香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sunrise
打印 上一主題 下一主題

朝陽撒網

升級   93.67%

該用戶從未簽到

今晚得10度, 加上有幾點冰雨, 場球上人丁單薄, 蛇影處處!
好彩仲有包包陪跑54321+1隻5k
時間如下:
2k(7'56), r2'0
1.6k(6'05),r3'0
1.2k(4'23),r4'0
0.8k(2'50),r4'0
0.4k(1'18)
r4
5k(22'07)

升級   0%

該用戶從未簽到

咁鬼凍都練跑!傻既!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-12 09:46 發表

早左少少到, 去到都未見到蛇堆, 如果唔係一定跟大隊行動

我就係遲到,見到蛇竇,即刻物以類聚!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

中速跑15k
8線
2'01,1'56,1'59,1'57,2'01,1'58,1'54,2'01,2'02,1'59,1'59 (21'49)
2'01,2'00,1'58,2'01,2'00,2'00,2'03,2'00,2'01,1'58,2'04 (44'01)飲水0'08
2'01,2'02,2'01,2'02,2'00,1'58,2'01,1'59,2'01,2'01,1'48 (1'06'10)
無風, 加上放左大燈, 無噚晚咁涷!

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-10 14:19 發表

多謝大圍兄, 若非你有傷在身, 你都一定可以pb呀!

朝陽兄,
我冇傷呀,只係比賽果腳痛發唔到力,跟住星期一二都有跑應該冇事,希望渣打跑返好d啦~

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 大圍新跑手 於 2011-1-12 23:53 發表

朝陽兄,
我冇傷呀,只係比賽果腳痛發唔到力,跟住星期一二都有跑應該冇事,希望渣打跑返好d啦~

腳痛都當係輕微傷患, 不可掉以輕心!
大家努力, 希望渣打可以拍住走315!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-1-13 00:30 發表
你地啲中速跑真係.....跑到我心贜爆烈.....

點會啫, 我呢個速度走得15k, 你就走到18k, 如果要我走多3k, 真係會心贜爆烈都似

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-1-13 10:26 發表

點會啫, 我呢個速度走得15k, 你就走到18k, 如果要我走多3k, 真係會心贜爆烈都似

中速跑15k (22分/5k) 冇休息可? 好恐怖.....  
711MF 該用戶已被刪除

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2011-1-13 10:52 發表
朝陽兄..你地係咪定左逢星期三操架..青衣定葵芳..??

通常逢星期二會係葵芳跟跑食會走快課!
其他時間就無定, 噚日葵芳場更衣室維修, 走左去斧山跑!
有時會星期三去青衣跟跑步舍走快課, 不過近來少去了!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

好心情10k賽

今個星期繼續寓賽于操, 表現尚算穩定; 其實今年開始的比賽, 已經覺得跟以往有點不同, 雖然速度依然沒有進寸, 不過耐力的確是持久了, 就算跑到末尾, 仍沒有'爆'的感覺, 或者這就是專注馬拉松訓練的成果吧!

這個比賽第二年舉行, 雖然仍然在東涌出發, 不過集合地點和路線已改了, 我想除了大姐明外, 一切都不同了, 對于運動員來說, 或者當它是一個新的比賽較合適合.

起步又一次不知死活, 跟黑人thomas一起彈出, 跑了百多米後, 他仍在我10米之內, 之後當然逐漸拉遠, 不過我仍然不是慢他很多, 去到1k位左右, 他罕有地只是快我30幾米左右, 還以為會造出平路最快k速之際, 見到1k牌時看錶, 頂! 5分10秒!

之後跑到一條長長的海堤, 迎着強勁的北風, 非常難受,  故加速追上一個跑手, 希望找他來擋擋風, 不過相對大自然來說, 人實在太渺小了, 風仍然像冰水一樣, 湧進我每一吋肌膚, 就算逆風, 速度都不能減慢, 否則就很易着涼了.  見到2k牌時, 再看錶, 又要頂多次, 仍是5分鐘過外! 幸好之後都不用再頂了, 因為再沒有見到3k-9k的牌!

跑到長堤尾, 就立即要入隧道, 可能突然沒有了風, 落斜時走得份外快, 到落斜中段, 突然失卻了平衡, 人向前仆, 幸好在電光火石間及時回腳, 有驚無險, 否則比賽就要提早終點, 因為在如此高速下pk, 肯定要入院了!

之後在隧道中慢跑了幾步, 確保沒布拉傷, 再之後在賽道上的一隧道三天橋, 都沒有再衝了.

出了隧道, 又再走回長堤, 不過風卻停止了, 步速亦快不了, 之後的路, 都是平穩地走, 前面就是豹哥, 而豹哥前就有一位白背心跑手, 大家相距十米左右, 沒有其他人超前我們, 我們亦沒有超前其他人, 而這個僵局, 一直維持尾段,  當我看到大批跑食會好友在打氣時, 便發力衝, 轉眼已超越豹哥, 而且越拉越遠, 以為終點在望, 點知跑了幾分鐘都還未到, 無力再去, 好快又被豹哥爬頭!

不知捱了多久, 才看到回終點的路, 這次真的終點在望, 于是便再發力, 不但趕過豹哥, 到最後20米左右, 還追及白背心跑手, 想從外檔爬碰, 點知對手突然右擺撞開我,  算吧, 反正不同組, 還是收步讓他先過終點!

完成後再看鐘, 終於又要再頂多次, 要53分10秒走10k, 離譜!

升級   0%

該用戶從未簽到

大會d賽道安排離譜d掛 ~~~ 跑手係紅燈位比警察截住?

黑人Thomas 都要跑 ~ 42min! 這10K 路線有什麼特別?

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-1-17 12:52 發表
大會d賽道安排離譜d掛 ~~~ 跑手係紅燈位比警察截住?

黑人Thomas 都要跑 ~ 42min! 這10K 路線有什麼特別?

除左兩隧三橋外, 最特別的地方係"長", 有人估計真實距離成有13k幾!
而警察除了截人外, 還辱罵跑手, 警告會拉人兼封艇, 跑比賽淪落到呢個地部, 仲有人好意思講大部份香港市民都支持體育活動

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 711MF 於 2011-1-17 15:37 發表

都幾嚴重喎..唔通主辦單位無申請..

真係很嚴重, 而且唔係每個路口都有警察, 跑手唔睇燈就隨時比車撞都到! 其實那邊的交通很疏略, 就算封路都影響不大!
大嶼山警方應該同意賽事, 可能那位交通警比人安排呢份優差, 係嚴寒下吹風, 涷到慶, 要搵發洩下!

升級   0%

該用戶從未簽到

我們咁鬼凍辛辛苦苦都練跑!比賽又要睇紅綠燈真的可憐.

升級   93.67%

該用戶從未簽到

跑友係別人眼中, 其實只是一小撮人傻佬, 人地歎冷氣架時候佢係出面曬, 人地放假訓到10點, 佢地就5,6點起身;  唔比人笑已經慶幸, 又點奢望得人尊重呢!