6月份少超過30k.......少得可憐

要賴既就係放個幾禮拜假又熱到病左
8月份要急起直追先得
阿sir話要3.2.1. --- 計劃 星期一,三,五跑步 (三係上課跑)
二四做上身+四頭肌 (3 sets)
星期六,日 (一天跑街 ,一天休息)

gogogo!!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-2 00:21 發表
7月份埋數: 70km ,比6月份少超過30k.......少得可憐

要賴既就係放個幾禮拜假又熱到病左jhk" />" />
8月份要急起直追先得
阿sir話要3.2.1. --- 計劃 星期一,三,五跑步 (三係上課跑) ...

ching 我睇到你個團火好勁吓wor,小弟8月都為自己 set 咗個里數目標 150K,大家一齊努力。

升級   54.9%

該用戶從未簽到

多謝大圍兄打氣,
大圍兄重犀利,8月第一天就食左個14km,ching個團火重勁呀!
齊齊向前衝,gogogo!!!

原帖由 大圍新跑手 於 2008-8-2 13:43 發表
ching 我睇到你個團火好勁吓wor,小弟8月都為自己 set 咗個里數目標 150K,大家一齊努力。1443

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年8月2日 (六)

今天早上去了港大做最大攝氧量及體能項目測試(MaxVo2 Test)

約11時10分準時到達,已經有人在測試中
小弟都有少少怕篤手指果一下架 ,不過出奇地係沒有任何痛楚,好彩

完成各樣準備工作,小弟先到其中一架機跑了5分鐘 warm up
然後再認真拉多一次筋就開始啦

穿上polar心跳帶有點不習慣,好像有點cool住心口影響呼吸
再戴上個口罩真係有點擔心一陣既表現.......  

開始由8.8起步,每一分鐘加一次速,直至13.6止
然後開始加斜度,共加3次
加完第一次斜度後都頂得住
加到第二次已經頗勉強了,其間小弟不小心觸到某個按鈕
令到跑機慢了下來,工作人員立即話:不要緊,即刻加番上去
跑慢了下來,小弟真不能在十秒八秒間再衝上斜@13.6!
由於小弟不想太勉強以致出受傷現危險
即示意停止了

今次認識一位ching原來都是都是透過長跑網知道有MaxVo2 test的
大家還傾了不少有關跑步的心得,希望遲一些在長跑網與這位ching再傾過~  

升級   35.4%

該用戶從未簽到

CHING 上左堂, 多謝同大家分享所得
祝ching 學有所長,愈跑愈快

升級   54.9%

該用戶從未簽到

red ctse 不要客氣
最緊要大家有所得著,學到正確的跑步知識避免受傷就好了~

原帖由 redred 於 2008-8-2 18:41 發表
CHING 上左堂, 多謝同大家分享所得
祝ching 學有所長,愈跑愈快

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年8月3日 (日)

藍田晒草灣8k輕鬆跑

今天到藍田探朋友典聚會,曾經看過有網友介紹晒草灣有緩跑徑
一於不要錯過好機會,和另一位朋友到該處一跑
約5點半到場,好大片草地
都有不少人跑啊,更有球隊在練習baseball

升級   54.9%

該用戶從未簽到

續 08年8月3日 (日)

由於有不少人緩跑,不時都要避一避人
與朋友共跑了8k (500m x 16圈)

1. 2'54"55   2. 2'50"03   3. 2'43"57   4. 2'33"11   5. 2'54"73   6. 2'51"60   
7. 2'55"28   8. 2'57"39   9. 2'56"71   10. 2'54"36   11. 2'48"44   12. 2'52"94   
13. 2'56"69   14. 3'03"56   15. 3'03"31   16. 2'52"89

總: 46'09"20

本想跑到10k,但由於怕大伙兒等我們開飯
都係8k收工返去吃飯了
另外更衣室好正,又新又大有冷氣,電子鎖locker!
今天感覺不錯,跑完沒有辛苦疲倦,只有跑得暢快 !

升級   100%

擦汗
  • 簽到天數: 1 天

我中午時都在呢个場玩咗20個 ,2點跑完,
    很多人打棒球,但全場總共得2丁人

升級   94.33%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-8-4 01:18 發表
    續 08年8月3日 (日)

由於有不少人緩跑,不時都要避一避人
    與朋友共跑了8k (500m x 16圈)

1. 2'54"55   2. 2'50"03   3. 2'43"57   4. 2'33"11   5. 2'54"73   6. 2'51"60   
    7. 2'55"28   8. 2'57"39   9. 2' ...

個神秘人背影又幾帥。

升級   54.9%

該用戶從未簽到

皇上請保重龍體, 中午時份熾熱陽光好犀利架
    好多草民都暫避家中,包括微臣
    大內侍衛有沒有同壬皇上打傘~

[quote]原帖由 leefs 於 2008-8-4 03:22 發表
    我中午時都在呢

升級   54.9%

該用戶從未簽到

淨睇個背影都知帥?..........

原帖由 臨風 於 2008-8-4 13:21 發表

個神秘人背影又幾帥。