香港長跑網  - 長跑長友

樓主: 快活人
打印 上一主題 下一主題

TKO備戰2011渣打全馬之長課操練19/2 星期六加炭日(史sir將繼續分享心得)及渣馬齊齊GO

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

今朝出門口已經天雨綿綿,一路都無停過雨,到七點半起跑既時候先得五個人,大家都一樣照跑。今日標係20k時間2小時,不過我自己就預計大約跑2小時左右,唔理跑幾多k都好,相信唔會跑倒20k law。

由將軍澳運動場-->清水灣電視城 28:21
    電視城-->日出康城路口15:03
    日出康城-->日出康城回旋處來回 5:40
    日出康城路口-->將軍澳運動場隧道口 11:32 (分段總時間:1:00:38 約10k)
    隧道口-->將軍澳大圈+健明1:07:01
    總時間:2:07:39 (總距離唔知幾多,我諗大約18k倒啦)

入電視城果段路好易認,唔會蕩失路,同埋頭10k大至上跟倒大隊,到咗運場動隧口出口之後,就唔認點跑去將軍澳醫院後山,一路向前跑去到寶翠公園,跟住跑到唔知喺邊見番活活佢地,睇番地圖果度係賽馬會診所聖公會安老服務大樓。跟住佢地跑番轉頭,又跑番去寶翠公園,再上健明。嘩!佢地既pacing好快,我跟唔到呀,好彩lee段路我識跑姐,跑番自己pacing,最終都係按自己預定既時間2小時多少少完成。

升級   0%

開心
  • 簽到天數: 34 天

唔該哈利既時間報告,頭10k既pacing我應該都同你地差唔多,到隧道口前幾百米都仲勉強望倒你地尾燈。

升級   68.42%

該用戶從未簽到

原帖由 哈利330 於 2010-11-6 13:15 發表
    是日 GPS 紀錄: http://connect.garmin.com/activity/55630261

SplitTimeDistanceAvg Pace Summary1:59:3520.625:48 10:06:111
    20:05:561
    30:05:431
    40:05:461
    50:05:451
    60:05:581
    70:06:201
    8 ...

師兄~尼個gps pacing好正喎...真係未見識過...下次要見識下點用先hehe(自己好out~~)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 jogging_cat 於 2010-11-6 20:47 發表
    今朝出門口已經天雨綿綿,一路都無停過雨,到七點半起跑既時候先得五個人,大家都一樣照跑。今日標係20k時間2小時,不過我自己就預計大約跑2小時左右,唔理跑幾多k都好,相信唔會跑倒20k law。

由將軍澳運動場--> ...

Cat姐加油啊.....

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 jogging_cat 於 2010-11-6 20:47 發表

由將軍澳運動場--> ...

由將軍澳運動場-->清水灣電視城

呢段路我都未跑過,好想去跑下.....
    但段路有幾多K 既呢?!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-11-7 13:38 發表

由將軍澳運動場-->清水灣電視城

呢段路我都未跑過,好想去跑下.....
    但段路有幾多K 既呢?!

來回10k ( 加埋入日出康城)

升級   100%

開心
  • 簽到天數: 37 天

原帖由 快活人 於 2010-11-7 13:55 發表

咁真係搵Cat 姐 / 馬拉帶我跑呢段路一次先 lu ?!
    如果結合埋之前既A 組路線 (澳景 <----> 康城)
    效果可能會更加好呢?!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 阿聰 於 2010-11-7 14:21 發表

咁真係搵Cat 姐 / 馬拉帶我跑呢段路一次先 lu ?!
    如果結合埋之前既A 組路線 (澳景  康城)
    效果可能會更加好呢?!

但要睇下吹咩風向 . 因5係次次岩跑. 始終係堆田區格離 . 路面又比較多碎石, 跑早上比較適合 .

升級   9%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-11-7 13:55 發表

你地果日跑入康城有沒好大塵, 我上星期六早上跑入去, 好多泥頭車出出入入, 做左吸塵機.

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 joew 於 2010-11-7 15:49 發表

你地果日跑入康城有沒好大塵, 我上星期六早上跑入去, 好多泥頭車出出入入, 做左吸塵機.

無WOR ~~~我地好早出發加上 又有微雨,所以好好跑 .
    你幾點 開跑 ??

