香港長跑網  - 長跑長友

樓主: sunrise
打印 上一主題 下一主題

朝陽撒網

升級   0%

該用戶從未簽到

朝兄 我講得係你YBlog 小粉丝並非浪得虛名架,你下次教我鑽木取火燒番薯呀。

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 sunrise 於 2011-2-11 12:45 發表

奶奶, 你呢d練到足架跑手係唔會明白我呢d練得少又想快架人架心態架!
其實平均一週唔夠50k, 跑全馬要唔爆, 真係有d過份, 所以有時真係寧願跑到爆, 去掩飾自己架失敗, 好過平平庸庸去完成一隻馬!

其實香港地,都好難有時間練得足架!有時間,我想一日兩課添
不過練唔足有練唔足既跑法,無謂同自己個身體過唔去呀!
而且爆晒就可以跑個好既時間咩?次次咁爆,都係失敗喎!全馬咁鬼長,制唔過!

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-11 15:56 發表

其實香港地,都好難有時間練得足架!有時間,我想一日兩課添
不過練唔足有練唔足既跑法,無謂同自己個身體過唔去呀!
而且爆晒就可以跑個好既時間咩?次次咁爆,都係失敗喎!全馬咁鬼長,制唔過!

我黎緊4月開始真係諗住一日兩課喎…

希望5月去到60km+…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-2-11 15:59 發表

我黎緊4月開始真係諗住一日兩課喎…

希望5月去到60km+…

因為你唔可以日日跑,先之一日兩課jer!如果唔係,一星期跑5日好容易都60k以上啦!
早上jog 完,晚上強度?

升級   81%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-11 16:07 發表

因為你唔可以日日跑,先之一日兩課jer!如果唔係,一星期跑5日好容易都60k以上啦!
早上jog 完,晚上強度?

你真係當我返工唔使做?係的話開始我諗住上晏6km - 8km tempo,下晏都係6-12km tempo咋…

要做強度朝早梗係唔跑喇,食個早餐等開工好過喇!第二朝仲要jog…

升級   0%

該用戶從未簽到

原帖由 miller 於 2011-2-11 16:16 發表

你真係當我返工唔使做?係的話開始我諗住上晏6km - 8km tempo,下晏都係6-12km tempo咋…

要做強度朝早梗係唔跑喇,食個早餐等開工好過喇!第二朝仲要jog…

一日兩課tempo,都好辛苦喎!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

始終未可以一早起身, 跑完返工; 又唔願意半夜去跑, 一星期最多跑得3-4日, 跑馬仔真係唔夠用!
今季快過上年就算, 要有突破, 就先要係訓練上有所改變至得!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-2-11 14:36 發表
乜你唔係茹毛飲血ge咩﹖ 係咪開始想進化呢﹖

斯卡, 我話曬都係跑食會成員, 茹毛飲血架時候都好文明下架, 好似食生魚皮, 豬紅, sashime就更加不在話下

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-11 14:33 發表
朝兄 我講得係你YBlog 小粉丝並非浪得虛名架,你下次教我鑽木取火燒番薯呀。

呢d技能, 我而家都唔識了

升級   93.67%

該用戶從未簽到

渣馬前最後一課:
葵青越野賽10k
雖然住在這區, 本應早就要主場出擊,  但不是跟其他更吸引比賽重疊, 就是忘記了報名日期,  今年才是第一年玩, 作為渣馬最後的熱身賽.

渣馬前夕, 亦是狀態高峰之時,  加上多斜坡, 賽前信心十足; 可惜前天不幸患上傷風, 鼻水長流, 要吃傷風素控制病況.  到達城門水塘, 在山上陣陣的寒風, 加上微微的雨粉, 十度的氣溫, 一副虛弱的身軀就連等候比賽都有點吃不消, 等會還要跟眾高手拼搏, 簡直去做一件非常愚蠢的事!

起跑時一如以往快放, 在主壩上狂奔, 前面見不到對手, 有點不安, 當你快過高你一二班的跑手時, 就代表開得太快, 稍後一定會爆得好慘烈.  一想到這裡, 就不再堅持, 放鬆走, 很快就比第一位過頭了.   去到車路開始上斜,  感覺無力,  不久又被第二第三超越. 2k後去到賽道最有挑戰性的那一段, 就是一個又長有斜的上山路,  去到尾段, 不少跑手會選擇行,   好辛苦但唔想行,  雖然行可能仲會快過跑, 不過我係黎跑步, 唔係黎行山, 所以無論如何, 都要跑下去, 試問10k捱唔住的話, 又點跑全馬呢!

半程折返守住第三位, 不過後面有幾個跑手實力都在我之上, 要頂住佢地, 要付出好大的代價, 而在傷風影響下,體力已所餘無幾, 再想到下星期就是渣馬, 鬥志全失, 一個又一個對手好快就超越我, 最後只能以練習的態度, 去完成這場比賽!

時間: 43'xx  

組別:8

升級   0%

該用戶從未簽到

病都忍唔到腳, 果然係朝陽本色 ~~

升級   0%

該用戶從未簽到

尋日見到朝陽兄一開始如出閘猛虎!勢不可擋!真係唔知你病緊!比賽時落雨,又凍有無加深病情呀!
可惜小弟有事趕住走人,無得同你地吹水!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-14 11:16 發表
尋日見到朝陽兄一開始如出閘猛虎!勢不可擋!真係唔知你病緊!比賽時落雨,又凍有無加深病情呀!
可惜小弟有事趕住走人,無得同你地吹水!

我一向都係虎頭蛇尾
而家仲係好虛弱, 好彩唔駛再操, 希望渣馬前會好返!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 MatthewTse 於 2011-2-14 10:43 發表
病都忍唔到腳, 果然係朝陽本色 ~~

小小病以為影響唔大, 原來跑落就知, 氣力差了很多; 連最有信心架上斜坡都無唔掂,  真係勉強無幸福呀!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

渣馬最後一課, 8k馬速
1線:
1'41,1'44,1'43,1'43,1'41,1'46,1'46,1'44,1'45,1'46;(17'23)
1'44,1'46,1'44,1'46,1'44,1'45,1'44,1'45,1'46,1'43 (34'55)
無睇錶, 順腳走, 好明顯超速!

升級   100%

該用戶從未簽到

升級   0%

該用戶從未簽到

朝陽兄
開頭10k試走1'48-1'52 會保險些,即約4'30-4'40"!如果好輕鬆咁走到半程,後半程就掂啦!3:10-3:15完成!
如果忍唔著腳開快左,將得不賞失呀!

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 燉奶佬 於 2011-2-16 00:09 發表
朝陽兄
開頭10k試走1'48-1'52 會保險些,即約4'30-4'40"!如果好輕鬆咁走到半程,後半程就掂啦!3:10-3:15完成!
如果忍唔著腳開快左,將得不賞失呀!

奶奶, 會盡量開慢D, 希望到時忍到腳

升級   93.67%

該用戶從未簽到

原帖由 oscar 於 2011-2-15 23:31 發表
無超速.....啱架啦!個日照住跑啦!

斯卡, 呢個速度啱你走多D; 我肯定走唔到30K呀!