香港長跑網  - 長跑長友

樓主: ram
打印 上一主題 下一主題

ram跑步紀錄-09年3月重新開始

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

回復 401# 的帖子

其實小弟都聽過不少家長們的債主上小一後的慘況,真是頗擔心到時的練跑生涯......
到時至算吧
見到ken兄現在仍有不少時間練習,很不錯呢!

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2008-11-22 10:24 發表
好!咁你兩位10年有機會一齊上,我就..........到時先知!

oscar兄,10一於一齊全馬吧!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年11月18日 (二)

跑班今日玩1k interval 7分半連休 (target pace 5分) x12 sets

(1) 4'58  (2) 5'01  (3) 5'05  (4) 5'00  (5) 4'58  (6) 5'02  
(7) 5'10  (8) 4'53  (9) 5'00  (10) 5'01 (11) 5'04  (12) 4'47

有d經驗較好的同學仔帶住真係好跑好多;其實休既時間不多,由200米起點行番去400米起點後,已經差不多又開跑,之前沒多大信心食晒12個,所以完成訓練後都好滿足喇

星期四再easy run動一動,就去迎接nike08喇

11月巳跑138k

08年11月20日 (四)

跑步機5k  5'30 / 5'26 / 5'35 / 5'07 / 4'47  總: 26'27

係作為跑Nike前最後一課,主要係動一動保持一下狀態 (估唔到nike真係前後5k既時間相若-26'xx)

11月里數: 143k

升級   54.9%

該用戶從未簽到

081123 (Sun)

Nike十公里挑戰賽08

去年1111日人生第一次10k比賽,話更快就一周年了
到達天水圍西鐵站遇上Alfred兄原來特地到來打氣,
到濕地公園已經7時零幾分,

已經見到不少長跑網cc姐在場:kenneth,大圍,stanley,慢子,Gills,瘋狂.....等等重有好幾位長跑網特派義務記者tim,thank you

換好衫擺好行李就排隊去toilet,點知同去年一樣好多人
7點半先攪掂,立即jog去起點,連賽前大合照都影不到,真係可惜

由於大部分c兄們都在很前的位置,meetonon兄和雄兄一齊起步
不知是否近視又深左,頭4k都見不到里數牌....

(5K) 26'18 (avg 5'16/Km) /  (7K) 37'18 / 5'06 / 5'08 / 5'09  
總時間 52'42 (PB)

比去年快了8分鐘,可能係跑班訓練發揮了作用
希望下星期日半馬可以再下一城:兩小時內完成吧

11月里數: 153k (達標)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-11-27 14:38 發表
08年11月23日 (Sun)

Nike十公里挑戰賽08

去年11月11日人生第一次10k比賽,話更快就一周年了
到達天水圍西鐵站遇上Alfred兄原來特地到來打氣,
到濕地公園已經7時零幾分,

已經見到不少長跑網c兄c姐在場:kenn ...

ram ching這個多月來進步奇速,可喜可賀

另外,亞sir個預計時間非常準確

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-11-27 15:02 發表
ram ching這個多月來進步奇速,可喜可賀

另外,亞sir個預計時間非常準確

阿sir的確計得好準確,d時間可以跑到但又好辛苦.....好玩!
星期日半馬大家都要加油!
小弟諗住半馬pacing5'30-5'40/km,ctse可有興趣一堆跑?

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 ram 於 2008-11-27 22:54 發表

阿sir的確計得好準確,d時間可以跑到但又好辛苦.....好玩!
星期日半馬大家都要加油!
小弟諗住半馬pacing5'30-5'40/km,ctse可有興趣一堆跑?  

我肯定跑不到阿蛇預計的時間, 他估/計得很盡, 我想他那個是最好的時間, 我自問還未可以去到最好的時間   仲未能feel到5'40"的速度, 不過, 試跟ching都好, 跟到便跟吧, 不用理我的   謝謝先 ... 順風車...

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 obaanc 於 2008-11-28 00:10 發表

我肯定跑不到阿蛇預計的時間, 他估/計得很盡, 我想他那個是最好的時間, 我自問還未可以去到最好的時間   仲未能feel到5'40"的速度, 不過, 試跟ching都好, 跟到便跟吧, 不用理我的   謝謝先 ... 順風車...  ...

咁開心...星期日我都想搵架順風車搭呀,有冇1'40到逹既車比我跟呀?

升級   54.9%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2008-11-28 10:59 發表

咁開心...星期日我都想搵架順風車搭呀,有冇1'40到逹既車比我跟呀?

大圍兄HM1:40,即約每公里4'45左右,比我地高好幾班喎
睇黎大圍兄可以join埋米拿大夫一齊都得啦~

升級   54.9%

該用戶從未簽到

08年11月30日 (Sun)

聯合國兒童基金慈善跑2008 (人生第一個半馬賽事)

Nike10K後全休足足一個星期,今早3時50分便起身,梳洗吃早餐後到沙田集合點與瘋狂,Alfred,大圍,Gills,Saki,runrunrun,loban,queenie等便上了第3部城巴,原來全車只有我們,長跑網包車!

好快便抵達狄狄尼後,吹水,交網衣錢,影相,放行李,去toilet後都沒有什麼時間熱身就jog去起點準備起步,鎗聲一響,小弟首個半馬賽事亦隨即開始,起步後就見到米奇同米妮,即刻跑埋去同兩位擊掌,感覺真有趣!

同賽前預算差不多,跑5'30-5'40左右1k,一路都keep到,去到10k轉折點分別見到多位長跑網c兄,互相打氣一番後個人又好像充了電一樣,越跑越精神(但不是快....),去到14定15k時跑10k的參賽者會合一起,好多人啊!直到17k,個人真的覺得有點散散地,時間慢到接近6分鐘1k,好彩帶有朱古力同小蛋糕,進入第18k時邊跑邊食,雖然第18k要6'03,但食過東西後個人覺得好番d,第19上番5'45左右,第20k上番5'40,最後果1.0975k跑5'55......最後完成時間1:57,達到目標兩小時內完成

之後看過幾位得獎的c兄c姐上台領獎,再影大合照大伙兒去大鬧pizzahut,可惜小弟有事要辨未能共聚,真是可惜,但是日小弟已經好開心同各人歡聚了大半個上午

跑完半馬後對暫時不跑全馬的決定是正確的,根本未夠耐力,練多一年到時再看看進度吧~

升級   54.9%

該用戶從未簽到

2008年12月

Week 1

1/12 (一) recovery jog 6K (跑機)

2/12 (二) interval 8K

3/12 (三) 休息

4/12 (四) 休息

5/12(五) interval 6K

6/12 (六) MaxVo2 test (1 mile walking + 體能)

7/12 (日) 沙田運動場<=>科學園 友情漫跑12K

12月已跑32K

升級   54.9%

該用戶從未簽到

2008年12月

Week 2

8/12 (一) 休息

9/12 (二) 4K x 3 sets (12K)

10/12 (三) 休息

11/12 (四) 跑機 6k

12/12(五) 休息

13/12 (六) 炒蝦拆蟹尖鼻咀 23k

14/12 (日) 休息

12月已跑73K

升級   97.05%

該用戶從未簽到

Ram hing,

11月走到153K 好勤力!
但平時你走LSD 好似唔多夠長,應over 12K以上,
睇你目前應由12K開始 禁慢慢加上去