升級   36.33%

該用戶從未簽到

你地好,我係新人來的。
    我唔係好清楚你地跑20k條路,想問下:
    "工業村盡頭折返>左轉入康城路迥旋處折返 "
    1.工業村係咪指電視城同堆田區之間的最入處?
    2.康城路迥旋處係邊?我係google map搵黎搵去都見唔到有迥旋處!?
    以往有沒有一個平面圖?如果有請send條link比我睇下。
    Thx so much~~

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TKOer 於 2010-11-7 17:16 發表
    你地好,我係新人來的。
    我唔係好清楚你地跑20k條路,想問下:
    "工業村盡頭折返>左轉入康城路迥旋處折返 "
    1.工業村係咪指電視城同堆田區之間的最入處?
    2.康城路迥旋處係邊?我係google map搵黎搵去都見唔到有迥 ...

你好AR ~~琴日逆走有幸見你同 昌哥火併 ... 勁
    1.正是 ,
    2. 個MAP 出左係 帖子190 ( HARRY 個POST 到) .

升級   43%

開心
  • 簽到天數: 2 天

唔該有無Ching/C姐幫我計下,由淘大花園 > 樂華邨 > 順利邨運動場 > 清水灣天橋 > 壁屋 >
    落斜右往清水灣直到將軍澳迴旋處 > 往下經將軍澳醫院 > 將軍澳運動場, 再在外運動場跑了2個大圈.
    請問大約有幾長呀?謝謝...... (因為昨午跑了這條線)

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 駛乜理 於 2010-11-7 18:46 發表
    唔該有無Ching/C姐幫我計下,由淘大花園 > 樂華邨 > 順利邨運動場 > 清水灣天橋 > 壁屋 >
    落斜右往清水灣直到將軍澳迴旋處 > 往下經將軍澳醫院 > 將軍澳運動場, 再在外運動場跑了2個大圈.
    請問大約有幾 ...

SAM 兄 ~我己安基苑為start 去到運動場約12.3k + 1.9kx2 = 16.1k

升級   36.33%

該用戶從未簽到

原帖由 快活人 於 2010-11-7 17:25 發表

你好AR ~~琴日逆走有幸見你同 昌哥火併 ... 勁
    1.正是 ,
    2. 個MAP 出左係 帖子190 ( HARRY 個POST 到) .

快活人,多謝你既解答,我睇左個地圖了,現在清楚好多。
    我曾經試過跑入電視城盡頭…真係好臭…跑過一次後我以後都唔敢再跑入去(嗰日係星期日,我估垃圾車都唔算多了)。

星期六你見到我?我印象中跑去坑口途中有三個跑手(兩女一男)逆走,你係咪其中一個呢?
    我個啲唔係叫「火併」,而係「死跟」 XD
    昌哥好好,半推半迫帶住我跑,其實我平日去唔到嗰啲速度,係佢係到lead住我先得,所以我都未試過跑得咁爽!
    真係想同你地一齊跑下,不過我最多都係跑過13k,你地閒閒地都20k,我未有咁既體能呀。(但我又好想跟住你地同昌哥學野,點算好? XDD)

升級   43%

開心
  • 簽到天數: 2 天

原帖由 快活人 於 2010-11-7 19:20 發表

SAM 兄 ~我己安基苑為start 去到運動場約12.3k + 1.9kx2 = 16.1k

謝謝及 唔該, 活活C姐

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TKOer 於 2010-11-7 20:33 發表

快活人,多謝你既解答,我睇左個地圖了,現在清楚好多。
    我曾經試過跑入電視城盡頭…真係好臭…跑過一次後我以後都唔敢再跑入去(嗰日係星期日,我估垃圾車都唔算多了)。

星期六你見到我?我印象中跑 ...

CHING~~你見到的應是2男1女跑更wor...你5好嚇我特然有位ching變左女性wor
    星期六跑入去到係7點令比較早, 沿途入去都不是好多車 ,而垃圾車都只係見到一架 .加上有雨. 當日無咩嗅味..
    我估8點後車會比較多d  ......

升級   23.68%

該用戶從未簽到

回復 208# 的帖子

臭 depends on wind direction, not always 臭, something industrial estate is good for running.
    p.s I work in industrial estate

升級   36.33%

該用戶從未簽到

早年首都入伙,我八掛入去康城行下,嗰次都係臭得好厲害!!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 TKOer 於 2010-11-7 23:26 發表
    早年首都入伙,我八掛入去康城行下,嗰次都係臭得好厲害!!

我早幾年跑入去, 有一次係日出康城位置己聞到好似屍臭味